https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Camera-iOS-icoon.jpg
Hoe je makkelijk een spiegelreflex kan gebruiken als webcam voor je Mac
Er zijn meerdere redenen om voor een externe camera te kiezen voor videobellen. Als je een Mac mini, Mac Pro of andere Mac hebt waar de camera niet meer werkt heb je geen keuze. Of wil je gewoon een beter beeld, en zou je daar graag je digitale spiegelreflex camera voor gebruiken (als je die hebt).

Heb je een digitale Canon, Nikon of Sony reflex, dan is de kans groot dat dit erg makkelijk kan, dankzij het programma PTP webcam. In deze lijst kan je zien of jouw camera ook ondersteund wordt. De installatie van het programma PTP webcam is simpel en bij sommige camera’s is het zelfs mogelijk om alle instellingen daarna vanaf je Mac met PTP webcam te regelen.


Ook is het mogelijk om meerdere camera’s tegelijk te gebruiken, zodat je bijvoorbeeld beeld vanuit verschillende hoeken kan gebruiken.

PTP webcam is te vinden op deze pagina. Het is donation-ware, bijdragen kan via deze pagina. De maker vermeldt jammer genoeg nergens wat de systeemeisen zijn, als je een wat oudere versie van macOS hebt dan lijkt uitproberen de enige optie.

Veel camera-makers leveren ook software waarmee je jouw digitale spiegelreflex of mirrorless-camera in kan zetten als webcam. Hieronder vind je de pagina’s van de verschillende fabrikanten.

Canon
Fujifilm
Sony
Panasonic
Olympus

Er zijn ook nog betaalde oplossingen als bijvoorbeeld de Cam Link 4K van Elgato, maar in de regel ben je veel beter uit met PTP webcam, en zonder de extra kosten.


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum


geplaatst door: Robert
Discussie hierover op HN
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
Ik heb het even geprobeerd want dit leek me een ultiem programma om mijn D7000 (Nikon) in te zetten voor videolessen. Ik liep meteen al tegen twee problemen aan.
1. Er zit een enorme vertraging in het geluid t.o.v. het beeld
2. Je kan tijdens het opnemen (in QT) niet schakelen tussen de camera's (wat in het instructiefilmpje wel gebeurt)

punt 1 is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ik het geluid van de Mac gebruik en het beeld van de D7000 dus dat zou nog opgelost kunnen worden.
geplaatst door: Viool
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"
Misschien hier nog een bescheiden tip om ook oudere, bv. FireWire camcorders en USB webcams aan het werk te zetten in deze tijden van teleconferencing:
http://macosxbits.com/2016/06/webcam-software-for-mac/

geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!
@Viool: het ziet er in het filmpje zo makkelijk en aantrekkelijk uit, kennelijk zijn maakt het nogal uit welke camera je erbij gebruikt.

Zag dat Nikon in het lijstje in het nieuwsbericht ontbrak, dus heb even gekeken waarom en kwam al snel achter de reden: de software van Nikon hiervoor werkt alleen onder Windows.  :(

https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/sw/176.html
geplaatst door: GeorgeM