geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Linux-icoon.jpg
Eerste beta-versie van Linux voor M1 Macs is uit (Upd.)
In de eerste presentatie van de nieuwe Macs met M1 chips tijdens de WWDC 2020 was al te zien dat Linux daarop draaide in Parallels. Hoewel de meesten van ons het waarschijnlijk belangrijker  vinden dat Windows daarin gaat draaien, was dat wel goed nieuws voor computer-geeks en programmeurs.
 
Daaronder zit een groep die het liefst elk besturingssysteem ‘native’ draait op een Mac, dus zonder dat je daar een virtualisatie-app als Parallels voor nodig hebt. Als je tot die subgroep behoort dan wordt je waarschijnlijk erg blij van het nieuws dat het inmiddels zover is: Linux draait op de nieuwe M1 Macs. Het gaat op dit moment nog wel om een beta-versie die alleen voor geavanceerde gebruikers bedoeld is, maar het maakt duidelijk dat het niet heel erg lang meer zal duren voordat er een versie zal zijn die voor een veel groter publiek beschikbaar zal komen.


Op dit moment werkt de link in de tweet hierboven niet, hoewel die dat eerder wel deed. Waarschijnlijk gaat het daarbij om een technisch probleem, voorzover bekend is er net door Apple (of iemand anders) hierop ingegrepen. Iemand van Corellium, het bedrijf achter deze ontwikkeling stuurde ook nog een tweet hierover, waarbij die er ook nog eens de nadruk op legt dat het voor verreweg de meeste geïnteresseerden een goed idee is om nog even geduld te oefenen.


Daarbij wordt gesuggereerd dat er later vandaag al een versie zou kunnen zijn die voor een veel groter publiek geschikt is. Het eventuele wachten zal dus hoogstwaarschijnlijk niet erg lang duren.


Update: inmiddels heeft Corellium een uitgebreide blog-post hieraan geweid, waarin ook de uitleg staat hoe ze te werk zijn gegaan. Voor de avontuurlijken onder ons, die blog-post is hier te vinden.



 #AppleSilicon #Linux
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Eerste beta-versie van Linux voor M1 Macs is uit (Upd.)
19 januari 2021 - 08:19    reactie #1
geplaatst door: A Henket
Corellium. Die kennen we toch op een hele andere manier als beveiligingsbedrijf? Moet je daar nou een Linux distro van betrekken of juist niet?

https://arstechnica.com/tech-policy/2020/12/corellium-notches-partial-victory-in-apple-ios-copyright-case/
antw: Eerste beta-versie van Linux voor M1 Macs is uit (Upd.)
19 januari 2021 - 11:25    reactie #2
geplaatst door: puk1980
Corellium. Die kennen we toch op een hele andere manier als beveiligingsbedrijf?
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/12/29/apple-corellium-lawsuit/


@A.Henket: Het is niet uitgesloten dat de Linux activiteiten van dit bedrijf opgepikt/overgenomen worden door een van de meer reguliere Linux distributeurs.
antw: Eerste beta-versie van Linux voor M1 Macs is uit (Upd.)
21 januari 2021 - 10:38    reactie #3
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
antw: Eerste beta-versie van Linux voor M1 Macs is uit (Upd.)
21 januari 2021 - 14:31    reactie #4
geplaatst door: doctor_apple
Wauw ... Het ziet er zo eenvoudig uit op papier. Maar is echt een stuk ingewikkelder dan men (mogelijk) in eerste instantie denkt.

Petje af voor hoe ze dat hebben uitgevonden. Ook mooi om te zien dat men de non-maskable fast interrupt request op processor niveau heeft geimplementeerd. FIQ staat voor Fast Interrupt reQuest, en het is eigenlijk een interrupt met een hogere prioriteit. Dit betekent dat het altijd voorrang heeft op reguliere interrupts, maar ook dat reguliere interrupts een FIQ niet maskeren of onderbreken, terwijl een FIQ een IRQ maskeert of onderbreekt.

Voordelen hiervan zijn te vinden in performantie en in bepaalde gevallen ook een ononderbroken gebruikservaring. Een eenvoudig voorbeeld hiervan zou kunnen zijn de mouse-pointer.

Als de mouse-pointer middels een dergelijke mechanisme geimplemeneerd zou zijn, dan betekend dit ook al hangt het halve (of praktisch hele) systeem, dat je nog steeds een responsive mouse pointer zou hebben.

Heel goed merkbaar in de vroegere jaren van MacOS en Windows. Als Windows eruit lag, dan kon je de muis ook niet meer bewegen. Bij MacOS bleef je muis werken. Dit komt dus op de wijze van prioritering, timing en nog wat zaken aan.

Veel is natuurlijk veranderdt en verbeterd aan de kant van Windows, maar bepaalde zaken ... daarin blijft Apple toch echt een voorsprong houden.

Dergelijke 'oefeningen' geven een betere kijk in hoe het een en ander is ingericht, ook op hardware niveau, bij Apple. Voor de nerd dus  :wink:
antw: Eerste beta-versie van Linux voor M1 Macs is uit (Upd.)
21 januari 2021 - 20:00    reactie #5
geplaatst door: puk1980
Veel is natuurlijk veranderdt en verbeterd aan de kant van Windows, maar bepaalde zaken ... daarin blijft Apple toch echt een voorsprong houden.

Alsjeblieft, doctor_apple, doet U mij een lol, en stop met dat veranderdt:cry: