Ik ga zeker niet beweren dat Intel het nu zo goed heeft gedaan, want mijn inziens hebben ze dat namelijk absoluut NIET gedaan. Maar, zo zwart/wit is het verhaal natuurlijk nu ook weer niet.
Apple heeft niet een Processor geintroduceerd, maar een Silicon on Chip-ontwerp met ingebouwde GPU en vele andere onderdelen. Een beetje zoals - zegmaar - een Playstation 4 of 5 chip.
Dat is natuurlijk heel erg slim, maar er zijn zeker wel wat nadelen te noemen. Enkele voordelen: geheugen. Ik hoor reeds jaren dat 8GB genoeg moet zijn en 16GB meer dan genoeg. Afhankelijk van mijn computer gebruik (slechts browsen en een briefje schrijven tot en met cryptografische toepassingen, data anlyse, video editing of andere creatieve zaken) merk ik dat 32GB toch echt een groot verschil uitmaakt.
Ik heb zelf een test uitgevoerd met comptuers met een ingebouwde GPU en een externe grafische kaart. Daar valt mij op dat als je de performantie van de grafische kaart meeneemt in de benchmark dat een Apple M1 processor opeens een stuk minder groot verschil in rekenkracht oplevert.
Ontegenzeggelijk supper knap om dit in zo'n klein ontwerp te proppen, maar geheugenuitbreidbaarheid, flexibiliteit in SSD (ook later uitbreidbaar bijvoorbeeld) zijn nog steeds belangrijk. Neem nu het feit dat als zou blijken dat de SSD in de M1 Mac Mini daadwerkelijk zwakker zou zijn. Hoe kan je dien vervangen? Moet daar het hele moederbord voor eruit? Erg efficient en milieuvriendelijk!
Maar goed, terug naar Intel. Allereerst is Intel (weer) begonnen met het maken van een Grafische Kaart (extern type), ten tweede hebben ze bepaalde technieken - veel in lijn met AMD - nu geimplementeerd in hun volgende generatie processors, dus het verschil met AMD zal aanmerkelijk kleiner worden. Verder zijn ze ook daar bezig met nieuwe ontwikkelingen en dus met SoC en zelfs ARM. Of dat ooit het daglicht gaat zien, weet ik niet.
Wel weet ik dat ook bij Intel gewoon professionals werken en mensen die oprecht goede producten willen maken. (Bedrijfs)politiek heeft hier zeker een rol in gespeeld.
Wat niet weg neemt dat het bijna aanstekelijk is te zien hoe ze proberen 'terug te slaan'. Maar goed, ze doen hun best
