geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Belkin-Logo-2012.jpg
Wordt Belkin’s Soundform Connect de AirPort Express voor AirPlay 2?
In juni 2004 bracht Apple de AirPort Express uit. Deze kleinere versie van het AirPort Extreme base station werd vooral erg populair door de mogelijkheid om geluidsbronnen daaraan te koppelen, dankzij de analoge mini-jack en de optische uitgang voor digitaal geluid.

Het lijkt er op dat Belkin hard bezig is om een vervanger voor dat geluid-gedeelte uit te brengen, en die zou Belkin Soundform Connect gaan heten. Dit is naar buiten gekomen door deze registratie in de database van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC). Zoals je in de afbeelding hieronder kan zien zou je dit apparaatje aan een speler kunnen verbinden, die daarna door andere devices zoals bijvoorbeeld een iPhone, iPad of Mac gezien worden als een AirPlay 2 device.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BelkinSoundformConnect.jpg
Wordt Belkin’s Soundform Connect de AirPort Express voor AirPlay 2?


De ’speler’ zou in dit geval een versterker of een actieve luidspreker kunnen zijn (die laatste is eigenlijk een luidspreker met een ingebouwde versterker). AirPlay 2 betekent dat het geluid dan over meerdere devices en ruimtes tegelijkertijd uitgestuurd kan worden, waarmee geluid uit meerdere bronnen in meerdere kamers tegelijk te beluisteren is, terwijl je jouw eigen apparatuur gebruikt, ook als die apparatuur dus zelf geen AirPlay 2 ondersteunt.


De Belkin Soundform Connect zou ook ondersteuning krijgen voor HomeKit. Dat betekent niet alleen dat je ze vanuit Apple’s eigen Woning-app kan aansturen, maar dat je daarvoor ook Siri kan gebruiken.

Wanneer Belkin Soundform Connect uit zal komen is nog niet bekend, de verwachte prijs zou op een kleine 116 euro uit gaan komen (inclusief btw).


geplaatst door: orange
Dat is nog steeds een gemis, dat die AE met audio-uitgang eruit ging.

Ondertussen heb ik er weer twee gescoord voor 10 euro per stuk. Ideale dingen.

Dus die Soundform Connect zou best eens een hiaat in Apple's productgamma kunnen vullen.
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: Kapotlood
Heeft een dergelijk apparaatje (hoe leuk ook) nog wel echt bestaansrecht? Als je ziet hoeveel mensen er tegenwoordig overstappen op smart speakers en je voor €100 een Ikea/Sonos speaker hebt bijvoorbeeld, weet ik niet wat hier de meerwaarde van de Soundform zou zijn.
geplaatst door: orange
Er zijn ook nog mensen die muziek willen beluisteren op een 'echte installatie'.
In plaats van op een mono-speakertje van 100 euro.
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: puk1980
Ik was jarenlang een zware AirPlay Express audio uitgang gebruiker.

Maar ik denk dat dat concept inmiddels een beetje achterhaald is gezien het feit dat moderne versterkers cq speakers steeds vaker met ingebouwde AirPlay (en Spotify Connect en ... en ...) support komen.

The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts.
geplaatst door: orange
Dat valt nog wel mee (tegen).
Er zijn echt niet heel veel versterkers met Airplay ingebouwd.

Speakers met allerlei streaming-services ingebouwd zijn er inderdaad zat.
Maar daar haalt een beetje audio-liefhebber zijn verfijnde neusje meestal wel voor op.

Prijstechnisch gezien draait een leuke versterker/speakers combinatie nog altijd rondjes om gelijk geprijsde 'slimme' actieve speakers.
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: puk1980
Dat valt nog wel mee (tegen). Er zijn echt niet heel veel versterkers met Airplay ingebouwd.

Tja. Ik ben wellicht 'biased', maar van mijn huismerk Marantz staan er momenteel 32 versterkers en/of receivers met AirPlay 2 support in de Tweakers pricewatch.

Ik heb zelf een NR1605 met AirPlay (en Spotify Connect) support uit 2014.
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts.
geplaatst door: mcmt
Ik ben nooit een fan geweest van de Airport Express als audio component.

Ik heb in mijn bureau wel verschillende jaren genoten van een Squeezebox Classic, met later een Mac (via USB) als alternatieve muziekbron. Beide waren aangesloten op een externe DAC van Robert Watts. Aangezien de DAC geen USB ingang had kwam er nog een USB-naar-AES/EBU converter van Musical Fidelity aan te pas. Dan van de DAC naar een Denon versterker gekoppeld aan een paar kleine Quad luidsprekers.

Een interessante en leerrijke ervaring, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de eenvoud van een Mu-So Qb speaker. Voor het stereobeeld moet je het niet echt doen, maar ik geniet er in feite wel meer van.
geplaatst door: boiing
Ik ben nooit een fan geweest van de Airport Express als audio component.
Ik wel, en gebruik ze soms nog steeds :smile:. Supersimpelbetrouwbaar Airplay met optische uitgang, wat wil je nog meer? Eenvoudige hoge kwaliteit DAC erachter en klaar: lossless audiofiele HiFi.

Tegenwoordig ben ik fan van Roon en zelfgebouwde Raspberry Pi DAC's :wink: