geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sonoma-icoon.jpg
macOS Sonoma 14.5, Ventura 13.6.7 en Monterey 12.7.5 voor veiligheid
Apple heeft de vijfde update voor macOS 14 Sonoma uitgebracht, waarmee we dus op versie 14.5 uitkomen. Dat de release notes (hieronder) zo leeg zijn komt omdat het enige echt nieuwe hierin een toevoeging is voor Apple News+, een optie die bij ons nog steeds niet wordt aangeboden.

Dat betekent trouwens niet dat je deze update niet hoeft te installeren, de lijst van wat er allemaal voor de veiligheid is aangepast is behoorlijk lang.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSonoma14.5ReleaseNotes.jpg
macOS Sonoma 14.5, Ventura 13.6.7 en Monterey 12.7.5 voor veiligheid

klik of tap voor een grotere versie


In Ventura 13.6.7 en Monterey 12.7.5 wordt er een stuk minder voor de veiligheid aangepast, maar ook in dat geval blijft zo’n update natuurlijk nog altijd erg belangrijk.

Voordat je een update voor macOS installeert

Hoewel het installeren van een update van het systeem tegenwoordig erg makkelijk is, zien we op het forum toch nog te vaak problemen voorbij komen. Beperk de risico’s zoveel mogelijk door in ieder geval vooraf te  zorgen voor een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je dus mogelijk extra tijd kwijt.

Dat kan je vermijden door een backup te maken waarvan je ook kan opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.#macOS #Update
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: bombilla
Carbon Copy Cloner beweegt al een tijd steeds meer naar een backup programma dan naar een programma waarmee je een betrouwbaar en opstartbare clone kan maken.
"Copying Apple's system is an Apple-proprietary endeavor; we can only offer "best effort" support for making an external bootable device on macOS."
Dat wilde ik toch even gezegd hebben na het lezen van bovenstaande. Maar ja, inderdaad, het is nog wel mogelijk. Ik vraag mij alleen af voor hoe lang nog.
https://support.bombich.com/hc/en-us/articles/20686422131479-Creating-legacy-bootable-copies-of-macOS