geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/LightningConnector.jpg
Forceert EU parlement de overstap van Lightning naar USB-C? (Upd.)
Apple was de eerste die overduidelijk voor USB-C koos op de laptops, ook omdat die aansluiting gecombineerd kon worden met de snelheid van Thunderbolt 3. Maar terwijl steeds meer Android smartphones een USB-C aansluiting hebben houdt Apple bij iPhones vast aan de eigen Lightning connector.

Die vraag lijkt of dat ook in de nabije toekomst nog zal kunnen, in het Europese parlement lijkt uit naam van het milieu een meerderheid te ontstaan die wil dat alle laders ook alle apparaten kunnen opladen. Een paar jaar geleden was het datzelfde parlement dat ervoor zorgde dat alle opladers USB moesten gebruiken, iets waar Apple zich keurig aan gehouden heeft. Zo zijn de laadkabels van de laders van alle MacBook-modellen al een tijd met de adapter verbonden door USB. Al Apple’s laders zijn dus ook voor andere apparaten te gebruiken, zolang het geleverde vermogen maar voldoet.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Lightning-iPhone-7.png
Forceert EU parlement de overstap van Lightning naar USB-C? (Upd.)


Mocht het Europese parlement inderdaad beslissen dat een USB-C aansluiting verplicht is dan maakt dat dus voor de adapters niets uit, het zijn alleen de kabels die aangepast zouden gaan worden. En hoe gaat dit over een paar jaar, gaat het Europese parlement dan bepalen wat de aansluiting van de toekomst zal zijn? De wens van het Europese parlement leest sowieso als een zweverige droom:

Citaat
The Commission's approach of “encouraging” industry to develop common chargers fell short of the co-legislators’ objectives. The voluntary agreements between different industry players have not yielded the desired results.

A common charger should fit all mobile phones, tablets, e-book readers and other portable devices, MEPs will insist.

De grote vraag lijkt wat “should fit” in de omschrijving hierboven inhoudt. Als het alleen maar gaat om een stekker die overal in past, terwijl er niet genoeg vermogen is om het apparaat op te laden, dan lijkt het een wassen neus. Moeten alle adapters alle apparaten op kunnen laden, dan lopen we binnenkort allemaal met enorme 100 Watt (of meer) laders rond om onze telefoons op te laden, omdat die ook in staat moeten zijn om laptops van stroom te voorzien.

Lightning verdwenen in 2021?

Volgens de meest recente geruchten zouden iPhones dit jaar nog steeds komen met een Lightning-aansluiting, maar in 2021 zou Apple deze connector laten vallen. Mogelijk dat Apple ervoor kiest om helemaal geen connector meer te gebruiken. Laden zou dan via inductie gaan, en geluid draadloos met AirPods.

Verder zouden de iPhones dit jaar een nog verder verbeterd Face ID systeem krijgen, camera's aan de achterkant die objecten in 3D kunnen waarnemen en zou de de RAM van 4GB naar 6 GB gaan.


Update: inmiddels heeft het Europese parlement deze resolutie aangenomen, ondanks alle bezwaren die Apple overduidelijk heeft laten horen. De tijd zal leren wat dit voor Apple, en dus uiteindelijk ook voor ons, betekent. #Lightning #USB-C #MacBook #MacBookAir #MacBookPro
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: MacFrankie
Laat de EU zich graag met belangrijke zaken bezighouden. Als ze 10 jaar geleden micro-USB hadden doorgedrukt, dan was de omkeerbare Lightning er nooit geweest, en had het USB consortium nooit het idee gekregen om de omkeerbare USB-C connector te ontwerpen.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: neoman
De laatste 25 jaar heb ik vele stekkertjes aan mijn mobiele telefoons gezien. En ze werden steeds kleiner en handiger! De omkeerbare connector was bij mij erg welkom. Maar nu loopt dat tijdperk ten einde. We zijn er helemaal klaar mee. De markt heeft zich op draadloos laden gestort.

Daarom is het zo sneu dat EU-politici nu een connector willen standaardiseren terwijl de markt die dingen ten grave wil dragen. Ik sluit me aan bij MacFrankie en hoop dat EU-politici zich eens met belangrijke zaken gaan bezighouden. Er is genoeg te doen!
geplaatst door: puk1980
De iPad Pro heeft al een USB-C connector, de rest van de iDevices zal spoedig volgen. Kwestie van tijd.

Certified Terminal Guru.
geplaatst door: MacFrankie
@Puk
Ja, dat, of er komt een iPhone zonder connector, dan gaat muziek via BT en laden via een Qi matje.

Persoonlijk zie ik liever USB-C dan alleen een Qi matje, maar dat is denk ik wel waar het naar toe gaat.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: HEXDIY
Als de EU zijn zin krijgt met USB C, hoeveel adapters moeten we dan weer wegsmijten?
Net nu het toch vrij goed ging met Micro USB.
Wees eens eerlijk: ik stop 1 à 3 verloopkabeltjes in mijn rugzak, en vind verder overal wel een lader.

Nee hoor, dit gaat niet om het milieu, het gaat om platte commercie...
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: Flix
HEXDIY, een USB type A naar USB C is voldoende. Er hoeft geen adapter weg te worden gegooid (behalve de hele oude met een vaste kabel).