geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Oog-icoon.jpg
Intel gaat gezichtsherkenning op grote schaal invoeren
Bij de invoering van Face ID in de iPhone X in november 2017 wezen sommige mensen op de nadelen, het werkt bijvoorbeeld niet met een das voor je gezicht (geldt ook voor een mondmasker). Maar Apple koos niet voor niets hiervoor, gezichtsherkenning is veel veiliger dan een vingerafdruk.

Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder, en kondigt Intel een vergelijkbaar systeem aan onder de naam RealSense ID. De grote vraag bij dit soort systemen is eigenlijk altijd hoezeer een fabrikant op het gebied van veiligheid vertrouwd wordt. De vraag lijkt of dat vertrouwen groot genoeg is in Intel, zeker na de Meltdown, Spectre en  ZombieLoad attacks. Daar was steeds sprake van aanvallen op processor-niveau, waardoor het heel erg moeilijk is de eindgebruiker hier goed tegen te beschermen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.IntelRealSenseID-1.jpg
Intel gaat gezichtsherkenning op grote schaal invoeren


De grootste vraag bij dit soort systemen is vooral of de data centraal opgeslagen wordt, en of die te herleiden is naar de persoon. Dat lijkt op het eerste gezicht ook bij RealSense ID goed geregeld, net zoals bij Apple wordt het alleen op het device zelf versleuteld opgeslagen in een Secure Element. En het gaat om de ‘rauwe’ data die de sensor binnenkrijgt, niet om een foto waarmee iemand te identificeren zal zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.IntelRealSenseID-2.jpg
Intel gaat gezichtsherkenning op grote schaal invoeren


Intel zou graag zien dat dit systeem wijd verspreid toegepast zal gaan worden, bijvoorbeeld in slimme sloten, geldautomaten, automaten waarmee artikelen verkocht worden, etc. Met andere woorden, een systeem dat heel erg veel toepassingen zou kunnen gaan zien.

De vraag lijkt op het grote publiek hierop zit te wachten en er klaar voor is, zeker met de almaar toenemende scepsis over de toename van dit soort technieken. Bij Intel geloven ze er in ieder geval in, de RealSense ID F455 kan nu al besteld worden en wordt vanaf 1 maart geleverd.

Eén RealSense ID F455 module kost 99 dollar, als je er tien tegelijk besteld dan kost dat 750 dollar. #Intel