@Waltervandemeer, na heel veel artikelen hierover gelezen te hebben kom ook ik tot de conclusie dat de EU zich in een moeilijke situatie heeft gemanouvreerd. Alles wijst er inderdaad op dat e.e.a. volledig volgens de wet is verlopen. Maar het moet wel gezegd worden dat de wetgeving hiaten en zwakheden vertoont. Ik zal proberen om het zo simpel mogelijk uit te leggen:
Als (in dit geval) Apple een product op de markt zet, zijn daar vele stappen in nog meer landen voor nodig. Bijvoorbeeld (vereenvoudigd):
1. V.S.: research en development
2. Vele landen: onderdelen
3. China: assemblage
4. Vele landen: transport
5. Vele landen: verkoop.
Iedere partij voegt iets toe aan de waarde van het eindproduct. Maar waar moet nou wat belast worden? De internationale wetgeving is daarin op zijn zachtst gezegd niet consekwent. Internationaal neigt men ernaar om het recht op de winstbelasting in het land te leggen waar R&D plaatsvindt. In dit geval dus de VS. Maar de wet in de VS zegt dat dit pas kan als de winst ook daadwerkelijk het land binnenkomt. En dat is nog niet het geval.
Apple heeft dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat de Ierse wetgeving producten die het land inkomen en direct weer verlaten niet belast. Omdat Apple Ierland veel landen van producten voorzag vanuit Ierland kon een aanzienlijke hoeveelheid producten onbelast blijven. De EU kent immers vrij vervoer van goederen en mensen.
De winst kwam terecht in Ierland maar kon daar volgens de Ierse wet niet belast worden. Als Apple zou besluiten de winst naar de VS te halen zou deze direct belast worden met 35%. Maar Apple heeft dat geld nooit naar de VS gehaald. Het 'hangt' als het ware in Europa. De EU beschouwt dit 'hangende' geld als verkregen door onrechtmatige staatssteun en wil dat Ierland dit alsnog belast. Maar dat is volgens de Ierse wet niet mogelijk. Daarom zeggen zij ook geen recht te hebben op dit geld. De vraag is of de EU Ierland kan dwingen een andere belastingwet te maken. Dan zijn ze nog wel even bezig want geen enkel EU land is fiscaal 'waterdicht'.
Voor de duidelijkheid. Apple heeft voor alle medewerkers in de EU (22.000) keurig alle loonheffingen afgedragen. In elk land wordt gewoon de BTW afgedragen. In Ierland is het gebruikelijke tarief voor de winstbelasting (12,5%) betaalt. Maar alleen voor de winst die in Ierland is gemaakt. Dus voor de producten die ook in Ierland zijn verkocht.
Het lijkt dus voor de hand te liggen dat de VS de partij is die recht heeft op de miljarden die de EU nu aan Ierland toewijst. Ierland vindt de toewijzing aan hun land van deze miljarden zo oneerlijk dat ze besloten hebben om in hoger beroep te gaan. De VS zit ook klem Zijn kunnen geen wet maken om belasting te heffen op zaken die de VS nooit zijn binnengekomen en dus nooit hebben verlaten. Alleen het IP recht zouden zij kunnen belasten maar de hoogte is heel moeilijk vast te stellen als alle verdere activiteiten buiten de VS hebben plaatsgevonden.
De VS overweegt om in de toekomst een lager tarief in te stellen voor bedrijven die winsten in het buitenland hebben 'hangen' . Apple heeft al aangegeven dat zij dan zouden besluiten om de winst naar de VS te 'verhuizen'.
Iedereen heeft hier een mening over maar landen en bedrijven zijn gebonden aan wetten. En het wordt steeds duidelijker dat de internationale fiscale wetgeving hapert.
Obama pleitte er dan ook voor dat de EU er beter aan doet om dit in internationaal verband aan te pakken en niet eenzijdig te handelen. Er zal eerst goede internationale wetgeving moeten zijn wil deze problematiek tot het verleden behoren.
Tot die tijd zijn alle emotionele reacties niet meer dan dat.
Het enige wat we nu zeker weten is dat dit jaren gaat duren.