geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/USB-C-icoon.jpg
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
Het lijkt er op dat de beslissing van de EU om USB-C als standaard voor smartphones te eisen in de komende tijd een dwingende regel zal gaan worden. Gaat Apple tegen die tijd daarin mee, of betekent dit het einde van de fysieke connector op alle iPhones?

Boven de discussie hierover hangt altijd de vraag of Apple de eigen Lightning-connector nodig heeft, bijvoorbeeld omdat er intern niet voldoende ruimte is voor USB-C, of dat er problemen zouden zijn met het uitwisselen van data. De video hieronder lijkt op deze vragen een antwoord te geven, en in beide gevallen lijkt het antwoord dat het geen probleem is.


De zin hiervoor is voorzichtig geformuleerd, wat het zou natuurlijk mogelijk zijn dat Apple de Lightning-connector gebruikt voor iets anders dan alleen data uitwisselen met de desktop. Maar die kans lijkt niet groot, ook omdat sinds Apple in maart 2020 iPad Pro modellen met USB-C in plaats van Lightning uitbracht.

Enorme hoop accesoires

Technisch lijken er dus geen bezwaren, maar één bezwaar wordt in deze discussie zelden genoemd. De EU zou de overstap naar USB-C willen omdat het kabeltjes scheelt, maar hoe zit het met alle accessoires met een Lightning-connector?

Toen Apple in 2012 van de brede 32-pins aansluiting overstapte naar Lightning moesten erg veel apparaten aangepast of afgedankt worden, het lijkt er op dat we dat nog een keer gaan meemaken. En op veel grotere schaal, want in de tussenliggende jaren zijn er héél erg veel iPhone's verkocht.


Update: student robotics Ken Pillonel, degene achter deze hack, heeft een tweede video op YouTube gezet waarin we kunnen zien hoe hij dit allemaal voor elkaar kreeg, hieronder te bewonderen, de documentatie van dit project is hier te vinden.
 #iPhone #USB
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
14 oktober 2021 - 10:56    reactie #1
geplaatst door: orange
Citaat
...Toen Apple in 2012 van de brede 32-pins aansluiting overstapte naar Lightning moesten erg veel apparaten aangepast of afgedankt worden, het lijkt er op dat we dat nog een keer gaan meemaken...
Het is over het algemeen ook een slecht idee om docks in apparaten te integreren. We weten allemaal hoeveel zooi dat in de loop der jaren heeft opgeleverd.

Dat leek ooit handig, maar eindigde in een oneindige stapel converters om de boel weer passend te kunnen maken voor iPhone en iPad nummer zoveel. Als dat al mogelijk was. En inderdaad uiteindelijk in een boel afgedankte apparatuur.
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
14 oktober 2021 - 10:58    reactie #2
geplaatst door: Brinky
Dat verhaal van de lightning connector van breed naar dun klopt. Heleboel kabeltjes werden overbodig, maar dit werd niet door de EU verordonneerd, maar door Apple zelf. En wie zegt ons dat Apple volgend jaar niet met een lightning-mini kabel komt. Dus wat mij betreft prima die eenduidigheid aan kabels.
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
14 oktober 2021 - 11:07    reactie #3
geplaatst door: boiing
... eindigde in een oneindige stapel converters om de boel weer passend te kunnen maken voor iPhone en iPad nummer zoveel.
Sweet memories ja, ik heb ze nog :happy:. Vraag me nu wel af waarom ik ze bewaard heb :withstupid:.

IMG_1988.JPG Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
14 oktober 2021 - 11:18    reactie #4
geplaatst door: orange
Vreselijk. Wie dat ooit bedacht heeft bij Apple...

Had je een mooi speakerdock in huis met een passende adapter voor iPod X, dan kocht je vriendin een iPod Y en je zoon een iPod Z, en was het alsnog een wiebelende toestand, of het paste al helemaal niet.
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
14 oktober 2021 - 11:46    reactie #5
geplaatst door: Flix
Vreselijk. Wie dat ooit bedacht heeft bij Apple...
Het is natuurlijk nooit zo bedacht. Dat is de evolutie in deze tak van sport, waarbij niemand ‘aan het begin’ weet waar we over 5, 10 jaar staan.
Dit proces hebben we toch ook met computers, geluidsdragers, fotocamera’s, etc meegemaakt?!

Het is idd mooi als het beter geregeld wordt, maar of dat het probleem nou helemaal oplost?
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
14 oktober 2021 - 17:55    reactie #6
geplaatst door: orange
Nou, eh niet precies.

Apple, die de boel helemaal in eigen beheer ontworpen heeft, had binnen een vloek en een zucht een complete verzameling adapters nodig om haar apparaten compatible te laten zijn met ander apparaten van haar eigen merk.

Dat kon een stuk beter. Daar is dus niet echt ontzettend over nagedacht.
Of juist wel... want die dock-inzetjes kon je uiteraard ook weer los aanschaffen.
Een iPhone met USB-C blijkt wel degelijk mogelijk (Upd.)
2 november 2021 - 10:35    reactie #7
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.