geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie
Ook in iOS 15 zitten heel veel nieuwe dingen, waarvan de mogelijkheid om Siri zonder internet te gebruiken waarschijnlijk het grootste nieuws is. Want niet alleen zorgt dat ervoor dat Siri sneller werkt, het betekent ook dat je stem-commando’s echt op je iPhone blijven, en dus winst voor onze privacy.

De andere grote vraag is altijd welke iPhones nog op deze versie van iOS kunnen draaien, en ook daar goed nieuws. Want de verwachting vooraf dat de iPhone 6s uit 2015 en de eerste iPhone SE uit 2016 af zouden gaan vallen blijkt gelukkig niet te kloppen. En natuurlijk zijn er ook nu weer veel overeenkomsten tussen iOS en iPadOS 15, veel van de nieuwe dingen hieronder komen er dus ook voor iPads.


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15FeaturesKeynoteWWDC2021.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

FaceTime

FaceTime is stevig aangepakt en heeft veel functie erbij gekregen, maar wat vooral opvalt is dat het mogelijk gaat worden om ook FaceTime-gesprekken met Android- en Windows-gebruikers te gaan voeren. Die laatsten voeren het gesprek dan via de browser terwijl de gebruiker van iOS 15, iPadOS 15 of macOS 12 de FaceTime-app gebruikt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15FaceTimeGridView.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


FaceTime krijgt ook een nieuwe functie om content te delen met anderen waarmee je in gesprek bent, deze heeft door Apple de naam SharePlay meegekregen. En daar zit een staaltje slimme techniek ingebouwd, want de content die je dan samen bekijkt of beluistert wordt bij allemaal exact gelijk afgespeeld. Belangrijk, want als dat een grappige film of serie is dan wil je natuurlijk wel dat je de grappen tegelijkertijd beleeft.

Dat werkt met content van aanbieders die dat ondersteunen, op dit moment zijn dat al onder andere Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok en Twitch. Hieronder zie je alle aanbieders die dit zullen ondersteunen als iOS 15 uitkomt, dat worden er in de toekomst natuurlijk nog meer.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15FaceSharePlayPartners.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Notificaties (Meldingen)

Bij Apple zijn ze zich er duidelijk van bewust dat de vele prikkels die het digitale leven met zich mee kan brengen soms beteugeld moeten worden. Daarom vinden we dit keer in iOS, iPadOS en macOS uitgebreide mogelijkheden om dat te doen, waarvoor Apple de term Focus gebruikt. Daarin zit ook het al bestaande Niet Storen (Do Not Disturb) in verwerkt, maar Focus gaat veel verder.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15NotificationsFocus.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Je kan ook instellen dat sommige sommige apps je wel mogen storen, waarbij je iPhone je afhankelijk van de context bepaalde apps zal suggereren. Daarbij speelt ook mee welke apps je vaak gebruikt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15NotificationsFocusInstellen.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Livetekst: live tekst in foto’s herkend en verwerkt

En andere erg handige en interessante toevoeging aan iOS 15 is Livetekst. Hiermee wordt op het device tekst en nummers in afbeeldingen herkent. Daardoor wordt het erg makkelijk om bijvoorbeeld namen van in foto’s op te zoeken, telefoonnummers in beeld met een klik op te bellen, etc. Ook wordt het veel makkelijker om foto’s in je foto-bibliotheek te vinden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15Livetekst.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Wel één groot nadeel voor ons: het Nederlands zit er nog niet bij, en de ervaring leert dat het nog wel even kan duren voordat onze taal aan zo’n functie wordt toegevoegd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15LivetekstTalen.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Veel rijkere Spotlight-zoekresultaten

Het zoeken met Spotlight op je iPhone wordt door Apple al een tijdje steeds verder verrijkt, in iOS 15 wordt daar weer een grote stap in gezet. En daar wordt gelukkig het Nederlands wel ondersteund, dus dat is iets waar wij deze herfst al gebruik van kunnen maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15SpotlightRichSearchResults.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Weer-app sterk verbeterd door overname Dark Sky

Apple nam in mei vorig jaar het bedrijf achter de app Dark Sky over, in iOS 15 zien we daar het resultaat van. Dat betekent dat warmte- en koude-zones visueel weergegeven worden, dat we neerslag aan kunnen zien komen en dat luchtkwaliteit weergegeven wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15WeatherApp.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectie


Ook de Kaarten-app is stevig onder handen genomen, maar ook hier een slag om de arm. Want visueel is het allemaal enorm verrijkt, maar dat gaat stad voor stand, en het kan dus nog wel even duren voordat dit ook bij ons het geval is. Als het eenmaal zover is dan kan je een 3D landschap zoals hieronder te zien krijgen, waardoor wat je op je scherm ziet veel beter aansluit bij de omgeving om je heen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15KaartenVerrijkteInterface.jpg
iOS 15: heel veel nieuws, waaronder Siri zonder internet-connectieHieronder alle nieuwe dingen in iOS 15 die Apple op dit moment al gepresenteerd heeft:
Citaat
iOS 15 bevat allerlei nieuwe features om contact te houden, geconcentreerd te werken, nieuwe dingen te ontdekken en meer met de machine learning op je device te doen

Apple geeft preview van nieuwe FaceTime-functionaliteit, nieuwe Focus-features om je beter te kunnen concentreren, uitgebreide on-device machine learning voor aanvullende informatie en nieuwe features in Kaarten, Weer en Wallet.

CUPERTINO, CALIFORNIË - 7 juni 2021. Apple heeft vandaag iOS 15 aangekondigd, een grote update met allerlei nieuwe features waarmee iPhone nog handiger in het gebruik wordt. Zo komen FaceTime-gesprekken natuurlijker over, kun je met de nieuwe SharePlay-feature samen naar content kijken of luisteren, is er een nieuwe feature om je beter te concentreren, kun je de berichtgeving op een andere manier naar je hand zetten en hebben foto’s en de zoekfunctie een extra feature om snel aanvullende informatie op te vragen. In de Kaarten-app kun je de wereld op een nieuwe manier verkennen, de Weer-app bevat nu schermvullende kaarten en een verbeterde grafische weergave, in Wallet kun je je huissleutels en legitimatiebewijs kwijt, en internetten in Safari is dankzij de nieuwe tabbalk en tabgroepen nog makkelijker. Verder bevat iOS 15 nieuwe privacyvoorzieningen in Siri en Mail, zodat je privégegevens ook echt privé blijven.
“Veel klanten kunnen echt niet meer zonder hun iPhone. De iOS-versie die dit jaar uitkomt, maakt het gebruik van hun device er alleen maar makkelijker op”, aldus Craig Federighi, senior vice president van Software Engineering bij Apple. “Met iOS 15 kun je in real time content delen als je met iemand FaceTimet, heb je nieuwe tools om je beter te kunnen concentreren, kun je aanvullende informatie over foto’s opvragen en ontdek je de wereld op een andere manier in de vernieuwde Kaarten-app. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het moment dat onze gebruikers met deze nieuwe iOS-versie aan de slag kunnen.”

Natuurlijker beeld en geluid in FaceTime-gesprekken en nieuwe SharePlay-feature

Met FaceTime maak je laagdrempelig contact met de mensen die het belangrijkst voor je zijn, en in iOS 15 komen al die gesprekken nog natuurlijker over. Als je met iemand FaceTimet, lijkt de stem van de spreker dankzij de ruimtelijke audio uit de richting te komen waar diegene op het scherm te zien is.1 Verder kun je voor de microfoon instellen dat het achtergrondgeluid wordt weggefilterd. En we hebben ons duidelijk door de prachtige portretfoto’s op iPhone laten inspireren, want de Portretmodus zit nu ook in FaceTime. Die is speciaal aangepast voor videogesprekken, zodat je je achtergrond kunt vervagen om de aandacht op jezelf te richten.2 Tot slot bevat FaceTime een nieuwe rasterweergave, zodat je alle gesprekspartners tegelijk in beeld ziet.

