geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone6-en-6Plus-icoon.jpg
iOS 12.5.1 maakt coronameldingen mogelijk, maar nog niet bij ons (Upd.)
Zou je graag op een wat oudere iPhone coronameldingen willen ontvangen, dan zou de net uitgebrachte iOS 12.5.1 daar de oplossing voor moeten zijn. Alleen is dat bij ons jammer genoeg nog niet het geval, hieronder kan je lezen waarom dat zo is (spoiler: het ligt niet aan Apple).

Deze update is wel degelijk bedoeld om de CoronaMelder-app op de iPhone 5s of iPhone 6 aan de praat te krijgen. Maar de makers daarvan hadden niet voorzien dat Apple deze mogelijkheid op een later moment zou gaan aanbieden, en hadden daarom de app vanaf het begin gebouwd voor iOS 13. En dus is de situatie dat het in theorie nu mogelijk is, maar dat de app zelf er nog helemaal niet klaar voor is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ziPhone6sKleuren.png
iOS 12.5.1 maakt coronameldingen mogelijk, maar nog niet bij ons (Upd.)


Het bovenstaande wil trouwens niet zeggen dat deze update nutteloos is, integendeel. Het gaat de makers alleen even kosten om de app ook voor iOS 12 geschikt te maken, als dat eenmaal gelukt is dan maakt deze iOS 12.5.1 het dus wel degelijk mogelijk om de CoronaMelder-app op de iPhone 5s of iPhone 6 te installeren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS13.7BlootstellingsmeldingenVervolg.jpg
iOS 12.5.1 maakt coronameldingen mogelijk, maar nog niet bij ons (Upd.)


Ter afsluiting nog één kanttekening: de CoronaMelder-app lijkt lang niet zo nuttig als het in theorie lijkt. Zo hebben juist veel ouderen nog geen smartphone, of een ouder model. Dat laatste zou met deze update (en een toekomstige update van de CoronaMelder-app) verholpen kunnen worden, maar in de tussentijd is het nut dus beperkt gebleven.

Daarnaast meldt deze app het pas als je redelijk lang dicht in de buurt van iemand anders bent geweest die en deze app heeft, en positief getest is op Covid-19. Als één van die ingrediënten ontbreken krijg je geen melding, maar dat wil dus helemaal niet zeggen dat je er niet aan bent blootgesteld.


met dank aan forumleden ‘Gottfried Julius’ en ‘boiing’, die dit nieuws als eerste meldden op het forum


Update: inmiddels is er een update van de CoronaMelde‪r‬-app uit waardoor die nu ook op een iPhone 6 of 5s werkt. Dat is dan ook te lezen in de release notes:

Citaat
Dank je wel voor het gebruiken van CoronaMelder. Je helpt daarmee corona in Nederland te stoppen. Deze versie van de app is geschikt voor iOS 12.5 en hoger. Je kunt CoronaMelder dus nu ook gebruiken op een iPhone 5s of iPhone 6.


 #iPhone
geplaatst door: leavestone
Hoe zijn de gebruikservaringen met de app? Binnen ons gezin extra voorzichtig en nog geen meldingen / besmettingen gehad.
geplaatst door: Gottfried Julius
Maar de app werkt niet. Bij downloaden zegt ie nog steeds dat ik ios 13 nodig heb terwijl ik er gisteren 12.5.1 op heb gezet...........................Dus geen ervaring.
geplaatst door: Flix
App werkt niet. Hij is natuurlijk maar zo goed als de input van de GGD, die moet invoeren dat jij besmet bent. En dat lijkt hier, na een aantal besmettingen, maar willekeurig te gebeuren. Zo heb je er niks aan.
geplaatst door: Dick de Roos
Citaat
En dus is de situatie dat het in theorie nu mogelijk is, maar dat de app zelf er nog helemaal niet klaar voor is.
Gaan de app-ontwerpers de app nu ombouwen tot een werkende app voor iOS 12.5.1, zodat een grotere groep er wellicht baat bij kan hebben?
Of blijft het een app met "veel lawaai, maar weinig wol"?
geplaatst door: Jurriaan
Hoe zijn de gebruikservaringen met de app? Binnen ons gezin extra voorzichtig en nog geen meldingen / besmettingen gehad.

App draait hier vanaf de eerste proefversie. Nooit iets van vernomen. Ik check af en toe of de app het doet. Wat blijkt, 1 op de 8 mensen die positief zijn getest geeft toestemming op de melding op te nemen in de app.
SE2 iOS 14 | Air2 iPadOS 14 | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
geplaatst door: boiing
Kun je nagaan.. De meeste mensen gebruiken 'm niet, en dan daarbij dat cijfer van slechts 1 op de 8 die toestemming geeft (wist ik nog niet). Zo heb je er niks aan natuurlijk. Niet geheel onverwacht overigens..
geplaatst door: mcmt
Als de app iOS 13 features als SwiftUI gebruikt (wat ik niet weet) dan hangen zij vast aan iOS 13, of er moet een - mogelijk grondige - rewrite gebeuren.
geplaatst door: boiing
De Corona Melder app gebruikt 'Combine framework' (zie hier) en die is iOS 13.0+.
geplaatst door: mcmt
En wat doet die app meer / anders / beter dan Exposure Notifications Express, want dat lijkt op het eerste zicht wel actief in 12.5.1 (niet geactiveerd in België of Nederland lijkt zo, maar ik kan toch wat instellen wanneer ik states als Maryland in de US kies)?
geplaatst door: boiing
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, als die app (?) die jij noemt niet geactiveerd is in NL heb je er toch niks aan? Je zult toch moeten werken met een app die door de overheid van het land waar je woont ondersteund wordt. In Nederland is dat de in mijn link genoemde app voor zover ik weet.
geplaatst door: mcmt
Exposure Notifications Express is app-less support in iOS voor Corona tracing (van Apple zelf).  Om die Express te activeren moet de overheid blijkbaar een paar servers opzetten (heb niet gekeken wat daar komt bij kijken).
geplaatst door: boiing
...moet de overheid blijkbaar een paar servers opzetten (heb niet gekeken wat daar komt bij kijken).
..en blijkbaar doen we dat niet in NL.
geplaatst door: Flix
1 op de 8 mensen die positief zijn getest geeft toestemming op de melding op te nemen in de app.
Ik denk dat het iets anders ligt; er wordt de positief getesten lang niet altijd toestemming gevraagd om de melding in de app te zetten.
geplaatst door: catmen
Mijn echtgenote heeft een iPhone 6 en daar werkt de app dus niet op, ikzelf heb een laatste model SE en daar gaat het wel maar ik heb de app toch verwijderd, de app zal weggegooid geld blijken.
RB
geplaatst door: Flix
Update:
Voor wie interesse heeft, en misschien dat deze app zijn nut nog gaat bewijzen; de app is dan nu bijgewerkt:

CoronaMelder nu ook te gebruiken op iPhone 5s en iPhone 6
geplaatst door: Gottfried Julius
Ik ben niet zo "app" slim............Ga ik 'em vinden in de appstore met de naam "coronamelder" ?
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.