geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
iCloud Private Relay gebruikt waarschijnlijk Akamai, Fastly en Cloudflare
Tijdens de WWDC werden nieuwe opties voor het betaalde gedeelte van iCloud (wat nu iCloud+ gaat heten) aangekondigd. Dat waren Verberg mijn E-mail (uitgebreide versie van Log in met Apple), een eigen domein aanmaken, meer camera’s met Veilige video in HomeKit en Private Relay.

iCloud Private Relay verbergt je IP-adres, maar gaat daarbij een stap verder dan VPN-aanbieders. Want bij een VPN moet je die aanbieder vertrouwen, want die zou mogelijk toch nog jouw IP-adres kunnen zien. Bij iCloud Private Relay surf je via twee partijen: Apple en een zogenaamde ‘trusted provider’.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iCloudPrivateRelayOverzicht.jpeg
iCloud Private Relay gebruikt waarschijnlijk Akamai, Fastly en Cloudflare


Apple zou kunnen weten wie je bent (maar anonimiseert dat) en die provider zou kunnen weten welke pagina’s je bezoekt, maar weet niet wie je bent. Niemand heeft dus beide puzzelstukjes in de hand.

Trusted providers

De open vraag bleef wie de ‘trusted providers’ waren, want Apple heeft daar (nog?) niets over laten weten. Maar dankzij wat speurwerk van Dan Rayburn weten we inmiddels welke providers Apple daar op dit moment voor gebruikt, dat zijn Akamai, Fastly en Cloudflare.

https://www.streamingmediablog.com/wp-content/uploads/2021/06/ip-chart.jpg
iCloud Private Relay gebruikt waarschijnlijk Akamai, Fastly en Cloudflare


De open vraag is waarom Apple niet gewoon vertelde dat het deze drie providers zijn. Misschien dat ze in deze beta-fase eerst willen kijken of ze definitief met deze partijen in zee gaan? Waarbij Fastly recent trouwens niet zo positief in het nieuws kwam, omdat een uitval daar door een domme bug als resultaat had dat een groot gedeelte van het internet even helemaal plat lag.

Adverteerders

Niet echt belangrijk voor ons, maar adverteerders zijn natuurlijk helemaal niet blij met iCloud Private Relay, want het vastleggen van IP-adressen helpt bij het maken van gebruikersprofielen. Meer daarover in dit eerdere nieuwsbericht hier op MacFreak. #iCloud
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: ouwemac
Waarom zou ik Apple wel moeten vertrouwen?
*Recentelijk was het nog in het nieuws dat Apple, (gedwongen), meewerkte met de Trump regering en e-mails doorgaf zonder dat ze de gebruikers inlichtte.
*Ze werken mee met de Chinese overheid om Chinese iCloud gebruikers op servers  te zetten waar de overheid toegang toe heeft.
*In 152 landen werkt Apple mee met de overheid door LGBTI apps te verwijderen uit de AppStore.
*Enig jaren geleden dreigden ze ProtonVPN met verbanning uit de AppStore als ze een upgrade niet verwijderden waarmee je censuur van onfrisse overheden kon omzeilen.
ProtonVPN maakt ook deel uit van de coalitie tegen de macht van Apple’s AppStore regels.

Toevallig is datzelfde ProtonMail/ProtonVPN al een paar jaar bezig met de uitrol van ProtonDrive en ProtonCalendar. Dat allemaal in een gecombineerde beveiligde omgeving.
De twee andere applicaties zijn ook geïntegreerd in die omgeving.
https://protonmail.com
https://protonvpn.com. Hier wat informatie over hun vpn service.
Update: ook een domain is inbegrepen bij een betaald abonnement van ProtonMail/ProtonVPN.

Ik persoonlijk vertrouw een Zwitserse firma met wortels in de CERN toch meer dan de geldbeluste fruitverkopers uit Californië. :tounge:
Hoezeer ik hun producten ook waardeer. (Apple’s)

Het moet ook wel gezegd worden dat Apple bijvoorbeeld iCloud al een stuk beter op de rails heeft qua synchronisatie dan Proton.
Daar is alles nog in beta of er net uit. Het is ook flink duurder.
Ik weet niet of Proton de Ip adressen anonimiseert.
Wel dat Apple ze niet kan lezen.
Bewerkt: 22 juni 2021 - 13:11 door ouwemac
Our presence here means the presence of all our ancestors. They are still alive in us. Thich Nhat Hanh
geplaatst door: Thomas
Private relay is zo gebouwd dat ook Apple niet ziet welke site je bezoekt - daarom wordt gebruik gemaakt van deze 3rd parties. De WWDC sessie over private relay legt dit netjes uit.
Wat ik hier uitkraam is puur mijn persoonlijke mening.
geplaatst door: ouwemac
Je onderschrift is correct Thomas. :biggrin:
Our presence here means the presence of all our ancestors. They are still alive in us. Thich Nhat Hanh