Als je met je vrienden zit te FaceTimen, kun je met het nieuwe SharePlay samen muziek van Apple Music luisteren, tegelijkertijd dezelfde film of hetzelfde tv-programma bekijken of je scherm delen om samen naar dezelfde app te kijken. SharePlay werkt op iPhone, iPad en Mac, en omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen. SharePlay is ook te gebruiken op Apple TV: wanneer je een serie of film op je grote tv-scherm bekijkt en tegelijkertijd de content via FaceTime deelt, zorgt SharePlay ervoor dat het beeld en geluid bij iedereen synchroon lopen. Tal van providers, waaronder Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok en Twitch, gaan SharePlay in hun app integreren, zodat je ook op die manier van de nieuwe functionaliteit kunt profiteren.

Ook nieuw is dat FaceTime-gesprekken op andere devices dan die van Apple te volgen zijn. Als je op je iPhone, iPad of Mac een link maakt en die via Berichten, Agenda, Mail of een app van een andere leverancier deelt, kan iedereen met een Android- of Windows-device via de webbrowser deelnemen aan dat FaceTime-gesprek.3 Alle FaceTime-gesprekken die via het web verlopen, zijn van begin tot eind versleuteld. De privacy is dus niet in het geding.

Focus op concentratie

iOS 15 bevat allerlei handige tools die afleiding voorkomen, zodat je je beter kunt concentreren. Focus is een nieuwe feature die meldingen en apps filtert als je je op iets wilt concentreren. Hiervoor kun je op je device een eigen Focus-optie instellen of een van de standaardopties kiezen. Focus komt op basis van de on-device machine learning zelf met suggesties voor mensen en apps die je toch een berichtje mogen sturen. Voor die suggesties wordt gekeken naar je routines, zoals de tijden waarop je meestal aan het werk bent of naar bed gaat. Als je Focus op het ene device instelt, gelden dezelfde instellingen ook voor je andere Apple devices. Bovendien kun je een apart beginscherm aanmaken met daarop de apps en widgets die je nodig hebt als je je moet kunnen concentreren. Je ziet dus alleen de relevante apps en bent minder snel afgeleid. Als je Focus hebt ingeschakeld en daardoor geen nieuwe meldingen krijgt, laat Berichten automatisch de bijbehorende status zien, zodat iedereen weet dat je even niet bereikbaar bent.

Meldingen in een nieuw jasje

De meldingen hebben een ander jasje gekregen. Zo zie je nu de profielfoto van je contactpersonen en worden de appsymbolen groter weergegeven, zodat je makkelijker ziet waarop je wordt geattendeerd. Als je even geen afleiding kunt gebruiken, is er het nieuwe meldingen­overzicht. Daarin komen alle meldingen terecht die niet aan een bepaalde tijd gebonden zijn. Je kunt zelf kiezen wanneer je die meldingen te zien krijgt, bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds. In het overzicht staan de meldingen op volgorde van prioriteit, met de belangrijkste bovenaan. Voor die indeling kijkt de machine learning op je device naar de manier waarop je je apps gebruikt. Urgente meldingen worden altijd meteen doorgegeven, dus wat echt belangrijk is komt niet in het overzicht terecht. Verder kun je er altijd voor kiezen om een bepaalde app of bijvoorbeeld een specifieke berichtenreeks het komende uur of de hele dag op stil te zetten.

On-device machine learning maakt onder meer Livetekst en geavanceerde Spotlight-zoekacties mogelijk

Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor. Zo kun je zoeken naar die ene foto van het handgeschreven familierecept of bijvoorbeeld het telefoonnummer op een winkeldeur vastleggen en dat meteen bellen. Dankzij de Neural Engine van Apple kan de Camera-app ook direct tekst herkennen en kopiëren, zoals het wifi-wachtwoord dat in een koffietentje aan de muur hangt. Met Visual Look Up kom je meer te weten over populaire kunstwerken en bezienswaardigheden overal ter wereld, planten en bloemen die je in de natuur tegenkomt en soorten huisdieren. Je kunt er zelfs boeken mee opzoeken.
Spotlight maakt nu gebruik van machine learning om op locatie, persoon, scène of voorwerp naar foto’s te zoeken, en dankzij Livetekst is het nu ook mogelijk om een foto met handgeschreven of gedrukte tekst terug te vinden. Zoek je met Spotlight naar een acteur, muzikant, tv-serie of film, dan krijg je ook meteen webafbeeldingen en andere aanvullende informatie te zien. En zoek je een van je contactpersonen, dan zie je ook alle recente gesprekken, de foto’s die jullie hebben uitgewisseld en eventueel ook de locatie van die persoon, als diegene die tenminste via ‘Zoek mijn’ heeft gedeeld.
Foto’s bevat nu een herziene versie van Herinneringen, compleet met een frisse, nieuwe look, interactieve interface en integratie met Apple Music. Die laatste app doet met behulp van machine learning op je device bovendien suggesties voor nummers die goed bij bepaalde herinneringen passen.

Ander Safari-design

Safari krijgt een nieuwe look waarin je alle regelaars onder je duim hebt zitten en de content meteen de aandacht trekt. De nieuwe, uiterst compacte tabbalk zweeft onder in het scherm, zodat je makkelijk naar een andere tab swipet. Met de nieuwe tabgroepen kun je eenvoudig alle belangrijke tabs bewaren en meteen openen op al je devices, dus ook op je iPad en Mac. Andere nieuwe features, zoals een aanpasbare startpagina en webextensies, geven Safari in iOS een persoonlijker tintje en meer mogelijkheden.

De wereld ontdekken in Apple Kaarten

Apple heeft zich ten doel gesteld om de allerbeste Kaarten-app ter wereld te maken. In iOS 15 bevat Kaarten dan ook nieuwe navigatie- en verkenningsfeatures. Stadswijken, winkelstraten en gebouwen zijn tot in detail te bekijken en er is hoogte-informatie beschikbaar. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht. Kortom, Kaarten geeft je een geheel nieuwe kijk op de wereld.

Als je Kaarten op je iPhone of via CarPlay als navigatie-app gebruikt, kun je nu in 3D door de stad rijden. De wegen zijn daarbij gedetailleerder weergegeven, zodat je sneller ziet dat er een afslag, fietspad of zebrapad aankomt.4 Reis je met het openbaar vervoer, dan zie je sneller welke stations er in de buurt zijn. Ook kun je veelgebruikte bus- of tramlijnen vastzetten. Kaarten laat automatisch zien waar je precies bent en geeft een seintje als je er bijna uit moet. En wil je die informatie liever op je Apple Watch krijgen, dan kan dat ook. Ga je ergens te voet heen? Dan hoef je met iOS 15 alleen je iPhone omhoog te houden om in de AR-weergave van Kaarten exact te zien waar je bent en welke kant je op moet.

Andere sleutels en legitimatiebewijzen in Apple Wallet

Apple Wallet is geschikt voor meer soorten sleutels, zodat je straks op allerlei plekken met één tikje op je iPhone-display naar binnen kunt. Vorig jaar heeft Apple digitale autosleutels geïntroduceerd, wat BMW als eerste autofabrikant heeft opgepakt. Als je een compatibele BMW hebt, kun je dus met één tikje je auto openmaken. Dit jaar komt daar Ultra Wideband-ondersteuning bij, zodat je je auto veilig kunt openmaken en starten met je digitale autosleutel, zonder je iPhone tevoorschijn te halen.5 En als je de sleutel voor je huis, kantoor of hotelkamer in Wallet zet, heb je voortaan genoeg aan je iPhone om de deur open te maken.6
In een aantal staten in de VS kun je later dit jaar ook je rijbewijs of legitimatiebewijs in Wallet zetten. In de VS is de Transportation Security Administration inmiddels begonnen met het aanpassen van de toegangspoortjes op de vliegvelden, zodat je hier straks genoeg hebt aan je digitale legitimatiebewijs in Wallet om door te mogen lopen. Dat worden de eerste plekken waar dat kan. Alle legitimatiebewijzen in Wallet worden versleuteld en veilig bewaard in de Secure Element, dezelfde hardwaretechnologie die uit privacy- en veiligheidsoverwegingen voor Apple Pay wordt gebruikt.

