geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/USB-C-icoon.jpg
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
Al in 2009 waren er mensen binnen de EU die één standaard wilden voor laders van mobiele apparaten, waar alle tech-bedrijven zich aan zouden moeten houden. Toen gebruikte Apple nog de brede 30-pins connector en de meeste Android telefoons Micro-USB of Mini-USB.

In de tussentijd ontwikkelde Apple de Lightning-connector, die in 2012 voor het eerst op de iPhone 5 verscheen. Daarnaast ontwikkelde Apple samen met de andere leden van het USB consortium USB-C, de eerste telefoon daarmee kwam in april 2015 uit. Dat het bij ook bij een USB-C-stekker niet uitmaakt hoe je die in een apparaat stopt ligt voor de hand, Apple legt nog altijd de nadruk op gebruiksgemak en had hierbij ook een dikke vinger in de pap.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone4Smet30-pinsConnector.jpg
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten

iPhone 4s met 30-pins connector

Ruim 10 jaar later lijkt dit idee van de wetgevers in Brussel toch werkelijkheid te worden, alleen zijn ondertussen de eerdere plannen aangepast en willen ze nu USB-C verplicht gaan stellen.

Dit voorstel moet trouwens nog eerst langs het Europese Parlement en de Europese Raad, het duurt daarna nog minstens twee jaar voordat deze wetgeving mogelijk van kracht wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Lightning-iPhone-7.png
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten


Hoewel dit allemaal ongetwijfeld goed bedoeld is, is het natuurlijk helemaal geen goed idee om politici op de stoel van tech-bedrijven te zetten, net zoals we ook CEO’s van die bedrijven niet in de politiek willen. Zoals de inleiding hierboven al duidelijk maakt: als diezelfde politici eerder hun zin hadden gekregen, zaten we nu nog steeds aan de 30-pins connector ‘vast’.

Het streven om zo min mogelijk kabels te hebben is lofwaardig, de bijbehorende zorgen voor het milieu natuurlijk ook. Maar als de verkeerde mensen op de verkeerde stoelen gaan zitten, dan leidt dat zelden tot goede beslissingen.

Apple’s toekomst

Of het bij Apple iets uitmaakt is een tweede. De nieuwe Apple Watch Series 7 modellen blijken een interne 60,5 GHz module te hebben voor het draadloos overzetten van data. Nu alleen maar voor intern gebruik voor Apple zelf, mogelijk voor het snel draadloos terugzetten van data door medewerkers van de Apple Store.

https://images.macrumors.com/t/dPXqBfq5fqgNatqtPk_gJGT6-UE=/1600x0/article-new/2021/09/apple-watch-series-7-fcc.jpg
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten


Dat Apple de toekomst draadloos ziet weet iedereen. Als deze wet inderdaad door het Europese Parlement en de Europese Raad komt zal dat waarschijnlijk de plannen van Apple alleen maar versnellen. De kans op een iPhone met USB-C lijkt dan ook klein.

Wat er in ieder geval nooit gaat komen is het idee van EU-commissaris Thierry Breton, die een iPhone met twee aansluitingen ook wel een goede oplossing blijkt te vinden.

Citaat
Mr. Breton said manufacturers, including Apple, could choose to offer two charging ports on their devices if they wanted to keep a non-USB-C connector. But that is highly unlikely, as one of Apple’s main arguments in favor of its Lightning connector has been its small size on iPhones.


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #iPhone #USB
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 09:51    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Ik denk ook dat het verplichten van USB-C niet werkt. Ik zie graag dat Apple ook USB-C gaat gebruiken voor de iPhone, maar ik denk dat Apple een verplichting aangrijpt om helemaal te stoppen met fysieke aansluitingen op de iPhone, en dan moeten we "draadloos" gaan laden.

In plaats van een kleine plek met 4 snoertjes, waar de 4 iPhones bij ons thuis tegelijk kunnen laden (of 3 iPhones en wat AirPods), moet er een veel grotere plek komen voor 4 laadmatjes. Daarbij wordt het laden trager en kost het meer energie. O ja, er moet ook zeker nog een adapter bij, want de AirPods moeten ook nog kunnen worden opgeladen.

Je kunt wel zeggen dat dat peanuts is als je dat vergelijkt met de energieverspilling in de industrie, maar alles van alle wereldburgers bij elkaar opgeteld maakt het uit. Ook kleine besparingen kunnen het verschil maken, en dit is geen besparing maar een verspilling.

De EU voorkomt hiermee geen e-waste, de EU maakt het niet makkelijker voor consumenten, de EU maakt het hiermee duurder en bevordert verspilling.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 10:05    reactie #2
geplaatst door: boiing
Daarbij wordt het laden trager ...
Dat vooral, zéker in vergelijking met het tegenwoordige snelladen. Daarom kan ik mij niet voorstellen dat Apple dat op zal geven (snelladen via kabel) en dus een list zal verzinnen. Of toch gewoon een USB-C aansluiting, want waarom eigenlijk niet...? Fysiek geen enkel probleem.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 10:27    reactie #3
geplaatst door: iSan
Ik snap het ook niet zo. Met USB-C maakt het allemaal veel gemakkelijker voor iedereen, ook mensen die hun iDevice combineren met niet-Apple producten. Ik ben allang blij dat EU's vereiste geen MicroUSB meer is. Dus al met al prima zet om Apple te 'stimuleren' om van Lightning af te stappen.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 10:44    reactie #4
geplaatst door: boiing
Ik ben allang blij dat EU's vereiste geen MicroUSB meer is.
Precies (#metoo)! USB-C: Niks Mis Mee :thumbs-up:.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 10:44    reactie #5
geplaatst door: Jakko W
Hoewel dit allemaal ongetwijfeld goed bedoeld is, is het natuurlijk helemaal geen goed idee om politici op de stoel van tech-bedrijven te zetten
Om dezelfde reden dat het geen goed idee is om politici op de stoel van autobedrijven te zetten door wetten te maken die eisen stellen aan de auto’s die verkocht mogen worden, of op de stoel van de bouwindustrie om te bepalen wat er in een huis mag en niet mag?

Zelf-regulatie is leuk wanneer het werkt, maar dat doet het alleen als de betreffende industrie er baat bij heeft.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 10:50    reactie #6
geplaatst door: GeorgeM
Eisen stellen aan fabrikanten is prima, zolang het daarbij de manier waarop die eisen ingevuld worden niet voorschrijft, en dat is hier volgens mij het probleem.

Want als de EU nu USB-C voorschrijft, wat gebeurt er dan als er een betere connector ontwikkeld wordt?

Het voorschrijven van de oplossing zelf is nooit de oplossing, want dan gaan politici inderdaad op de stoel van anderen zitten. Ieder zijn vak...
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 10:50    reactie #7
geplaatst door: boiing
Die vergelijking gaat niet helemaal op @Jakko W: de voorbeelden gaan vooral over veiligheid en dat is hier niet aan de orde. Ik snap het punt van Robert's artikel dus wel: in principe zouden bedrijven als Apple zelf moeten mogen bepalen hoe ze hun hardware ontwerpen. Ik vind de milieu-argumenten vergezocht maar het voordeel voor de consument voor een universele aansluiting voor alle apparaten wel steekhoudend. Van de andere kant: het remt innovatie die op dit vlak vaak van Apple kwam (edit: wat GeorgeM ook zegt hierboven). Lastig dilemma, in dit specifieke geval heb ik er praktisch gezien niet zoveel moeite mee, principieel misschien wel.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 11:06    reactie #8
geplaatst door: MacWim
Een goed idee lijkt me om adapter en snoertje los te koppelen. Dan kan de EU eisen dat adapters uniform worden (prima ingreep door de politiek), ook in die zin dat daar een snoertje met USB-c in kan. Het andere einde van het snoertje kan dan nog altijd bijv. lightning zijn. Dit gaat al heel veel waste besparen. Snoertjes moet je toch wat vaker vervangen, omdat ze nogal kwetsbaar zij (of dat apen ermee spelen).
Mac mini 6.1, i5, 8 GB | MBA 6.2 | iPhone 12 mini | iPad 2017 cellular | iPod touch 2009 | Apple TV 3
Bouw websites en -shops, webteksten, beeldbewerking met Pixelmator Pro. interlijn.nl
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 11:57    reactie #9
geplaatst door: orange
Citaat
Zoals de inleiding hierboven al duidelijk maakt: als diezelfde politici eerder hun zin hadden gekregen, zaten we nu nog steeds aan de 30-pins connector ‘vast’.
Op wat baseer je deze conclusie??

Natuurlijk niet. Het was toen vooral Apple die duidelijk afweek van elke andere standaard. Dus daar had de EU dan zeker NIET voor gekozen.
 
We gebruiken hier trouwens al jaren voor diverse losse oudere apparaten micro-USB kabels waarbij het niet uitmaakt hoe je die in het device steekt. Ik verbaas me er nog steeds over dat die niet méér gebruikt worden. De meeste mensen weten niet eens dat die bestaan.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 12:45    reactie #10
geplaatst door: RW076
Sowieso verplichten, een heel raar woord.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 12:54    reactie #11
geplaatst door: Jeroendv
Het wetsvoorstel van de EU heeft er al voor gezorgd dat de adapter los is van de kabel en dat er in telefoonland nog maar twee á 3 aansluitingen zijn (USB A aan de ene kant en USB-C / lightning aan de andere kant. ) mogelijk gaat deze wetgeving straks ook op voor headset’s, scheerapparaten en elektrische tandenborstels. Dus de milieu winst kan flink worden.

Innovatie zou niet gehinderd moeten worden, dus bij een nieuwe standaard of aansluiting zou de wet herzien moeten kunnen worden. Waarvan ik aanneem dat dit het geval zal zijn.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 14:40    reactie #12
geplaatst door: nnsa
We gebruiken hier trouwens al jaren voor diverse losse oudere apparaten micro-USB kabels waarbij het niet uitmaakt hoe je die in het device steekt. Ik verbaas me er nog steeds over dat die niet méér gebruikt worden. De meeste mensen weten niet eens dat die bestaan.

Wat voor micro-usb aansluiting / kabeltje is dat dan ?

Ik zie niet in welk 'universeel' micro-usb kabeltje in een micro-usb poort past, op wat voor manier dan ook. D.w.z. dat je het er blind in kan steken met 50% kans dat het past ?

best_microusb_charging_cable_thumb1200_16-9.jpg EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten

(usb-A naar micro usb aansluitkabel)
Bewerkt: 24 september 2021 - 16:35 door nnsa
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 15:50    reactie #13
geplaatst door: sluisje
Apple gaat gewoon een adaptertje van lightning naar USB-C bijleveren.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 15:52    reactie #14
geplaatst door: boiing
Dan blijft het een Lightning aansluiting. En dat mag dus niet van de nieuwe wet.

van het ModeratorTeam Er is een woord dat een ander naar beneden haalt in deze reactie verwijderd
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 16:21    reactie #15
geplaatst door: pjottervmr
Laten we gewoon eerlijk zijn , heeft minimaal 5 jaar te lang geduurd om dit te regelen.
Mijn iPad, mijn iPhone , de iPad van mijn vrouw en de iPhone van mijn vrouw zouden makkelijk al 5 jaar terug met usb-c moeten kunnen laden. Apple kan makkelijk inbouwen dar men gebruik moet maken van gekwalificeerde goede kabels als men daarvoor bang is. (Eerlijk is eerlijk er zit rotzooi tussen de kabels)
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 16:27    reactie #16
geplaatst door: boiing
Je hebt het nu over de kwaliteit van de kabels en het type aansluiting, dat zijn twee verschillende dingen. En Apple heeft ook argumenten waarom ze liever een Lightning aansluiting gebruiken op een iPhone. Waterdichtheid bijvoorbeeld, best belangrijk. Dat krijgen ze beter voor elkaar met een Lightning connector.

Zaken zijn meestal iets gecompliceerder dan '..ze hadden makkelijk..' en '..het heeft 5 jaar te lang geduurd..'.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 19:19    reactie #17
geplaatst door: mcmt
Wat voor micro-usb aansluiting / kabeltje is dat dan ?
Heeft @orange het soms over de zgn. reversible micro-USB connector?
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 19:21    reactie #18
geplaatst door: Jakko W
Die vergelijking gaat niet helemaal op @Jakko W: de voorbeelden gaan vooral over veiligheid
En dingen als katalysators, die voor het correct functioneren van een auto totaal overbodig zijn.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 19:35    reactie #19
geplaatst door: Ziegler
De EU grijpt in omdat de sector het zelf niet organiseert. Als de sector zelf kiest voor een standaard is er geen probleem. Die standaard mag af en toe best veranderen hoor. We hoeven echt niet tot in lengte van dagen vast te zitten aan een 30 pins aansluiting. Maar het heeft ook geen zin om allemaal een andere en telkens een nieuwe aansluiting te hebben. Een beetje regie kan hier geen kwaad. Scheelt een hoop ongebruikte troep.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 19:47    reactie #20
geplaatst door: nnsa
Heeft @orange het soms over de zgn. reversible micro-USB connector?

Waarschijnlijk wel, inderdaad nooit gezien.

EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 20:30    reactie #21
geplaatst door: anraadts
De EU grijpt in omdat de sector het zelf niet organiseert.

Volgens mij grijpt de EU hier in omdat het politiek makkelijk scoren is.

Want waar hebben we het in hemelsnaam over, die USB-kabeltjes lijken me niet echt het grootste probleem op dit moment.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 20:46    reactie #22
geplaatst door: Ziegler
De EU mag toch ook kleinere problemen oplossen? Ze komen ook met een klimaatplan. Toch geen klein probleem.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
24 september 2021 - 20:50    reactie #23
geplaatst door: nnsa

We gebruiken hier trouwens al jaren voor diverse losse oudere apparaten micro-USB kabels waarbij het niet uitmaakt hoe je die in het device steekt. Ik verbaas me er nog steeds over dat die niet méér gebruikt worden. De meeste mensen weten niet eens dat die bestaan.

Inderdaad @Orange. Het bestaat.
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
25 september 2021 - 07:48    reactie #24
geplaatst door: orange
Wat voor micro-usb aansluiting / kabeltje is dat dan ?

Ik zie niet in welk 'universeel' micro-usb kabeltje in een micro-usb poort past, op wat voor manier dan ook. ...(usb-A naar micro usb aansluitkabel)
Bijvoorbeeld deze;
https://smorenberg.com/usb-aansluitsnoeren/8145-dubbelzijdige-usb-micro-usb-kabel-18-meter-haaks.html
Schermafbeelding 2021-09-25 om 07.47.23.jpg EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten


Er zijn er honderden in alle variaties. Maar onbekend maakt onbemind.

https://nl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20210924215021&SearchText=reversible+micro-usb