geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Trash-icoon.jpg
Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
De harde schijven in de Macs worden sneller (SSD), maar zijn ook vaak lager in opslagcapaciteit. Werken in de cloud heeft steeds meer de voorkeur omdat je dan flexibeler bent, vanuit verschillende stations kunt werken en de data veilig op een offside locatie wordt opgeslagen.

Toch staan veel Macs overvol en komen zelfs op het punt dat de melding “opstartschijf vol” regelmatig in beeld verschijnt. Een té volle Mac kan traag worden en uiteindelijk zelf het bijltje erbij neerleggen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de Mac regelmatig op te ruimen. Daarnaast is overzicht van  en het bewust omgaan met (oude) data ook belangrijk voor het voldoen aan de AVG als je een bedrijf hebt. Ik maakte een stappenplan om je Mac eens flink op te schonen.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/04/Mac-opruimen.png
Het stappenplan om je Mac flink op te schonen


Je kunt zien hoeveel ruimte er nog vrij is door te gaan naar:  > Over deze Mac. Het tabblad “opslag” laat duidelijk zien hoeveel GB er nog vrij is en waar de ruimte vooral naartoe gaat. Is dit minder dan 20%? Onderneem dan direct actie. Zorg voordat je gaat opschonen altijd voor een actuele back-up. Het liefste een Time Machine back-up. Er kan altijd iets misgaan tijdens het weggooien van bestanden. Met Time Machine zijn deze makkelijk weer terug te halen.

1. Begin met het leeg maken van deze tijdelijke mappen

Een aantal mappen op de Mac zijn in eerste instantie helemaal niet bedoeld voor langdurige opslag. Denk aan de mappen ‘Downloads’, ‘Bureaublad’ en ‘Prullenmand’. In ‘Downloads’ komen alle bestanden terecht die je via Safari of Mail hebt binnengehaald. Je kunt vaak al veel overtollige data opruimen door deze mappen leeg te maken. Sla het op in bijvoorbeeld ‘Documenten’ als je het wilt bewaren of gooi het anders weg. Vergeet na afloop niet de Prullenmand te legen.

2. Gooi weg en maak een plan voor je foto’s

Als bij jou het aandeel van foto’s onder  > Over deze Mac > opslag erg groot is dan is het tijd om een plan te maken voor het opslaan van foto’s op jouw Mac. Staan er veel afbeeldingen in de gelijknamige map? Ga hier dan doorheen en gooi weg wat weg kan. Maak zo nodig mappen om meer overzicht te krijgen. Als je je foto’s via het programma Foto’s van Apple beheert kun je daar opruimen. Start Foto’s op en klik in de navigatiekolom op ‘Foto’s’ of ‘Alle foto’s’. Alles wat je hier verwijdert gaat naar ‘Recent verwijderd’. Dit is een soort prullenmand die je ook weer actief kunt legen. Doe je dit niet, dan verdwijnen deze foto’s definitief na 30 dagen. Maak daarnaast albums en mappen aan om het overzicht te bewaren.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2016/04/Schermafbeelding-2017-04-10-om-13.41.55-768x548.png
Het stappenplan om je Mac flink op te schonen


Heb je veel dubbele foto’s en kan je wel wat hulp gebruiken? Download deze Duplicate Cleaner uit de App Store. Let goed op als je dit gebruikt: controleer altijd of deze foto’s ook echt dubbel zijn en zorg van te voren voor een back-up.

Je kunt er ook voor kiezen je foto’s niet lokaal maar online op te slaan. Als je nu Foto’s gebruikt is dat vrij gemakkelijk. Je kunt de foto’s namelijk in één keer in iCloud zetten met iCloud-Fotobibliotheek. Dit neemt echter wel ruimte in beslag op iCloud. Aangezien je maar 5GB gratis krijgt is de kans groot dat je hier iets voor moet betalen al zijn de kosten vrij laag. Bedenk vooral wat handig is voor jou. Wil je graag een kopie van de originelen zelf bewaren of is het prima als je foto’s alleen in iCloud staan? Of gebruik je liever een andere cloud-dienst om jouw foto’s te bewaren? Wij adviseren je graag. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

3. Stop met synchroniseren

Ben je een fanatieke DropBox (Pro) gebruiker? Alle documenten die op DropBox staan worden standaard ook gesynchroniseerd naar de Mac en nemen dus ruimte in beslag. Als het hier om erg veel data gaat kan het lonen om sommige mappen uit te sluiten van synchronisatie. Ze blijven dan staan in DropBox (online) en bij gebruikers waarmee de map gedeeld wordt, maar ze worden niet meer binnengehaald op de Mac.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/04/Schermafbeelding-2018-04-17-om-12.33.56-768x701.png
Het stappenplan om je Mac flink op te schonen


Klik op het DropBox logo in de menubalk en kies voor het tandwiel-icoon. Klik op ‘Voorkeuren…’. Bij Synchroniseren klik je op ‘Mappen kiezen voor synchronisatie’. Vink alle mappen uit, die je niet regelmatig op de Mac nodig hebt, deze zullen niet meer zichtbaar zijn in de Finder. Bij het tabblad ‘Importeren’ kun je eventuele camera-uploads uitschakelen. Hiermee voorkom je dat foto’s onbedoeld zowel op je Mac, als in DropBox, als in Foto’s staan. Vaak wordt deze taak al vervuld door Fotostream of iCloud-Fotobibliotheek en is dit dubbelop.

4. Exporteer je gemonteerde films

Gebruik je iMovie om af en toe een film te monteren? Controleer dan de omvang van de file Films > iMovie-bibliotheek. Als deze erg groot is kun je iMovie opstarten om eens kijken wat er weg kan. Is de film af en staat deze inmiddels als video (bv. mov, mp4 of avi) op YouTube, DVD of op je harde schijf? Dan zijn deze ruwe projecten en bestanden vaak niet meer nodig. Zodra ik een afgemaakte film heb geëxporteerd als kant en klaar videobestand, delete ik alles wat met die film te maken heeft uit iMovie.

5. Schoon je mailbox op en archiveer oude mails

We ontvangen dagelijks tientallen of soms zelf honderden mails. Heb jij ook een overvolle mailbox? Lees hier wat je eraan kunt doen. Zorg er vervolgens voor dat je mailbox niet meteen weer dichtgroeit met SPAM.

6. Ruim de rest van je Mac op

Er is allerlei software te vinden die je Mac scant op overbodige bestanden. Zelf ben ik er geen voorstander van om dit soort software te gebruiken omdat het vaak veel tijdelijke bestanden weghaalt die jouw Mac nodig heeft om lekker snel te kunnen werken. Jij kunt zelf veel beter bepalen wat je wel of niet wilt weggooien. Zeker schoonmaak-programma’s als bijvoorbeeld MacKeeper, zijn zo agressief dat ze vaak meer schade aanrichten dan goed doen.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/04/Schermafbeelding-2018-04-17-om-12.35.43-768x542.png
Het stappenplan om je Mac flink op te schonen


Je kunt zelf snel uit zoeken waar de meeste ruimte van de harde schijf naar toe gaat door te gaan naar  > Over deze Mac. Het tabblad ‘opslag’ laat duidelijk zien hoeveel GB er nog vrij is en waar de ruimte vooral naartoe gaat.  Als je op ‘Beheer..’ klikt krijg je een overzicht te zien van de verschillende categorieën bestanden op je Mac. Hier kun je vrij eenvoudig beginnen met het verwijderen van de grootste ruimte-slurpers.


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
15 juni 2018 - 12:14    reactie #1
geplaatst door: HEXDIY
Goeie raad, bedankt! 2 bedenkingen:

- wat m.i. véél sneller werkt dan een Time Machine backup om je weer op de been te helpen na een calamiteit is een Carbon Copy Cloner of SuperDuper bootable backup.

https://bombich.com/nl

https://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html

- een oorzaak van het snel vollopen van opslag bij laptop Macs zijn vaak "local snapshots", die automatisch worden gemaakt wanneer de Time Machine opslag niet is aangesloten, en je die "local snapshot" optie niet hebt afgevinkt in Systeemvoorkeuren > Time Machine.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
15 juni 2018 - 12:34    reactie #2
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

@HEXDIY: Time Machine werkt daarentegen veel transparanter en bij het opnieuw installeren van een schijf krijg je direct de mogelijkheid om een Time Machine kopie terug te zetten in beeld.

Een schijf klonen met de genoemde apps is zeker niet verkeerd maar wel vaak minder inzichtelijk voor de gemiddelde leek. Of dat ook veel sneller werkt dan het terugzetten van een TM backup betwijfel ik.
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
15 juni 2018 - 12:41    reactie #3
geplaatst door: HEXDIY
Je zegt het al: "bij het opnieuw installeren".

Met een clone hoeft dat helemaal niet: gewoon rauw formatteren, en terug clonen de boel!

Time Machine is daarentegen véél handiger in het selectief terugzetten van bestanden...
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
15 juni 2018 - 13:23    reactie #4
geplaatst door: DirkDiggler
Altijd nog te adviseren beide te doen hè.
Mijn TimeMachine (op mijn SynologyNAS) loopt iedere dag.
Daarnaast heb ik 1x per maand een agendaherrinnering staan om mijn externe HD uit het tuinhuisje te halen, aan te sluiten en met CarbonCopyCloner een backup te maken. Mocht mijn toko (inc. Mac's en backup) nog een keer afbranden heb ik altijd nog het grootste deel van mijn digitaal verleden op de externe HD. Lekker OldSkool, maar heb nog steeds geen 2TB cloud, en heb het liever nog op een fysieke schijf voor het geval dat.
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
18 juni 2018 - 02:40    reactie #5
geplaatst door: boni
...en je die "local snapshot" optie niet hebt afgevinkt in Systeemvoorkeuren > Time Machine.
Zo, en waar vink jij dat dan wel uit?
Ik werk met recentste macOS 10.13.5 en heb alvast die optie niet hoor, zie bijlage.

Schermafbeelding 2018-06-18 om 02.35.44.png Het stappenplan om je Mac flink op te schonen


antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
30 juni 2018 - 16:51    reactie #6
geplaatst door: Claire Passion Support
Altijd nog te adviseren beide te doen hè.
Mijn TimeMachine (op mijn SynologyNAS) loopt iedere dag.
Daarnaast heb ik 1x per maand een agendaherrinnering staan om mijn externe HD uit het tuinhuisje te halen, aan te sluiten en met CarbonCopyCloner een backup te maken. Mocht mijn toko (inc. Mac's en backup) nog een keer afbranden heb ik altijd nog het grootste deel van mijn digitaal verleden op de externe HD. Lekker OldSkool, maar heb nog steeds geen 2TB cloud, en heb het liever nog op een fysieke schijf voor het geval dat.

Dit is eigenlijk de enige, echte manier om goede back-ups te maken als de data van levensbelang is. Lekker bezig!  :thumbs-up:
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
30 juni 2018 - 16:56    reactie #7
geplaatst door: Claire Passion Support
Goeie raad, bedankt! 2 bedenkingen:

- wat m.i. véél sneller werkt dan een Time Machine backup om je weer op de been te helpen na een calamiteit is een Carbon Copy Cloner of SuperDuper bootable backup.

https://bombich.com/nl

https://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html

- een oorzaak van het snel vollopen van opslag bij laptop Macs zijn vaak "local snapshots", die automatisch worden gemaakt wanneer de Time Machine opslag niet is aangesloten, en je die "local snapshot" optie niet hebt afgevinkt in Systeemvoorkeuren > Time Machine.

Geen dank! Bedankt voor je aanvullingen.

Inderdaad zijn dit ook goede tools. Time Machine is over het algemeen wat transparanter en overzichtelijker voor veel gebruikers.

Dat van die local snapshots herken ik niet. Wel dat het gebeurt, niet dat dat vaak de oorzaak is van het vollopen van de Mac. Meestal zijn er andere oorzaken. De uitkomst is denk ik niet om het uit te zetten (wat naar mijn weten niet "zomaar" te doen is), maar gewoon wat vaker een back-ups te maken.  :biggrin:
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
30 juni 2018 - 19:26    reactie #8
geplaatst door: boni
@HEXDIY: Dat van die local snapshots herken ik niet. Wel dat het gebeurt, niet dat dat vaak de oorzaak is van het vollopen van de Mac. Meestal zijn er andere oorzaken. De uitkomst is denk ik niet om het uit te zetten (wat naar mijn weten niet "zomaar" te doen is), maar gewoon wat vaker een back-ups te maken.  :biggrin:

HEXDIY bedoelt gewoon de automatische Time Machine backup-ups uitzetten snap ik nu.   :wink:
Zie
Citaat
Q: ...I want to disable this. I do not want any local snapshots in my ssd.

A: Turn off Time Machine's automatic backups. That's the only way to do it.

bron: https://discussions.apple.com/thread/8090544
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
1 juli 2018 - 08:25    reactie #9
geplaatst door: Ziegler
Met een clone hoeft dat helemaal niet: gewoon rauw formatteren, en terug clonen de boel!

Lekker duidelijk voor de gemiddelde leek.
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
1 juli 2018 - 11:15    reactie #10
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

HEXDIY bedoelt gewoon de automatische Time Machine backup-ups uitzetten snap ik nu.   :wink:
Hmm, dan zet je dus de kernfunctie van Time Machine uit, dat is niet slim.
antw: Het stappenplan om je Mac flink op te schonen
7 juli 2018 - 04:11    reactie #11
geplaatst door: boni
Hmm, dan zet je dus de kernfunctie van Time Machine uit, dat is niet slim.
forumlid HEXDIY is intussen zelf tot de ontdekking gekomen dat het niet nodig is om automatische backups Time Machine uit te zetten.
Zie:

Ik wilde hier de opmerking maken dat misschien Lokale Momentopnamen van Time Machine wel de oorzaak zijn van het onverhoeds opvullen van die SSD.

Blijkt echter dat Lokale Momentopnamen niet worden meegeteld in het diskverbruik, omdat ze een érg dynamische manier hebben om zichzelf te vernietigen wanneer een lokale schijf té ver vol loopt.
Slim van Apple, hoor!

https://support.apple.com/nl-be/ht204015
...
@ Claire Passion:
Op het moment dat ik waarschuwde tegen Lokale Momentopnamen had ik duidelijk dit systeem nog niet door:

Waarvoor excuus!
brontopic: https://www.macfreak.nl/macos-en-osx/flash-geheugen-air-bijna-vol/