https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Spyware-icoon.jpg
Overheid en Apple nog steeds in openbaar conflict over versleuteling
Overheidsinstanties in de VS maken zich al een tijd sterk voor een ‘achterdeurtje’ in de versleuteling van onder andere iOS, Apple laat keer op keer weten waarom dit geen goed idee is. In januari werd Apple gevraagd naar de inhoud van de iPhone van de schutter die huishield op de basis in Pensacola in Florida.

Inmiddels is het gelukt om in die iPhone te komen, en daaruit zou blijken dat die banden had met Al Qaeda. Daarbij klonk ook weer heel erg veel kritiek op Apple. Volgens FBI directeur Christoper Wray zou Apple effectief niet geholpen hebben (“effectively no help”) en Attorney General William Barr had het over een grote teleurstelling (“great disappointment”) dat Apple alleen de gebruiker een iPhone laat ontgrendelen. Hij wil duidelijk meer, en Apple is het daar duidelijk niet mee eens, onder de video de reactie van Apple.


Citaat
The terrorist attack on members of the US armed services at the Naval Air Station in Pensacola, Florida was a devastating and heinous act. Apple responded to the FBI's first requests for information just hours after the attack on December 6, 2019 and continued to support law enforcement during their investigation. We provided every piece of information available to us, including ‌iCloud‌ backups, account information and transactional data for multiple accounts, and we let continuous and ongoing technical and investigative support to FBI offices in Jacksonville, Pensacola, and New York over the months since.

Citaat
On this and many thousands of other cases, we continue to work around-the-clock with the FBI and other investigators who keep Americans safe and bring criminals to justice. As a proud American company, we consider supporting law enforcement's important work our responsibility. The false claims made about our company are an excuse to weaken encryption and other security measures that protect millions of users and our national security.

It is because we take our responsibility to national security so seriously that we do not believe in the creation of a backdoor -- one which will make every device vulnerable to bad actors who threaten our national security and the data security of our customers. There is no such thing as a backdoor just for the good guys, and the American people do not have to choose between weakening encryption and effective investigations.

Customers count on Apple to keep their information secure and one of the ways in which we do so is by using strong encryption across our devices and servers. We sell the same iPhone everywhere, we don't store customers' passcodes and we don't have the capacity to unlock passcode-protected devices. In data centers, we deploy strong hardware and software security protections to keep information safe and to ensure there are no backdoors into our systems. All of these practices apply equally to our operations in every country in the world. #Versleuteling
geplaatst door: Robert
Misschien worden we allemaal een rad voor ogen gedraaid. Het is voor Apple van groot belang belang om telkens weer publiekelijk te weigeren om mee te werken aan het ontsluiten van een iPhone. Dat de data op je iPhone voor niemand anders beschikbaar is dan alleen jijzelf is immers een belangrijk verkoopargument.

Dat de FBI graag medewerking van Apple wenst is evident. Snel een iPhone van een crimineel kunnen uitlezen kan medeplichtigen in beeld brengen en daarmee mogelijk een heel netwerk oprollen.

Om nu een samenwerking tussen beiden voor het grote publiek geheim te houden kun je zo af en toe een schijnvertoning zoals weer deze keer opvoeren; FBI die de medewerking van Apple vraagt en Apple dat die niet geeft. Het is in het voordeel van beiden.

Apple laat zien dat het de poot strak houdt zodat het publiek eens te meer wordt gewezen op hoe belangrijk privacy gevonden wordt. De FBI kan net doen of ze die telefoons pas na heel lange tijd en met veel middelen en manuren kunnen inzien. Daardoor zullen criminelen de iPhone vertrouwen en blijven de kraakmethodes bruikbaar.

Natuurlijk heb ik voor deze complottheorie geen enkel flintertje bewijs. Toch is dit niet ondenkbaar. Zodra het worteltje dat voorgehouden wordt sappig genoeg is zijn principes minder belangrijk. En wellicht wordt er voor Apple andermaal een uitzondering gemaakt in de handelsoorlog met China.
geplaatst door: peerzwart
@peerzwart: tijd voor een hoedje van zilverpapier?

Als ik meedenk in jouw redenatie, waarom zouden beide partijen het dan keer op keer zo breed uitmeten?

Daarbij: samenzweringen zijn moeilijk op te zetten en nog moeilijker geheim te met meerdere mensen en nog moeilijker met meerdere partijen...
geplaatst door: GeorgeM
Ik meng me niet graag in deze discussies. Maar toch vind ik de gedachtengang van Peerzwart in deze nog zo gek niet...

Trouwens, we weten allemaal al dat mobieltjes van welk merk dan ook te kraken vallen.
Kijk maar eens naar de Israëlische firma Cellebrite en hun aanbod!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! And remember: an old Mac never dies, it just fades away into the Cloud - unless you don't want it to!
No pasaran las Coronas!
@GeorgeM. Ik denk niet aan een samenzwering maar aan een deal. Het is immers gunstig voor beiden en daarbij heeft de Amerikaanse overheid eventueel ook nog de middelen om pressie op Apple uit te oefenen.

Dit zou idd ooit wel een keer aan het licht kunnen komen, maar wanneer? Ondertussen kan er goed en veelvuldig gebruik gemaakt worden van de exploits. En wanneer het dan aan het licht komt is er mogelijk nog weinig aan de hand voor FBI/Apple. Denk maar eens aan hoe Apple grote gaten in het verleden bagatelliseerde. Recent nog in Mail voor iOS. Ik twijfel er niet aan dat zowel FBI als Apple er wel een draai aan zouden weten te geven.

Toevallig gisteren nog een documentaire op Een gezien waarbij een drugsbende inclusief kopstuk en leverancier konden worden veroordeeld mede op grond van de belgeschiedenis op verschillende telefoons in hun bezit. Ik vind dat niet verkeerd.

Zie ook de ontsleutelde berichten op telefoons van lui in het Marengo proces. Als mede daarmee de mocro mafia ontmanteld kan worden vind ik dat een goede zaak.

De vraag is dan wat je belangrijker vindt; jouw eigen privacy of uitbreiding van opsporings- en veroordelingsmogelijkheden voor het gezag.

Ik vermoed dat het antwoord sterk zal afhangen van je eigen ervaringen met criminelen. Persoonlijk hoop ik dan op zo'n geheime deal tussen FBI en Apple en dat heeft niets met aluminium hoedjes te maken.
geplaatst door: peerzwart
Apple heeft wat in de iCloud stond keurig gedeeld, maar dat lees je dan weer niet. Is geen nieuws.

Express een achterdeur inbouwen = alle iPhones kwetsbaar maken.
Dus met dat argument ben ik het zeer eens. En nee ik ben niet crimineel. Maar mensen die hun privacy opgeven door te zeggen "ik heb niks te verbergen" zijn dom. Iederéén heeft iets te verbergen.
Bezoek de site van Bits Of Freedom voor het hele verhaal.

En: wie zegt dat wij hier altijd in een keurige democratie annex rechtstaat blijven leven? Kijk eens naar Turkije!
Ooit iets naars over Erdogan gezegd op social media? Dan zou ik daar maar niet op vakantie gaan...
Willen jullie weer in de DDR leven? In de film 'Das Leben Der Anderen' wordt de hoofdpersoon uiteindelijk gedegradeerd tot enveloppen open-stomer. Briefgeheim, wasda? En niet gaan zeggen dat ik overdrijf: Grapperhaus krijgt 'm al omhoog van het idee alleen!

De vraag is of de FBI zich voor het karretje van Apple laat spannen om reclame te maken. Dit soort gedoe was er al voordat Trump er was, dus ik twijfel zeer aan Peerzwart's theorie.
Daarbij kan de FBI bij de Israëliërs terecht toch? Als je maar met genoeg dollars zwaait willen die - of anderen - vast wel helpen. Zero days worden ook duur verkocht.

Er zitten vast nog steeds gaten in iOS, het is een kwestie van tijd voordat die gevonden worden.
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl!
Hmmm, ik ging ervan uit dat ik hier de complotdenker ben. Maar ik draag graag het stokje over.  :wink:
geplaatst door: peerzwart
De macht van het geld is niet in handen van de consument. Ook een crimineel is een consument. Apple is in deze de baas, die heeft de consument afhankelijk gemaakt van hun devices. Enige wat de consument kan is weggaan bij Apple. Of er een alternatief is.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
je kunt meet gemak andere landen aanwijzen waar ze het niet zo nou nemen met de democratie, vergeet echter niet dat in ons eigen landje de overheid het ook niet zo nauw neemt met onze burgerrechten.

Wel eens gehoord van het afluisteren van journalisten en advocaten?
10 procent van de Nederlandse bevolking wacht nog altijd op de afhandeling van het rechtsherstel als nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.
We vergeten dat we met op dit moment in oorlog zijn met landen waar Nederland  burger doelen bombardeert, in naam van onze democratie.
De dwalingen van justitie in onze democratie, de toenemende armoede de doorgelagen privatisering in de zorg, nutsbedrijven en OV?

Voordat we naar andere gaan wijzen, handen in eigen boezems graag.
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
@mayo: Precies. We hebben net het 20-jarig jubileum van de Vuurwerkramp gehad... en dat is niet het enige schandaal waar de overheid tot aan zijn nek in zit...
Nederland stond jaren bekend als het land waar het meeste werd afgeluisterd. Weet niet hoe het nu is.
Nederland, democratie?
Waar een cartoonist van zijn bed worden gelicht.
Waar het koningshuis de hand boven het hoofd wordt gehouden.
Waar een gemeente / ambtenaar niet aansprakelijk kan worden gesteld voor wanbeleid. (Pikmeer-arrest).
Waar de Trias Politica een lachertje is.
Waar het RIVM voortdurend leugens verspreidt, en dat niet voor het eerst (Q-koorts debacle)

Recent nog mijn buurvrouw van 81 ingelicht over het wanbeleid van de RIVM en de leugens die ze verspreidden. Ze was verbaasd en geschokt. Ze leest het Dagblad v/h Noorden en kijkt het journaal. Nee, daar hoor je niks. "Wie kan je dan nog vertrouwen?"

Ach, het kan veel erger gelukkig. We kunnen als burger in NL nog redelijk uit de voeten. Amerika is ook allang geen 'land of the free' meer.
En als er niks meer te klagen valt... gaan we ons ook vervelen.
Laatst bewerkt op: 23 mei 2020 - 18:27 door MacMiep
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl!
en bekend filosoof heeft eens gezegd, het ergste moet nog komen, nou daar verheug ik me dan maar op.

En over de z.g versleuteling door apple etc heb ik altijd mijn bedenkingen gehad, als je iets te verbergen hebt en slim bent, postduiven of elke keer een niet geregistreerde telefoon.
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
En die speciale 'niet te kraken' telefoons waren toch ook al gehackt?
Postduif? Hagelgeweer....
 :shutup:
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl!
dan zijn we verloren😢
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
Ach, het kan altijd erger: :tounge:
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl!