https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchGezinsconfiguratie-icoon.jpg
Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
Tijdens het Time Flies-event presenteerde Apple iets waardoor ongetwijfeld nog veel meer Apple Watches verkocht gaan worden: Gezinsconfiguratie. Hiermee kunnen ouders zien waar hun (kleine) kinderen zijn, boodschappen met ze uitwisselen en meer. Voor ons zit er alleen een adder onder het gras.

Want in Nederland is er nog steeds geen provider die gebruik maakt van de ingebouwde eSIM, terwijl die al sinds de Series 3 ingebouwd is en die drie jaar geleden werd uitgebracht. Mochten je kinderen altijd in de buurt van Wi-Fi zijn (bestaan zulke kinderen?) dan zou Gezinsconfiguratie toch interessant kunnen zijn, daarom hier een korte uitleg. Met deze functie is het mogelijk om meerdere Apple Watches te activeren vanaf één iPhone, de kinderen hebben dus geen eigen iPhone nodig.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWatchGezinsconfiguratie.jpg
Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt


Ouders zouden dat bijvoorbeeld voor kinderen kunnen doen, en als het gaat om bejaarde ouders dan zullen het waarschijnlijk juist de kinderen zijn die de Apple Watch(es) activeren.

Daarna is iedere toegevoegde Apple Watch te zien in de Zoek mijn-app en kan er ook gebeld worden via FaceTime, berichten verstuurd worden, mails sturen en praten via walkietalkie met een andere Apple Watch. Degenen die de Apple Watch vanaf de iPhone heeft toegevoegd heeft daarbij controle over met welke contacten gecommuniceerd kan worden,

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/en_US/applewatch/watchos6-series4-walkie-talkie-animation.gif
Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt


Daarbij kan de Apple Watch natuurlijk ook voor alle dingen gebruikt worden waarvoor die al bekend staat, bijvoorbeeld het bijhouden van je activiteit. Daarnaast is er op deze Apple Watch natuurijk ook de mogelijkheid om SOS-noodmelding te gebruiken, beherende en andere gezinsleden krijgen dan automatisch een melding als ze als SOS-contactpersoon vermeld staan.

Optimalisatie voor ouderen

watchOS 7 is ook voorzien van geoptimaliseerde features voor ouderen, naast het al bestaande Valdetectie en Waarschuwing bij onregelmatig hartritme.

En dankzij de nieuwe software is Apple Watch nog makkelijker in te stellen en te gebruiken. Zo geeft de vernieuwde extra grote wijzerplaat de tijd en een rijke complicatie duidelijk weer, en is de eerste configuratie vereenvoudigd en beter toegankelijk gemaakt. Activiteit-doelen zijn aanpasbaar, zodat gebruikers gemotiveerd blijven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWatchValdetectie.jpg
Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt


En in de nieuwe Gezondheidschecklist in de Gezondheid-app op iPhone kan worden gecontroleerd of gezondheidsfeatures als de valdetectie zijn geactiveerd.

En nog veel meer

Er is nog meer te zeggen over Gezinsconfiguratie, bijvoorbeeld hoe Apple omgaat met de privacy-aspecten hiervan, welke apps erbij te gebruiken zijn, en nog veel meer. Dat komt allemaal aan bod in het persbericht dat Apple hierover heeft gepubliceerd.

geplaatst door: Robert
antw: Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
reactie #1 geplaatst: 16 september 2020 - 21:24
Zou het goed zijn voor een kind om op te groeien met het besef dat alles wat ze doen en waar ze zijn altijd bekend is bij hun ouders (en Apple)?
geplaatst door: kebdarge
Joh, al weer bijna 20 jaar MacFreak. Wat vliegt de tijd...
antw: Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
reactie #2 geplaatst: 16 september 2020 - 22:00
Ik wil niet alles van mijn 3 kinderen weten.

Redactioneel: Onregelmatig hartslag is niet perse iets van ouderen.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
antw: Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
reactie #3 geplaatst: 17 september 2020 - 08:02
In theorie klinkt het allemaal handig en prachtig, maar alleen concrete praktische situaties wijzen uit of je er daadwerkelijk iets aan hebt. Het is heel moeilijk om daar in algemene zin iets over te zeggen.

Dit nog afgezien van het risico dat ouders kinderen gaan bombarderen met berichtjes over van alles en nog wat, zodat het kind geen rust meer heeft; of dat kinderen meer gefocust raken op hun watch dan op andere dingen, waar ze beter hun aandacht op kunnen richten, zoals het verkeer of de lera(a)r(es). Ik ken nu al gevallen van overbezorgde moeders die hun reeds volwassen dochters voortdurend bellen, zogenaamd om te helpen of belangstelling te tonen, maar in werkelijkheid uit nieuwsgierigheid of bemoeizucht. En dat gaat zeker gebeuren als men het excuus heeft dat het kind nog vrij klein is. Ik vraag me af of het welzijn van het kind in algemene zin daarmee gediend is. Een mens moet zijn leven niet teveel laten dirigeren door allerlei apparaten.

En voor ouderen wordt een apparaat heel gauw te moeilijk; bovendien bestaan er al allerlei hulpmiddelen op dat gebied.
Laatst bewerkt op: 17 september 2020 - 10:07 door Timotheus
geplaatst door: Timotheus
antw: Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
reactie #4 geplaatst: 17 september 2020 - 08:07
Sprak pas wat kleine kinderen in de speeltuin met goedkopere smartwatches die iets vergelijkbaars deden.

Kinderen waren er blij mee, weet niet of de ouders dat op dat moment ook waren (want ze gingen meteen voordoen hoe ze ouders konden bellen. ;) )
geplaatst door: GeorgeM
antw: Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
reactie #5 geplaatst: 17 september 2020 - 08:51
Ik zie het al voor me: een klas met zevenjarigen, allemaal met zo'n ding om: ik denk dat je als leerkracht het lesgeven dan wel kunt vergeten. Kinderen hebben al zo'n moeite om zich te concentreren; met zo'n berichtencentrale om hun pols gaat dat zeker niet lukken. En zodra het even speelkwartier is, beginnen de berichten binnen te stromen. Dat lijkt me de hel op aarde, vooral voor de kinderen.
geplaatst door: Timotheus
antw: Gezinsconfiguratie op Apple Watch is prachtig, bij ons nog beperkt
reactie #6 geplaatst: 18 september 2020 - 10:14
Wat moeten kinderen met zo'n duur ding om de pols? Voor de meeste ouders een enorme uitgave.
Met een goedkope telefoon kan dit toch ook?
geplaatst door: Hiker