https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Intel_Logo.jpg
Weer veel beveiligingsproblemen voor Intel-processors ontdekt
Apple is altijd hard bezig om de besturingssystemen zo veilig mogelijk te houden. Gelukkig is dat ook weer het geval in de net uitgekomen macOS Mojave 10.14.5 update, daar zou al een oplossing zitten voor een nieuw gevonden beveiligingsgat van Intel processors: ZombieLoad

Meer over dit probleem vind je in dit artikel, maar jammer genoeg voor ons is dat niet het enige beveiligingsprobleem dat ontdekt is van Intel processors. De andere twee heten RIDL en Fallout, op deze pagina wordt daarover meer uit de doeken gedaan. De ontdekkers van RIDL waren trouwens onder andere onderzoekers van de Systems and Network Security Group (VUSec) van de Vrije Universiteit Amsterdam, er zit dus ook een Nederlands randje aan deze ontdekking.


In de video hierboven zie je een versnelde versie van het lekken van de wachtwoord hash, in realiteit duurt dit ongeveer 24 uur.

Dat dit mogelijk is doet denken aan de eerder ontdekte grote problemen bij Intel processors wat betreft de beveiliging, die kregen toen de namen Spectre en Meltdown mee. Ironische genoeg maakten de maatregelen van Intel tegen Meltdown in recente i9 processors ze juist makkelijker te kraken met Fallout.

Wat kan je zelf doen?

Zelf kunnen wij niks doen tegen dit soort problemen, de enige oplossing is een Mac met de meest recente versie van macOS er op, in dit geval dus macOS Mojave 10.14.5. Maar ook Apple zal vaak achter de feiten aanlopen, zeker als een kwetsbaarheid nog maar net gepubliceerd is. Het enige voordeel is dat dit soort hacks niet erg makkelijk uit te voeren zijn, en het ook altijd nog even duurt voordat er makkelijke tools voor kwaadwillende hackers voorhanden zijn.

Van invloed bij mogelijke overstap naar ARM-processors?

De kans dat dit soort ellende één van de factoren gaat worden bij een toekomstige overstap van Apple van Intel naar eigen ARM A-processors lijkt steeds groter. Want van het steeds groter wordende aantal veiligheidsproblemen voor Intel processors was er maar één waar ARM-processors ook last van hadden.

Tel daarbij de problemen die Intel in de afgelopen periode heeft om voldoende chips te leveren, en het negatieve effect dat dit had op de verkopen van Macs, en de beslissing om over te stappen lijkt steeds meer voor de hand te liggen.
Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
Kan iemand uitleggen waar het voordeel zit in gebruik van Armprocessors boven Intel. Ik doel daarbij op het technische vlak: wat kan Arm dat Intel niet kan en omgekeerd?
geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
EXTREEM heet worden, daar zijn ze vooral heel erg goed in. 😂
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd