
Extra opletten als iOS jouw Apple ID wachtwoord vraagt
Apple vraagt je als gebruiker van iOS met enige regelmaat, bijvoorbeeld na een update van het besturingssysteem, om het wachtwoord van jouw Apple ID in te vullen. Daarbij staat meestal het mailadres dat bij jouw Apple ID hoort al ingevuld, maar niet altijd.
Juist omdat we dit van tot tijd moeten doen, is deze handeling iets waar de meesten van ons inmiddels waarschijnlijk nog nauwelijks bij stil zullen staan. En dat is de definitie van een uitgelezen kans voor mensen die zich met phishing bezig houden, want op zulke momenten vul je waarschijnlijk jouw wachtwoord in zonder er bij stil te staan of het wel echt Apple is die jou hier iets vraagt.

In het voorbeeld hierboven zie je dat het mogelijk is voor ontwikkelaars om een dialoog-venster te maken dat er exact zo uitziet als dat van Apple. In het voorbeeld hierboven moet de phisher al wel jouw mailadres weten, maar zelfs dat is niet strikt noodzakelijk. Want Apple heeft ook dialogen waarin je gevraagd wordt naar je wachtwoord zonder dat daar een mailadres bij staat, zoals je hieronder kan zien.
Wat kan je hier aan doenWe hopen natuurlijk allemaal dat Apple tijdens het goedkeuringsproces apps die dit soort geintjes uit willen halen er uit vist, maar Apple op de blauwe ogen geloven is in dit geval misschien niet de beste tactiek.
De simpelste manier om te weten te komen of het een dialoog-venster van Apple betreft, of van een (kwaadwillende) app, is door op de Home-knop te drukken. Een venster dat met een app geassocieerd zal dan samen met de app verdwijnen, een dialoog-venster van het systeem zelf zal bijven staan.
Verder is het een goed idee om
twee-factor-authenticatie voor jouw Apple ID aan te zetten, daar maak je jouw account een stuk veiliger mee. Want zelfs als een phisher jouw mailadres en wachtwoord zou hebben, als twee-factor-authenticatie voor jouw Apple ID aanstaat dan kunnen ze nog niet bij jouw data. Lees wel eerst de informatie in de link hierboven goed door, want niet iedereen is even blij met twee-factor-authenticatie, want het is wel wat meer gedoe.
Het tweede wat je kan doen is voor jouw Apple ID geen wachtwoord gebruiken wat je elders ook gebruikt. Want mocht een phisher die combinatie in handen krijgen, dan kan je er vergif op innemen dat die combinatie op andere sites door bots uitgeprobeerd zal worden.
Tips voor een goed wachtwoordMocht je door alle wachtwoorden die je moet onthouden alleen maar sneller diezelfde wachtwoorden weer vergeten, dan hierbij een raad voor het goed kiezen van een wachtwoord. Een goed wachtwoord hoeft helemaal geen ingewikkelde combinatie te zijn van cijfers en letters, de lengte is veel belangrijker.
Het wachtwoord aPE8nEMpfv is bijvoorbeeld best veilig, maar voor de meesten van ons waarschijnlijk nauwelijks te onthouden. Maar het wachtwoord AppeltaartMetRozijnenIsHeerlijk, aangevuld met cijfers die alleen jou wat zeggen, is moeilijker te kraken, want nog langer. En voor de meesten van ons waarschijnlijk een stuk makkelijker te onthouden.
Wil je meer lezen over deze hack, de pagina van Felix Krause (de ontdekker) met alle details vind je
hier. Daar vind je ook nog verdere aanvullende informatie over mogelijkheden om jezelf goed te beveiligen, hier hebben we alleen de oplossingen genoemd die wij je aanraden.
met dank aan forumlid 'cyrano' die als eerste deze hack op ons forum meldde