geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
iOS 14.7.1, iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1 tegen hack ‘in het wild’
Meestal zijn beveiligings-updates gericht op de (nabije) toekomst en gaat het niet om hacks die ‘in het wild’ gebruikt worden. Maar soms is er een uitzondering, de updates die je eigenlijk meteen moet installeren. Zeker als je van openbare Wi-Fi netwerken gebruikt maakt of obscure sites bezoekt.

De updates die op dit moment klaarstaan voor iOS, iPadOS en macOS vallen in die laatste categorie, de raad is dan ook om die meteen te installeren, en niet te wachten op een moment dat het wat betreft de tijd beter uitkomt. Deze updates voor iOS en iPadOS zijn gelukkig lekker klein, en heb je dus ook snel binnen, dat kan niet gezet worden voor de update voor macOS, die maar liefst 2,93 GB groot is. Gelukkig hebben de meesten van de gebruikers in Nederland en België tegenwoordig lekker snel internet.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSBigSur11.5.1Update.jpg
iOS 14.7.1, iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1 tegen hack ‘in het wild’


In de iOS 14.7.1 update heeft Apple trouwens ook meteen een oplossing voor een bug verwerkt. Sinds de vorige update (iOS 14.7) ontgrendelde een Apple Watch verbonden met een iPhone met Touch ID niet meer automatisch als die verbonden iPhone ontgrendeld werd, terwijl dat wel in de Watch-app was ingesteld. Die bug-fix zien we dan ook terug in de release notes van iOS 14.7.1:

Citaat
iOS 14.7.1 verhelpt een probleem waarbij iPhone-modellen met Touch ID een gekoppelde Apple Watch niet kunnen ontgrendelen met de functie ‘Ontgrendel met iPhone’. Deze update bevat ook belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website:
https://support.apple.com/kb/HT201222
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone14.7.1ReleaseNotes.jpg
iOS 14.7.1, iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1 tegen hack ‘in het wild’


Installatie van een iOS update

Een update van iOS installeren gaat natuurlijk het best als je goed voorbereid bent, hoe je dat doet vind je op deze pagina. Het installeren zelf van deze update gaat hetzelfde als altijd in iOS: je gaat naar Instellingen → Algemeen → Software-update. Let op, we raden altijd aan om systeemupdates alleen maar te installeren als je een goede backup hebt. Voor een iDevice kan je dat ook lokaal doen, door die te verbinden met je Mac, daar iTunes op te starten, waarna jouw iDevice linksboven als icoontje zou moeten verschijnen, zoals je hieronder kan zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-In-iTunes.png
iOS 14.7.1, iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1 tegen hack ‘in het wild’


Heb je macOS 10.15 Catalina of later op je Mac staan, dan vind je jouw iDevice niet in iTunes (dat bestaat daarin helemaal niet meer) maar in de Finder in de Navigatiekolom die je aan de linkerkant van ieder Finder-venster vindt. Het proces is verder exact hetzelfde.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneFinderCatalina.jpg
iOS 14.7.1, iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1 tegen hack ‘in het wild’


Daarna kan je een lokale backup maken door te kiezen voor "Deze computer". Eventueel kan je daar ook kiezen om de kopie van je iDevice te versleutelen (Apple noemt dit coderen). Het voordeel van de keuze voor een versleutelde kopie is dat bij die optie echt alles wordt meegenomen, dus ook bewaarde wachtwoorden voor accounts en dergelijke. Let bij het kiezen voor die laatste optie wel op dat je het wachtwoord wat je daarvoor gebruikt makkelijk kan onthouden, want je zal het waarschijnlijk niet erg vaak gebruiken.

Meer informatie over het maken van backups van iDevices, zowel in iCloud als iTunes, is hier te vinden. Daar vind je ook links naar artikelen over hoe je een reservekopie kan terugzetten, het vinden van hulp bij iCloud-reservekopieën of iTunes-reservekopieën, en het beheren van reservekopieën.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iTunes-Lokale-Backup.png
iOS 14.7.1, iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1 tegen hack ‘in het wild’met dank aan forumleden ‘Mac OS X’ en ‘eoms’ die dit nieuws het eerst meldden op het forum #Update #iOS #iPadOS #macOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.