geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
Kennelijk heeft het maken van een app speciaal voor klassieke muziek nog meer voeten in de aarde dan ze bij Apple dachten. Want sinds de overname van Primephonic wordt er al aan gewerkt, en bijvoorbeeld in iOS 15.5 waren er verwijzingen naar te vinden.

Maar hoewel de belofte dat Apple Classical er voor eind 2022 zou zijn duidelijk niet is gehaald, betekent niet dat het werk er aan is stopgezet. In tegendeel, in de bèta-versie van iOS 16.3, waarvan de Release Candidate gisteren uitkwam, zijn er ook weer van die verwijzingen te vinden. In de tweet hieronder zie je daar bijvoorbeeld een aantal voorbeelden van.


Daarbij lijkt het dat Apple Classical is hernoemd naar Apple Music Classical, waarschijnlijk wilde de marketing afdeling bij Apple dat er een duidelijkere link naar Apple Music was.

In September 2021 ging Primephonic op zwart, terwijl abonnees daarvan zes maanden gratis Apple Music kregen. Apple schreef toen in in het persbericht daarover het volgende:

Citaat
Het is niet meer mogelijk om nieuwe abonnementen op Primephonic te nemen en de streamingdienst wordt vanaf 7 september offline gehaald. Apple Music hoopt volgend jaar een aparte app voor klassieke muziek te introduceren op basis van de populaire en geliefde interface van Primephonic, maar dan met extra features. Tot die tijd krijgen Primephonic-abonnees een gratis halfjaarabonnement op Apple Music, zodat ze direct kunnen genieten van honderduizenden klassieke albums in Lossless-audio met hoge resolutie, naast honderden klassieke albums in Spatial Audio. En daar komen regelmatig nieuwe albums bij.


 #AppleMusic
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
21 januari 2023 - 20:16    reactie #1
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ik vind het een héél onzalig idee dat Apple voor klassieke muziek een aparte app en een andere interface wil introduceren. Muziek is muziek. Gebruiker herkennen dat al in één kanaal; Music. Als dat (nog) niet voldoende mogelijkheden biedt, ontwikkel die binnen dat kanaal. Maar richt géén nieuw kanaal in.

:dozingoff:

Apple, get your act together. You're shifting from your self declared design quality and usability principles...

[ Ger ]
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
21 januari 2023 - 20:38    reactie #2
geplaatst door: Tarmac58
Ik heb begrepen dat Primephonic een goede toevoeging van het aanbod was.
Veel verschillende uitvoeringen en voor een meerprijs ook van zeer hoge kwaliteit.
Ik luister graag via Spotifi  maar dat is voor Klassiek niet echt een feest.
Afhankelijk van de prijs zou ik me waarschijnlijk wel abonneren op zo’n dienst.

Even zoeken  bij Tweakers.
Uit een paar ingezonden brieven:

Klassieke muziek zoeken op een dienst als Spotify is een ramp tenzij je precies weet welke opname je zoekt. Lichte muziek heeft een artiest en een titel, dan ben je er wel. Bij klassieke muziek heb je een componist (Tchaikovsky), een stuk (eerste vioolconcert), een solist (Pierre Amoyal), dirigent (Charles Dutoit) en orkest (London Philharmonic) en eventueel een uitgave, en je wilt op al die eigenschappen afzonderlijk kunnen zoeken. Ohja en de meeste stukken bestaan natuurlijk uit meerdere delen. Diensten als Primephonic en Idagio doen dat goed. Bij spotify zijn album en track titels zo lang dat ze bijna niet te lezen zijn en de bovengenoemde details ontbreken

Ligt iets genuanceerder voor klassiek kenners. Mijn vader luistert bijvoorbeeld de 9e van Bruckner in verschillende uitvoeringen, is een combinatie van dirigent + orkest + locatie + opname(kwaliteit). Hij verkiest bijvoorbeeld het begin onder leiding can Chaili, terwijl Bernard Haitink een fenomenaal slot (Addagio) weet te bewerkstelligen met het Radio Symfonie Orkest.. Is dus niet een kwestie van 'je zoekt het even op bij een willekeurige film'.
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
21 januari 2023 - 20:47    reactie #3
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ik gebruik ook intensief muziek en snap de relatief bijzondere specificaties rond klassieke muziek. Veel kan er al binnen Music. Maar in de kern is klassieke muziek niet anders dan het beheren en kunnen afspelen van een album met aaneengesloten nummers van Pink Floyd als één aparte studio-, live én bootleg-uitvoering. Klassiek is een genre binnen de muziek, net als reggae, soul of rock. What's next..? Aparte software voor hiphop of carnavalsmuziek..?

Dus moet je als gebruiker voordat je muziek gaat luisteren nadenken welke software je opstart om te bepalen wat je gaat luisteren. Ik hoor hierbij iemand zich écht omdraaien in z'n graf.

[ Ger ]
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
21 januari 2023 - 20:59    reactie #4
geplaatst door: anraadts
@Ger: deze klassieke muziekliefhebber is het helemaal niet met je eens.

Bij klassiek zijn de zoekopdrachten helemaal anders dan bij alle andere soorten muziek. Want als je eenmaal op componist gezocht hebt dan wil je vaak graag een uitvoering van een specifieke artiest, en dat gaat niet in reern interface die wel prima werkt voor pop, rock, jazz, folk, etc.
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
21 januari 2023 - 21:07    reactie #5
geplaatst door: Ger Nijkamp
Dat snap ik, en ik begrijp die behoefte zéker. Maar los dat allemaal op binnen Music als je Apple heet. Je zegt het zelf: 'klassieke' (genre) 'muziek' (media) liefhebber. Apple hééft daar al software voor. Die is bedoeld voor het afspelen en beheren van muziek.

Dúw op je developers totdat ze die problemen hebben opgelost en geïntegreerd binnen Music. Dat was waar je jouw gebruiker uitgelegd had 'muziek' te centreren binnen het universum. Nergens anders. Dwing ze het op te lossen. Iedere developer die 'aparte software' durft te dénken ontsla je op staande voet. Omdat je gelooft in helder gebruiksgemak en simplicity. Dat.

:wink:

[ Ger ]
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
21 januari 2023 - 21:58    reactie #6
geplaatst door: Ziegler
Wat is precies het probleem? Als je een databank aan muziek hebt, is het toch gewoon een kwestie van een extra tag aanmaken met componist of naam van het betreffende stuk?
Overigens vind ik muziek nu vrij eenvoudig.

Scherm­afbeelding 2023-01-21 om 21.58.31.png Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 06:45    reactie #7
geplaatst door: Onderkoffer
Ik ben het helemaal met Ger eens. Los het op binnen de Muziek-app. Hou ‘t simpel.

Vraag me af hoe ze dat bedacht hebben met twee apps. Blijft de klassieke muziek nog wel vindbaar binnen de “gewone” muziek app? Weliswaar met beperkte zoekmogelijkhden.
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 07:06    reactie #8
geplaatst door: anraadts
Het is jammer dat Primephonic niet meer bestaat, maar als de de nieuwe app voor klassieke muziek van Apple uitkomt zal het punt makkelijker te maken zijn.

Klassieke muziek vraagt om veel uitgebreidere en rijke zoekopties, als die nieuwe app die gaat bieden dan wordt ik daar in ieder geval blij van 

Misschien tijd voor Ger en Co. om Tim Cook en het team wat hieraan werkt te gaan adviseren?  :cool:
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 08:18    reactie #9
geplaatst door: Ziegler
Klassieke muziek vraagt om veel uitgebreidere en rijke zoekopties, als die nieuwe app die gaat bieden dan wordt ik daar in ieder geval blij van 

Wat bedoel je met veel? Componist, uitvoerenden, werk. Wat nog meer? Als ik nu in tidal naar het volgende album zoek:

Requiem

Dan vind ik hem met 'requiem howells'. Met 'Craig Hella Johnson'. Met 'conspirare' komt hij ook bovendrijven. Met 'requiem whitacre'. Met 'requiem pizetti' ook.

Ik blijf me maar afvragen wat het probleem nu precies is?
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 11:34    reactie #10
geplaatst door: Ger Nijkamp
Misschien tijd voor Ger en Co. om Tim Cook en het team wat hieraan werkt te gaan adviseren?
Dat zou mooi zijn. En hoewel ik 'wat' ervaring heb met muziek en ook het categoriseren en inrichten van data verwacht ik dat er in Cupertino véél meer gedegen kennis en kunde op dit specifieke punt aanwezig is. Er werken bij Apple hoogstwaarschijnlijk ook klassiek liefhebbers, neem ik aan.

Mijn belangrijkste vrees die is ontstaan in de afgelopen drie, vier jaar is dat Apple z'n unieke scherpte om compromisloos vanuit de gebruiker te denken gradueel verliest. De lijst met voorbeelden is inmiddels legio en ook deze pas wederom in dat rijtje. Het voelt soms weer als rond 1997 toen Apple nogal een zooitje had gemaakt van het Mac OS en de samenhang van hun digitale universum.

Zo erg is het nu (nog) niet, maar ik voel  letterlijk onder mijn vingers dat Apple te vaak techniek, concurrentie en/of marktsituatie leidend maakt in plaats van de gebruiker. Soms is dat even nodig om een bepaalde overgang te maken, zoals b.v. richting de cloud en/of het ontvlechten van muziek, video en foto content i.c.m. de iPhone en iTunes. Maar daarna moet het wel weer als één geheel bij elkaar komen.

Dat doet het in mijn beleving zéker niet als Apple spontaan het consumeren (zoeken, luisteren en beheren) van muziek tussen twee verschillende locaties gaat splitsen alléén omdat ze elders een bedrijf met specifieke software hebben opgekocht. Dan gaan bij mij echt alle gebruiksvriendelijke alarmbellen af...

[ Ger ]
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 12:09    reactie #11
geplaatst door: doctor_apple
Wow, het enige dat ik hieraan toe te voegen heb is: 100% mee eens en goed verwoord (Ziegler en Ger).

@anraadts: met zowel eenvoudige tags, als ook context (klassiek, jazz) en als het moet zelfs met kunstmatige intelligentie valt het heel eenvoudig op te lossen in 1 muziek app.

Ik ben kritisch op Apple hierin, al geruime tijd, niet omdat ik een hekel aan Apple heb - anders zit ik niet op MacFreak, zou ik ook geen aandelen hebben en zou ik het zelf niet gebruiken ... Maar, ik zie ofwel stilstand, danwel achteruitgang bij Apple ...

iTunes was verschrikkelijk, maar het was alles in een ... Nu hebben we losse Apps, maar dan ook weer niet ten einde, niet alles kan meer met de App ... En zo zijn er meer rariteiten bij Apple ...

Gewoon 1 app: muziek. Volstaat. Evenals bepaalde beperkingen, 40 seconden voor een ringtone? En, realiseer je wel dat je sinds de iPhone 12 een 5G data plan nodig hebt om je OS via mobiel op te waarderen. Er zijn landen waar een uitstekend 4G netwerk ligt, met soms wel 300GB data in pakketen voor weinig omdat de infrastructuur in de grond er gewoon niet ligt ... In dat geval moet je toch gaan combineren met een WiFi basisstation of MiFi router danwel een tweede iPhone om via WiFi het OS te downloaden ...

... Terug naar de kern: Apple Classical? Mooi! Meerdere Apps? Niet mooi!
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 15:35    reactie #12
geplaatst door: Tarmac58
Het is moeilijk discussiëren als je tegenover duidelijke, ware en kloppende argumenten alleen je eigen vage ideeën kan zetten. Dat verlies je dan natuurlijk.
doctor_apple, Ziegler en Ger hebben natuurlijk gelijk.

Aan de andere kant:
Apple had ooit naast iPhoto ook Apperture, naast Garageband ook Logic Pro, naast Teksteditor ook Pages etc. Van oudsher had zij voor verschillende gebruikers verschillende applicaties.

Zelf heb ik voor mijn Klassieke Muziekgenot eigenlijk wel genoeg aan Radio4, Classic.nl , “iTunes” en Spotify.. Zulke hoge eisen stel ik ook weer niet. Maar er waren blijkbaar genoeg mensen die zich ergerden aan het aanbod en hebben een soort High-Res Klassieke Spotify On Steroïds gemaakt en wereldwijd genoeg abonnees gevonden om het de moeite waard te maken.
En: Apple zag dat het blijkbaar op dat specifieke gebied een meerwaarde had boven hun eigen aanbod - genoeg meerwaarde om het op te kopen.
Blijkbaar zijn ze sindsdien aan het klooien om het binnen hun eigen ecosysteem werkbaar te maken.
En nu, ongezien, is deze “mogelijke app” een reden om aan te tonen dat aan de softwarekant Apple tegenwoordig eigenlijk niet meer deugd en bepaalde ontwikkelaars eigenlijk maar de laan uit gestuurd moeten worden?

Op grond van een klein nieuwsbericht meteen met hele zware meningen zwaaien, ik weet, zo doen we dat tegenwoordig, maar ik kan er nog steeds niet echt aan wennen
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 16:28    reactie #13
geplaatst door: Ziegler
Je haalt twee dingen door elkaar: het zorgen voor een goed aanbod en een applicatie.
Apple had/heeft een matig aanbod van bijvoorbeeld klassieke muziek. Het vereist expertise om dat te verbeteren.
Daar hoef je niet een aparte applicatie voor te starten.

Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
22 januari 2023 - 16:52    reactie #14
geplaatst door: mcmt
Of het een aparte app wordt is één (en tot nader order voorbarige) vraag. Of de huidige app in grote lijnen een goede basis vormt voor o.m. klassieke muziek is een andere.

Stel ik wil alle (en alleen die) klassieke uitvoeringen van "Eine Kleine Nachtmusik" opvragen. Ik voer "eine kleine" in het zoekvenster in en krijg volgende suggesties te zien:
- eine kleine dorfmusik
- eine kleine jazzmusik
- eine kleine rockopera
Dan maar "eine kleine nachtmusik" ingetikt. Ik krijg nu een lijst waarin ook totaal niet-relevante nummers zitten.

Is dit een probleem van slechte metadata en / of van foute code, of schiet ook het model van de metadata tekort (cf. wat bijv. Roon doet), wat wellicht erger is?
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
25 januari 2023 - 13:23    reactie #15
geplaatst door: Jurriaan
Als ik ‘ein kleine’ in Spotify in type krijg ik als eerste resultaat Amadeus. Daaronder inderdaad genoeg minder relevante zoekresultaten. Die krijg ik ook in DuckDuckGo.
Als ik ‘nachtmusik’ toevoeg dan krijg ik specifiekere zoekresultaten. Klinkt voor mij logisch.

Klassieke muziek luister ik wel, met name die keren dat ik in een auto zit. Dan is het Radio4. Eerlijk gezegd nooit gezocht op op verschillende uitvoeringen. Mij er ook niet in verdiept, terwijl mijn vader er zeer in thuis is.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/16 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
25 januari 2023 - 15:30    reactie #16
geplaatst door: eoms
Zoeken op “Eine kleine” in Apple Music geeft hier dit:

5FC1B806-F00F-4C46-ADD6-29B6432006FA.jpeg Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical
25 januari 2023 - 17:15    reactie #17
geplaatst door: mcmt
Wat je hier laat zien is dat je met zoekopdrachten nummers en albums met opnames van "Eine Kleine Nachtmusik" kan terugvinden. Wat ik hier bijv. niet terugvind is een overzicht van de verschillende werken van Mozart, met per werk de uitvoeringen. Zelf bezit ik een kleine tweehonderd klassieke albums, en beschouw ik mezelf toch eerder een occasionele liefhebber van klassieke muziek.

Maar toch vind ik het probleem belangrijk, want het gaat verder dan betere ondersteuning voor klassieke muziek alleen. Kijk bijv. naar het web van relaties op deze John McLaughlin pagina: McLaughlin als pionier van jazz fusion, beïnvloed door flamenco, als solo artiest, als lid van Mahavishnu Orchestra en het Guitar Trio met o.m. Paco de Lucia, jamming met Jimi Hendrix, op tournee met Chick Corea, ...

Laat de gebruiker ook toe die relaties tussen artiesten, bands, componisten, werken, uitvoeringen, concerten, versies van een album, covers van nummers, ... te navigeren en exploreren, met toegang tot relevante opnames in functie van de navigatiecontext.