
EU wil dat Apple functies nóg verder openstelt voor andere platformen
Recente EU-regelgeving heeft ertoe geleid dat Apple gedwongen is om iOS open te stellen op manieren die we tot voor kort voor onmogelijk hadden gehouden. Maar daar houdt het voor Vestager's opvolger Teresa Ribera nog niet op, er zijn meer wensen voor een “effectieve interoperabiliteit”.
Om deze samenwerking te garanderen, zou Apple er voor moeten zorgen dat functies van iOS zoals AirDrop en AirPlay compatibel worden met Android.

EU wil dat Apple functies nóg verder openstelt voor andere platformen
Een
nieuw document wat deze week door de Europese Commissie is vrijgegeven onthult een aantal manieren waarop de EU wil dat Apple iOS en zijn functies nog verder aanpast en openstelt teneinde meer compatibel te zijn met andere platformen.
Het Europese eisenpakket omvat een aantal wijzigingen van iOS zelf, zoals het openstellen van notificaties, zodat deze ook werken op smartwatches van derden. Dit is nu voorbehouden aan de Apple Watch. Daarnaast moet Apple diverse eigen iOS-apps op de achtergrond laten werken, zodat apps voor smartwatches van andere merken hier minder problemen mee hebben.
Het moge duidelijk zijn dat dit ingrijpende veranderingen in iOS met zich zal meebrengen en dus de nodige tijd zal duren om dit te realiseren.
Maar er zijn ook enkele iOS-functies waarvan de EU
direct wil dat Apple ze direct openstelt voor andere platforms, waaronder Android. De eerste functie die daarbij volledig op de schop moet, is
AirDrop. De redenering die de EU hiervoor geeft is de volgende:
(Vertaling) Apple moet een protocolspecificatie leveren die derden alle informatie geeft die nodig is om het AirDrop-protocol te integreren, er toegang toe te krijgen en het te besturen binnen een applicatie of dienst (inclusief als onderdeel van het besturingssysteem) die draait op een fysiek apparaat dat met een derde partij is verbonden, zodat deze applicaties en diensten bestanden kunnen verzenden naar en ontvangen van een iOS-apparaat.
De EU wil ook dat Apple
AirPlay openstelt voor andere platforms, iets wat het bedrijf technisch gezien al heeft gedaan. AirPlay wordt bijvoorbeeld al ondersteund op sommige tv's en producten van andere merken. De mogelijkheid om daadwerkelijk verbinding te maken met een apparaat via AirPlay is momenteel echter beperkt tot iOS en macOS. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Cast, dat werkt op zowel iOS als Android en andere platforms.
(Vertaling) Apple moet de mogelijkheid bieden dat een fysiek apparaat, wat door een derde partij is aangesloten, een AirPlay-zender wordt.
Apple heeft het eisenpakket van de EU
sterk bekritiseert, dat volgens het bedrijf veel van je privégegevens kan blootleggen. Hierbij doelt Apple voornamelijk op Meta, dat volgens het bedrijf “meer interoperabiliteitsverzoeken” heeft ingediend dan wie dan ook.
(vertaling) Het openstellen van AirPlay voor Meta zal tot een nieuw niveau van privacy- en beveiligingsproblemen leiden, waarbij Meta zelfs gegevens over de huizen van gebruikers zou kunnen krijgen.
De EU houdt het eisenpakket tot 9 januari 2025 in beraad. Maar als Apple zich daarna niet aan de opgestelde regels houdt, kan dat wederom resulteren in torenhoge boetes.