geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-icoon.jpg
Lossless Audio voor HomePod en HomePod mini, niet voor AirPods Max
Binnekort komt iOS 14.6 uit, met onder andere ondersteuning voor lossless audio. Daarom is Apple bezig met het publiceren van support-pagina’s daarover, en natuurlijk is daar dan ook weer interessante informatie hierover te vinden. In dit geval over de HomePod, HomePod mini en de AirPods Max.

Om met die eerste twee te beginnen, op deze support-pagina meldt Apple (op dit moment nog in het Engels) dat zowel de HomePod als de HomePod mini in een toekomstig update ondersteuning gaan krijgen voor lossless audio. Wanneer die update er zal zijn is nog niet bekend, want Apple laat daar op dit moment nog helemaal niets over los. Het enige wat er nu staat is “Support for lossless is coming in a future software update.”

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodMiniWitEnSpacegrijs.jpg
Lossless Audio voor HomePod en HomePod mini, niet voor AirPods Max


Maar ook over lossless audio op de AirPods, AirPods Pro of AirPods Max geeft Apple wat meer duidelijkheid. Om te beginnen krijgen we deze informatie over lossless audio over Bluetooth:

Citaat
Can I listen to lossless audio using AirPods, AirPods Pro, or AirPods Max?

AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, and Beats wireless headphones use Apple’s AAC Bluetooth Codec to ensure excellent audio quality. Bluetooth connections don’t support lossless audio.
Antwoord in het kort is dus dat je daarop uitstekende audiokwaliteit met Apple’s AAC Bluetooth Codec krijgt, maar dat lossless audio over Bluetooth simpelweg niet mogelijk is. Maar dan zijn we er wat betreft de AirPods Max natuurlijk nog niet, want daarmee kan je ook naar audio luisteren als je die verbindt met Apple’s eigen Lightning-naar-mini-jack-audiokabel? Dat antwoord is in het kort: daarmee kom je akelig dicht bij lossless audio, maar theoretisch is het nèt niet helemaal.

Citaat
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AirPodsMaxListeningExperience.jpg
Lossless Audio voor HomePod en HomePod mini, niet voor AirPods Max


Can I listen to lossless audio using the AirPods Max Lightning to 3.5mm Audio Cable?

The Lightning to 3.5 mm Audio Cable was designed to allow AirPods Max to connect to analog sources for listening to movies and music. AirPods Max can be connected to devices playing Lossless and Hi-Res Lossless recordings with exceptional audio quality. However, given the analog to digital conversion in the cable, the playback will not be completely lossless.

Wat is de makkelijkste manier om lossless audio van Apple Music te beluisteren?

Het antwoord op die vraag is ook in ditzelfde support-document te vinden, en is ironische genoeg exact het tegenovergestelde van waar Apple de afgelopen jaren mee bezig is geweest. Want daarvoor gebruik je geen Bluetooth en ben je ook niet direct aangesloten op de Lightning-poort, maar gebruik je Apple’s eigen Lightning-naar-mini‑jack-adapter.

Citaat
Can I listen to lossless audio using Apple’s Lightning to 3.5 mm Headphone Jack Adapter?

Yes. The Lightning to 3.5 mm Headphone Jack Adapter is designed to transmit audio from the iPhone’s Lightning connector. It contains a digital-to-analog converter that supports up to 24-bit/48 kHz lossless audio.


 #HomePod #HomePodMini #AppleMusic #AirPodsMax
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: doctor_apple
Het is waar dat via een 2mbit verbinding (ongeveer 1.5 zeker haalbaar) (Bluetooth 5.x) zeker niet genoeg is voor LOSSLESS HiRes audio. Maar het had al gescheeld als we niet een "High Resolution Lossy Compression Format" gebruiken konden ... Al was het voor de overdracht via Bluetooth 5.

Met een bitrate van 1411 Kbps valt zelfs een 24bit/96khz FLAC binnen het protocol van Bluetooth 5.x. Nu is dat niet efficient, en enig verlies is zelfs begrijpelijk bij draadloze overdracht.

Maar niet Digitaal Analoog Converters met (slechts) 48khz/16bit en 48khz/24bit ondersteuning, kom je een eind. Maar sta je ver af van 192khz/24bit of zelfs 192khz/32bit. Eerst genoemde (48khz/16bit) is okay, 48khz/24bit is erg goed, maar verre van High Resolution.

Ik krijg wel eens de vraag of je het verschil hoort: afhankelijk van de apparatuur (wel of geen native ondersteuning voor dergelijke bestanden en geborgde overdracht, dus niet de Airpods) zit voor mij het verschil vooral in details ... Bij Jazz muziek de crashes, rides en hihat zonder vervorming horen, de ultra lage bas van electronische muziek onvervormd horen, bij klassieke of lichte muziek het mechaniek van de piano horen werken en de strijkstok tot in detail over de snaren horen gaan ... Voor mij groot verschil. Niet dat ik niet kan genieten van een " gewone MP3 of AAC " ... Als het goeke muziek is zeker wel, maar ik heb vaak genoeg een test gedaan met opnames.

Recent nog met een opname van "Bad Guy" (Billie Eilish) op een iTunes mastered track vs een FLAC (helaas enkel 24bit/44.1khz) of een Oldie als Parachute (Coldplay) op 192khz/24bit. Die extra bitjes helpen zeker iets.

Overigens is het niet gek, om voor AAC te kiezen in de basis: er is namelijk bij Sony koptelefoons die middels LDAC een hoge kwaliteit Bluetooth verbinding opzetten wel sprake van kortere speeltijd. Ook van mediaspelers die dit ondersteunen. Maar een KEUZE is in de toekomst graag gezien.

Ik voorzie zeker Apple die zijn leven beterd op dit gebied, maar erg sneu dat dit onderwerp jarenlang onderbelicht is geweest.
geplaatst door: puk1980
...maar ik heb vaak genoeg een test gedaan met opnames.
Dubbelblind uiteraard...
Stay at 127.0.0.1, wear a 255.255.255.0
geplaatst door: doctor_apple
Dubbelblind uiteraard...

Ja hoor, ook dubbel blind ... Daar wisselde de score. Afhankelijk van de bron (zowel van de lossy versie als die van de lossless versie) zat ik ergens tussen de 55% tot 60% goed en in andere tests ergens rond de 70% tot 80% goed. Deed ik dezelfde test op gewone computer hardware (zonder goede DAC, koptelefon, versterker of speakers) dan was er vaak nauwelijks tot - voor mij althans - geen verschil hoorbaar.

Hardware is hier bepalend. En dat is mijn enige punt van kritiek. Apple maakt gebruik van heel goede schermen, je hoeft niet kleurgetrouw (gecalibreerd) te werken, je hoeft niet bewust van alle fantastische technieken gebruik te maken - zoals hoge resolutie schermen, maar het kan wel.

Inzake audio is dat een van de punten waar door de jaren heen (te) weinig liefde aan is gegeven. al zou je met de gewone hardware HD Audio of HiRes audio willen genieten, de hardware kan het niet aan.

En natuurlijk is er ook nog een discussie te voeren over de kwaliteit van de hoge resolutie audio bestanden, niet anders dan met video ... Opgeschaalde audio, welke verkocht wordt als hoge resolutie audio, daarvan hebben we (helaas) te veel van gehad. Ik denk dat dit de komende jaren sterk gaat veranderen, dus ik ben hoopvol voor de toekomst.

Maar het heeft even geduurd ... Bij ons geliefde fruitmerk.

 :happy: