Google krijgt een recordboete van de EU (Upd.)
geplaatst: 18 juli 2018 - 12:15
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Google krijgt een recordboete van de EU (Upd.)
Het heeft er alle schijn van dat het onderzoek van de EU in de manier waarop Google omgaat met de bedrijven die Android gebruiken gaat leiden tot een recordboete van maar liefst 4,34 miljard euro.

Vorig jaar kreeg Google een boete van de EU voor het op een oneerlijke manier voortrekken van hun eigen shopping-resultaten van 2,4 miljard euro, dat lijkt bijna een kleine boete in vergelijking met wat Google nu te wachten zou staan. De boete van 4,34 miljard euro wordt Google onder andere opgelegd omdat het makers van Android telefoons dwingt op bepaalde software daarop te zetten, zoals de Chrome browser en Google Search.

https://www.silicon.co.uk/wp-content/uploads/2017/05/GDPR-EU.jpg
Google krijgt een recordboete van de EU (Upd.)


Ook de praktijk dat makers die aangepaste versies van Android verkopen daarna ook 'officiële' Android telefoons te verkopen is één van de redenen waarom Google nu een boete krijgt. Google zelf heeft altijd gezegd dat deze regels er zijn om Android als platform een geheel te laten zijn en blijven, dat zou onder andere belangrijk zijn voor ontwikkelaars.

Hoger beroep en dwangsom

Google kan in hoger beroep tegen die uitspraak, maar zal ondertussen zich wel aan de voorwaarden daarvan moeten houden. Tenminste, als het bedrijf niet de dwangsom wil betalen, die anders direct afgerekend zou moeten worden. Die dwangsom bedraagt maar liefst 5 procent van de omzet die dagelijks door Google's moederbedrijf Alphabet behaald wordt.

Dit zal de afronding zijn van de tweede zaak over Google, maar het is nog niet de laatste. Want er loopt ook een zaak over Google's AdSense advertenties, maar die zal in ieder geval niet zo groot uitpakken als dit geval.


Update:

Inmiddels heeft de Europese commissaris voor mededinging Margrethe Vestager voorafgaande aan de persconferentie hierover laten weten dat het inderdaad gaat om een boete van 4,34 miljard euro. De meeste van dit soort boetes worden door de grote tech-bedrijven betaald zonder dat het ze wat kan schelen, maar door de hoogte van de boete in dit geval lijkt het sterk dat dit nu ook het geval zal zijn.Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Google krijgt een recordboete van de EU (Upd.)
reactie #1 geplaatst: 18 juli 2018 - 14:54
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: De Redactie