Google veroordeeld voor schending regels rond monopolies
Google werd een tijd geleden aangeklaagd voor het opzettelijk creëren van een illegaal monopolie. De rechtbank heeft inmiddels uitspraak gedaan in deze zaak, en is tot de conclusie gekomen dat dit inderdaad het geval is. De volledige uitspraak is
hier te lezen (Pdf, 2,6 MB).
Mocht dit in hoger beroep blijven staan, dan kan dit grote consequenties hebben voor Alphabet (Google’s moederbedrijf), en ook voor Apple.
Google veroordeeld voor schending regels rond monopolies
AlphabetAlphabet is niet alleen het moederbedrijf van Google, het is er nog steeds zo nauw mee verweven dat Alphabet en Google nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Van de andere takken is vooral YouTube groot en bekend, en de divisies die Android, Chromium en de Chrome browser maken vallen er natuurlijk ook onder.
De ultieme consequentie zou kunnen zijn dat Alphabet wordt gedwongen om opgesplitst te worden, maar er zal nog heel wat water door de Rijn gaan voordat het zover zal zijn, als het zover komt.
AppleEén van de redenen waarom Google nu veroordeeld is, is dat het enorm veel geld uitgeeft om wereldwijd de standaard-zoekmachine te zijn op zowel telefoons als op laptops en de desktop. Omdat volgens de rechtbank de concurrenten te weinig ruimte kregen ruimte om alternatieven te bieden werd de concurrentiewetgeving overtreden.
Apple is één van de bedrijven die jaarlijks miljarden ontvangt om ervoor te zorgen dat Google als standaard-zoekmachine in Safari staat ingesteld. Hoewel het erg makkelijk is om dit
op een iPhone of
op een Mac aan te passen, blijken in de praktijk verreweg de meeste mensen dat nooit te doen.
DominantieDoor op onder andere deze manier de markt te domineren, kon Google volgens de rechter de prijzen van online advertenties steeds verder verhogen. De overheid, in dit geval de aanklager, zei dat Google jarenlang veel geld heeft betaald aan onder andere Apple en Samsung om de Google-zoekmachine prominent op hun apparaten te plaatsen, en dat de zoekmachine op deze manier zijn populariteit enorm kon verhogen. Waardoor Google op dit moment ongeveer 90 procent van de online zoekmarkt in handen heeft.
Monopolies in de VSAls laatste lijkt het de moeite waard om eraan te herinneren dat onder de Amerikaanse antitrustwetgeving het hebben van een monopolie op zichzelf niet illegaal is. Maar als je een monopolie hebt moet je wel aan de regels daarvoor voldoen, en de rechter heeft hier geoordeeld dat Google die regels heeft overtreden, en nog steeds overtreedt.