
De NSA kijkt mee en ziet waarschijnlijk alles
Toen het nieuws van klokkenluider Edward Snowden naar buiten kwam dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) met hun PRISM-programma zo'n beetje alle data van iedereen zou bekijken ontkenden grote bedrijven als Apple en Google meteen dat zij met deze dienst samenwerken, en dus ook geen data afgeven.
Inmiddels blijkt uit verdere informatie die Edward Snowden aan The Guardian heeft gegeven dat die bedrijven waarschijnlijk de waarheid spraken, ze hoeven helemaal niet mee te werken, de NSA kan zonder hun hulp ook bij de gegevens.Zowel de Amerikaanse NSA als het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) slaan alle datacommunicatie op, hebben de sleutels tot de meest gebruikte vormen van encryptie en de rest van de data bewaren ze tot ze die kunnen ontcijferen.
In de jaren negentig probeerde de NSA de zogenaamde
Clipper chip in alle telecommunicatie apparatuur ingebouwd te krijgen, een manier om voor deze dienst
een achterdeur te creëren waardoor zij altijd mee zouden kunnen luisteren als zij dat nodig vonden. Door de storm van protest die toen opstak hebben ze dat plan uiteindelijk laten varen, nu blijkt dat ze hun eigen achterdeur gemaakt hebben.
Voor een gedeelte is dat gedaan door encryptie te ontcijferen, waarvoor supercomputer clusters werden ingezet. Maar er zijn ook deals gemaakt met bedrijven die encryptie ontwikkelen, met internet providers en er werden ook mensen namens de NSA in teams bij dat soort bedrijven gezet.
Inmiddels gaat het dus niet alleen om een achterdeur in onze eigen persoonlijke data, ook data van bijvoorbeeld medische-, bank- en verzekeringsgegevens zijn waarschijnlijk in te zien door de NSA en GCHQ.
We zijn benieuwd wat het Amerikaanse congres hier aan gaat doen, 'the land of the free' lijkt plotseling helemaal niet zo vrij meer. Het meest ironische van alles is dat waarschijnlijk de mensen die echt kwaadwillend zijn meteen ook diegenen zijn die er voor zullen zorgen dat hun data het moeilijkst uit te lezen zijn.
Meer over dit onderwerp is te lezen in het uitstekende
artikel van The Guardian.