geplaatst door: Night
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch4-icoon.jpg
Apple's "nieuwe" double-tap gebaar werkt ook op oudere Apple Watch
Wie likkebaardend naar Apple's Wonderlust keynote heeft gekeken naar de Apple Watch S9, met de gedachten om vanwege die supercoole double-tap functie naar de Apple Store te sprinten: wacht even! Want dat magische "nieuwe" double-tap gebaar werkte al op oudere Apple Watches!

Wij zouden MacFreak niet zijn als we dat niet even zouden uitzoeken, en hieronder leggen we je uit hoe je dat instelt.

Een telefoongesprek aannemen of sluiten met de 'double-tap' handbeweging. Afbeelding: Apple Inc.

Met die revolutionaire 'Double-tap' handbeweging kun je de primaire knop van een app bedienen. Apple zegt dat voor het dubbeltikken nieuw is in watchOS 10 en dat de nieuwe S9-chip in de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 nodig zijn. En oh ja: deze magische functie is pas beschikbaar in een software update medio oktober.

Tijdens de "Wonderlust"-keynote van 23 september "vergat" Apple te melden de basisbediening voor handsfree Apple Watch-handgebaren al was geïmplementeerd in watchOS 8. Deze update, die in 2021 werd uitgebracht, bracht AssistiveTouch naar de pols. Dus eigenlijk kun je eigenlijk elke Apple Watch vanaf de Apple Watch Series 4 nu al bedienen met de AssistiveTouch-handgebaren die beschikbaar zijn in watchOS 8 en watchOS 9. Wil je weten hoe?

Oude functie in een cool nieuw jasje

Afhankelijk van de app kun je met de "nieuwe" 'double tap' beweging een timer starten en stoppen, een FaceTime-gesprek beantwoorden of beëindigen, een melding negeren, een workout starten, pauzeren of hervatten, een foto maken met je iPhone via de app Camera Remote, een alarm sluimeren, muziek afspelen, schakelen tussen kaartweergave en routebeschrijving in Kaarten, enzovoort.

Hoe stel je dat in?

  • Open de Instellingen-app op je Apple Watch.
  • Selecteer Toegankelijkheid in de hoofdlijst.
  • Kies AssistiveTouch.
  • Raak AssistiveTouch aan om het in te schakelen en tik op OK om te bevestigen.
  • Tik op Handgebaren en configureer de functie naar wens. Of druk op Probeer het uit om een visuele handleiding te openen waarin wordt uitgelegd hoe je de beschikbare gebaren kunt uitproberen.
  • Je kunt Assistive Touch ook handsfree in- of uitschakelen met Siri.


Zo navigeer je met handgebaren op je Apple Watch

Als AssistiveTouch is ingeschakeld, kan je bijvoorbeeld door twee keer snel je vuist ballen om de functie te activeren. Een focusring geeft aan dat een specifiek gebruikersinterface-element kan worden bediend met handgebaren. De volgende handbewegingen zijn beschikbaar (met hun standaard instelling), en daarvan lijkt nummer twee opvallend veel op de eerder genoemde double-tap.

  • Knijpen: Tik met de aanwijsvinger op je duim om naar het volgende item te gaan.
  • Dubbel knijpen: Tik tweemaal snel met de aanwijsvinger op de duim om een item terug te gaan.
  • Vuist maken: Sluit je hand tot een vuist om op een item te tikken.
  • Dubbel vuist maken: Sluit je hand twee keer snel tot een vuist om het actiemenu te openen met aanpasbare acties zoals scrollen en op de digitale kroon drukken.

Waarom dan watchOS 10 en S9-chip nodig voor handgebaren?

De Neural Engine werd toegevoegd aan Apple's draagbare apparaten met de lancering van de Apple Watch Series 4 in 2018. Deze coprocessor kreeg geen update totdat de S9-chip uitkwam in de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2.

De Neural Engine in de Apple S9 heeft vier cores, die machine learning taken tot twee keer sneller kunnen verwerken dan de Apple Watch Series 8. Uit het persbericht van de Apple Watch Series 9:

Citaat
Dit nieuwe dubbele tik-gebaar wordt mogelijk gemaakt door de snellere Neural Engine in Apple Watch Series 9, die gegevens van de versnellingsmeter, gyroscoop en optische hartsensor verwerkt met een nieuw machine learning-algoritme. Het algoritme detecteert de unieke signatuur van kleine polsbewegingen en veranderingen in de bloedstroom wanneer de wijsvinger en duim een dubbele tik uitvoeren.
Met andere woorden, stroomverbruik en snelheid zouden de reden kunnen zijn waarom Apple een oude functie als nieuw heeft verpakt. De bijgewerkte Neural Engine zorgt ook voor andere, nieuwe AI-ondersteunde functies op de Apple Watch S9 en Ultra 2 modellen, zoals Siri en dicteren. #AppleWatch #Tip
geplaatst door: Macteach
🤯