geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookPro2021Xray-icoon.jpg
Eén van de hackers van REvil is gearresteerd
In April van dit jaar kon je hier op MacFreak lezen dat hackers succesvol een inbraak gepleegd hadden bij Quanta, een toeleverancier van Apple. Daarbij werden onder andere schematische tekeningen gestolen van de huidige 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro.

Deze hack werd gedaan door REvil, dezelfde groep die bijvoorbeeld ook achter de hack van de Colonial Pipeline zat, in de VS zorgde dat daarna tijdelijk voor grote brandstoftekorten. Na de hack bij Quanta werd 50 miljoen dollar gevraagd terwijl de eerste schematische tekeningen op het web verschenen. Daarna volgde er radiostilte, er is nooit bekend geworden of dat betekende dat Apple betaald had, of dat er iets anders aan de hand was.
 
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.REvilHackMacBookProSchematischeTekeningen-3.jpg
Eén van de hackers van REvil is gearresteerd


Inmiddels heeft het Amerikaanse Department of Justice (DoJ) gepubliceerd dat ze Yaroslav Vasinskyi gearresteerd hebben. Hij zou betrokken zijn geweest bij een aanval op Kaseya, een maker van management software. De schatting was dat die hack tussen 800 en 1.500 bedrijven wereldwijd getroffen heeft.

Of Yaroslav Vasinskyi ook bij de hack van Quanta betrokken was is nog niet bekend, wel dat er ook op 6,1 miljoen dollar van zijn geld beslag is gelegd en dat twee mensen die hier ook mee te maken hebben in Roemenië gearresteerd zijn.

Interessante keerzijde

Er zat ook nog een interessante keerzijde aan de diefstal van die schematische tekeningen bij Quanta, reparateurs waren daar heel erg blij mee. Want Apple deelt over het algemeen niet erg veel, waardoor die reparateurs heel erg veel details zelf uit moeten vinden. En dat brengt kosten met zich mee, zowel in tijd als materiaal.

Meer daarover in dit eerdere nieuwsbericht. #MacBookPro
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
Eén van de hackers van REvil is gearresteerd
9 november 2021 - 11:45    reactie #1
geplaatst door: sluisje
Citaat
reparateurs waren daar heel erg blij mee. Want Apple deelt over het algemeen niet erg veel, waardoor die reparateurs heel erg veel details zelf uit moeten vinden.
Even voor de duidelijkheid, dat geldt niet voor de Apple Authorized Service Providers. Deze bedrijven krijgen juist álle info om een diagnose te stellen en hoe te repareren.

Eerder dit jaar waren trouwens al 4 leden van REvil opgepakt.