
Eerste dode met Tesla Model S in Autopilot (Upd.)
Bij het opkomen van de auto die zelf rijdt komen er natuurlijk ook vragen naar boven. De twee belangrijkste lijken hoe veilig dit is en hoe het zit met de aansprakelijkheid als er toch iets iets mis gaat. Tesla biedt op de Model S tegenwoordig de functie Autopilot aan, die trouwens nog in beta-fase is.
Daarmee zijn er voor het eerst auto's op de openbare weg in het normale verkeer die zelf rijden, of dat in ieder geval kunnen. Tesla zelf raadt trouwens iedereen die Autopilot gebruikt trouwens aan daar niet volledig op te vertrouwen en zelf altijd op te blijven letten: "Autopilot is getting better all the time, but it is not perfect and still requires the driver to remain alert".
De vraag is hoe realistisch dat is. Of je rijdt zelf, of je laat je auto voor je rijden. Je auto een beetje voor je laten rijden lijkt bijna onmogelijk, want dan zal je nooit lang dezelfde concentratie op kunnen brengen als wanneer je zelf alle controle achter het stuur hebt.
Mogelijk was de bestuurder die in Florida in zijn Tesla Model S met de Autopilot ingeschakeld overleed wel degelijk alert, maar het feit blijft dat er nu een eerste dode is
te betreuren die deze beta-functie aan had staan.
Het ging hier om een vierbaans snelweg, maar met gelijkvloerse kruisingen. Toen een vrachtwagen met aanhanger daar overstak was die waarschijnlijk erg moeilijk te zien door erg heldere lucht erachter, zowel de bestuurder als Autopilot hebben niet gereageerd. Daarbij hielp het ook niet dat de Tesla de aanhanger raakte tussen de twee wielen in, als er een wiel recht voor de auto was geweest was dat waarschijnlijk wel gesignaleerd en had de auto geremd.
Hoewel het hier om een beta-functie gaat spreken de cijfers trouwens wel in het voordeel van Autopilot. In de VS is er gemiddeld één dode per iedere 94 miljoen verreden mijl te betreuren, met de Autopilot van Tesla zijn er inmiddels 130 miljoen mijl gereden.
Dat betekent trouwens niet dat dit geval helemaal vrij is van controverse. Vertegenwoordigers van onder andere Volvo hebben zich uitgesproken tegen Autopilot. Zij vinden dat zo'n beta-functie eigenlijk niet voor het grote publiek beschikbaar zou moeten zijn.
Volvo is trouwens van plan om komend jaar op relatief kleine schaal zijn eigen zelf-rijdende auto's op de markt te brengen. Het Zweedse bedrijf heeft al gezegd dat het in geval van een ongeluk de aansprakelijkheid altijd bij het bedrijf zal liggen, waarmee de eerste grote vraag, aan het begin van dit nieuwsbericht, wat betreft Volvo in ieder geval al beantwoord is.
Apple zou bezig zijn met het maken van een auto, het lijkt voor de hand te liggen dat die elektrisch en zelf-rijdend zal zijn. Bij Apple zullen al deze ontwikkelingen dan ook met argusogen gevolgd worden.
Update: Inmiddels heeft de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) het onderzoek afgerond, en het resultaat is dat er
geen fout gevonden is die het terugroepen van Tesla modellen rechtvaardigt. Tesla heeft ondertussen de software wel verder aangescherpt, als bestuurders waarschuwingen negeren zal de auto niet meer zelf blijven besturen, en nieuwe auto's hebben nog meer sensors meegekregen.