Nieuwe privacyfeatures

In iOS 15 zitten nog meer privacy-opties waarmee je je privégegevens privé kunt houden. Als je iets aan Siri vraagt, wordt de audio voor de spraakherkenning standaard direct op iPhone verwerkt7 en dat komt de snelheid aanzienlijk ten goede. De privacy­bescherming in Mail voorkomt dat de afzender kan zien of je een mailtje hebt geopend en verbergt ook het IP-adres, zodat de afzender je locatie niet kan achterhalen en die ook niet kan gebruiken om een profiel van je samen te stellen. Het privacyrapport voor apps laat zien hoe apps die toegang tot je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten hebben gekregen daar de afgelopen zeven dagen gebruik van hebben gemaakt. Ook zie je met welke andere domeinen daarbij contact is gelegd.8

Vernieuwde Weer- en Notities-app

De Weer-app bevat een nieuwe grafische weergave van de weersinformatie en heeft ook een dynamische lay-out die zich aanpast aan de omstandigheden. Op de nieuwe, bewegende achtergronden zie je nauwkeuriger waar de zon precies staat en welke neerslag er valt. Zodra het begint of stopt met regenen of sneeuwen, krijg je een melding.

In Notities kun je zelf tags maken om notities snel te kunnen ordenen. Ook nieuw is de vermeldingsfeature, waardoor iedereen die aan een gedeelde notitie werkt een seintje krijgt als iemand daar iets in wijzigt. En in de gloednieuwe activiteitenweergave kun je alle recente wijzigingen in een gedeelde notitie bekijken.

Andere nieuwe features

  • Siri kan via je AirPods nieuwe berichten aankondigen, en je kunt je scherm delen door dat gewoon aan Siri te vragen.
  • Gedeeld met jou maakt het makkelijk om snel content terug te vinden die via Berichten met je is gedeeld, zoals artikelen, muziek, tv-programma’s en meer. De content wordt aangeboden in apps zoals Foto’s, Safari, Apple News, Apple Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app, zodat je die meteen in de juiste context kunt bekijken of beluisteren.
  • iCloud+ bevat alles wat je gewend bent van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay. Zonder extra kosten.9 Huidige abonnees van iCloud stappen dit najaar automatisch over op iCloud+. Alle iCloud+-abonnementen kunnen worden gedeeld in dezelfde Delen met gezin-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en de nieuwe voordelen die de dienst met zich meebrengt.
  • In de Gezondheid-app zit een nieuwe tab om je gezondheidsgegevens met bijvoorbeeld je partner, huisarts of specialist te delen. Andere nieuwe features zijn Trends, waarmee je sneller ziet of er iets in je gezondheid is veranderd, en Wandel­stabiliteit, waarmee je kunt inschatten hoe groot het risico is dat je valt.
  • Fabrikanten van HomeKit-accessoires kunnen die nu op ‘Hé, Siri’ laten reageren, zodat je Siri ook op producten van derden kunt gebruiken. Accessoires die op ‘Hé, Siri’ reageren, sturen de gestelde vraag door via HomePod of HomePod mini en kunnen overweg met persoonlijke verzoeken, de intercom, de timer en de wekker. Vanaf vandaag kunnen producenten van slimme woonaccessoires samen met Apple werken aan de integratie van Siri.
  • Zoek mijn bevat nieuwe functionaliteit om een uitgeschakeld of gewist device op te sporen en live de locatie door te geven van iemand die zijn of haar locatie heeft gedeeld. Je kunt instellen dat je een melding krijgt zodra je een AirTag, een Apple device of een bij ‘Zoek mijn’ aangemeld accessoire op een onbekende locatie achterlaat. Het Zoek mijn-netwerk is nu overigens ook geschikt voor AirPods Pro en AirPods Max. Verder is er een nieuwe Zoek mijn-widget, zodat je meteen alle info op je beginscherm ziet.
  • De Vertaal-app bevat een nieuwe feature voor live-vertalingen, zodat je makkelijker kunt praten met iemand die een andere taal spreekt. De vertaalfunctie werkt overal op iPhone, dus je kunt elke tekst meteen laten vertalen.
  • De Apple TV-app bevat nu een nieuwe Voor iedereen-rij, waarin series en films staan die waarschijnlijk bij iedereen in huis in de smaak vallen: ideaal als je met het hele gezin tv wilt kijken.
  • De nieuwe iPhone-configuratie maakt het er nog makkelijker op als je met een nieuwe iPhone aan de slag wilt. Als je al een iPhone had, kun je de gegevens daarop tijdelijk in iCloud zetten (ook als je geen abonnement hebt) en daarna eenvoudig naar je nieuwe iPhone overhevelen. Heb je nog nooit eerder een iPhone gehad, dan is er de Stap over op iOS-app. Die is verder verbeterd, zodat je in een handomdraai al je fotoalbums, bestanden, mappen en toegankelijkheidsinstellingen overzet. Je nieuwe iPhone voelt dan meteen vertrouwd aan.
  • Toegankelijkheid is verder uitgebreid met nieuwe VoiceOver-features waarmee je meer te weten kunt komen over de mensen, tekst, informatie en voorwerpen die op een afbeelding te zien zijn. In verband met de neurodiversiteit zijn er nieuwe achtergrondgeluiden die afleiding voorkomen, en voor doven of slechthorenden worden er nieuwe Made for iPhone-gehoorapparaten ondersteund die geschikt zijn voor tweewegaudio. Met Geluidsacties voor Schakelbediening kun je je device bedienen met geluiden die je met je mond maakt. De grootte van tekst en andere elementen op het scherm kun je nu per app aanpassen. En verder komt Apple met ondersteuning voor het herkennen van audiogrammen voor ‘Aangepaste koptelefoon’ (audiogrammen zijn het resultaat van een gehoortest).

Beschikbaarheid

De iOS 15-preview voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program via developer.apple.com. De openbare bèta voor iOS-gebruikers is vanaf volgende maand beschikbaar via beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-15-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.
Wil nog meer zien van iOS 15, dat kan op de speciale preview-pagina hiervan van Apple zelf. Daar vind je ook de complete lijst van welke devices iOS 15 zullen ondersteunen. Wil je de complete lijst van alle nieuwe dingen in iOS 15, die is hier te vinden. #iOS
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: Mac OS X
ik dacht dat  iPhone 6s en de eerste iPhone SE 1ste afvielen voor IOS 15 ?
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB   IOS 15.0.2 2016
old Apple computers never dies
geplaatst door: puk1980
ik dacht dat  iPhone 6s en de eerste iPhone SE 1ste afvielen voor IOS 15 ?
Nee dus.

https://www.macrumors.com/2021/06/07/ios-15-iphone-ipad-compatibility/
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: Mac OS X
@puk1980 dus ik was dik mis

PS krijgt mijn iPhone 7 volgende jaar iOS 16 ?
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB   IOS 15.0.2 2016
old Apple computers never dies
geplaatst door: Robert
PS krijgt mijn iPhone 7 volgende jaar iOS 16 ?
Dat weten we volgend jaar...  ;)
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: Mac OS X
 @Robert: dan weet of ik een nieuwe iPhone moet gaan halen, dan is mijn iPhone 7 4,5 jaar oud
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB   IOS 15.0.2 2016
old Apple computers never dies
geplaatst door: Mathy
De laatste SE van de eerste generatie is volgens Apple verkocht in 2018.  Dus dat iOS 15 ook op de SE 1st edition zou lopen lag voor de hand.

groetjes

Mathy

PS vorige week bij de Vodafone winkel in Heerlen wisten ze me nog te vertellen dat m'n SE 1st edition te oud was voor iOS 14.6...  Er liep toen al 14.7 op.  :happy: :woot:

geplaatst door: iSan
Al met al mooi.... Echter, ik ben ook benieuwd of ze Contacten.app ook hebben verbeterd. Want we kunnen nog steeds niet aanpassen per contact welke account het toebehoort. (eigen iCloud, een gezamenlijke of een ander account zoals bijv google) Alleen op de Mac kan dat.

Alleen ergerlijk dat sommige functies niet in NL actief zijn. Zoals dat Vertaal app bijv.

PS vorige week bij de Vodafone winkel in Heerlen wisten ze me nog te vertellen dat m'n SE 1st edition te oud was voor iOS 14.6...  Er liep toen al 14.7 op.  :happy: :woot:
Wat een grap, daar bij Vodafone.