
Tim Cook: globalisering is "great for the world"
We zien de afgelopen tijd binnen bepaalde delen van de bevolking dat er een beweging gaande is tegen globalisering, op dit moment vooral zichtbaar in de VS. Daar gebuikte de president zelfs de rede bij zijn inhuldiging om duidelijk te maken dat het "America First" zal zijn onder zijn bewind, normaal gesproken zijn dat soort speeches juist niet bedoeld voor polarisatie of campagne-retoriek.
Apple's CEO Tim Cook hield afgelopen zaterdag
een speech (betaallink) op het China Development Forum, een conferentie die gesponsord werd door de Chinese overheid. Deze conferentie wordt vaker gebruikt door leiders van grote westerse bedrijven om de banden met de Chinese overheid aan te halen.
Tijdens zijn speech, die ongeveer een uur duurde, zei Tim Cook onder andere dat globalisatie in het algemeen erg goed is voor de hele wereld ("in general is great for the world"). Maar hij maakte ook duidelijk dat de sociaal-economische winst niet altijd even goed verdeeld wordt tussen verschillende landen, en binnen landen zelf.
I think the worst thing would be to - because it didn't help everyone - is to say it's bad and do less of that. I think the reality is you can see that countries in the world...that isolate themselves, it's not good for their people.
De huidige president van de VS heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij vindt dat er weer veel meer productie binnen de VS zou moeten plaatsvinden, en daar ook meerdere keren bij gesuggereerd dat hij niet bang is om daar dwang bij te gebruiken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn in de vorm van (hoge) importheffingen.
Eén van Apple's toeleveranciers, Pegatron, liet ruim een maand geleden
al weten dat zij niet te beroerd zijn om hun productie naar de VS te verplaatsen. Maar wel op één voorwaarde, dat Apple de volledige kosten van zo'n operatie op zich zou nemen.
Voorstanders van globalisering wijzen er keer op keer op dat het niet de globalisering is die ervoor gezorgd heeft dat in de afgelopen decennia veel banen in productie verloren zijn gegaan, maar dat het de toegenomen robotisering
de reden daarvan is. Zo is Apple ook in China bijvoorbeeld ook bezig om bij de productielijnen steeds meer menskracht te vervangen door robots.
Cybersecurity en privacyTim Cook had natuurlijk geen uur nodig om alleen dit punt te maken, er kwam tijdens zijn speech nog veel meer aan bod. Bijvoorbeeld cybersecurity en privacy, twee onderwerpen die gevoelig liggen in China. Daarbij kwamen geen nieuwe dingen voorbij, hij herhaalde bijvoorbeeld nog eens dat Apple end-to-end versleuteling gebruikt om de data van de gebruikers te beschermen tegen iedereen die probeert die data te onderscheppen.
Wat betreft de privacy was hij voorzichtig, en zei het volgende:
We think that an individual should own their data and should be able to control their data.
Hij is er zich natuurlijk ook van bewust dat dit een heet hangijzer in China. Want juist daar is een regering aan de macht die geen enkel bezwaar lijkt te zien in het controleren van data van hun onderdanen.