iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
We hebben een paar dagen moeten wachten maar nu is het zover: de iOS 17 update staat voor je klaar. Nadat de iOS update uitgebreid werd behandeld in de WWDC-keynote en het Wonderlust event, is het eindelijk zover om deze op onze eigen telefoon te gaan zetten - mits deze wordt ondersteund.
We lopen nog even door alle noviteiten heen, en geven tenslotte nog even aan welke iPhones in aanmerking komen voor deze update.
iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
Volgens Apple staat iOS 17 voor content delen en personaliseren. Als je onderstaande opsomming zo bekijkt, voert dat inderdaad de boventoon. Let wel op dat niet alle (nieuwe) functies direct na introductie al in iOS 17 zitten. Sommige functies worden namelijk pas tijdens een latere update toegevoegd. Ook zijn niet alle functies in Nederland beschikbaar.
TelefoonDe iOS 17 update maakt bellen nóg persoonlijker. Met de Poster functie kun je zelf aangeven wat andere iPhone gebruikers zien als jij ze belt.
Voor die poster kun je bijvoorbeeld een foto of Memoji gebruiken en een leuk lettertype voor je naam kiezen. En met wat kleur maak je ’m helemaal af. Dit virtuele visitekaartje is onderdeel van je eigen kaart in de Contacten-app, dus duikt overal op waar je contact met iemand hebt of iets deelt.
Berichten iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
De berichten app bundelt al je iMessage en SMS berichten op één plek. Maar er zijn wat nieuwe functies bijgekomen:
OverzichtMet één tikje op de nieuwe plusknop zie je meteen wat je het meest verstuurt. Dat kunnen foto’s of audioberichten zijn, maar ook je locatie. En swipe je even omhoog, dan zie je de rest van je iMessage-apps.
ControleerAls je
Controleer inschakelt, krijgt een aangewezen persoon een melding wanneer je je bestemming hebt bereikt. Kom je daar niet aan, dan gaat deze feature eerst bij jou na of het goed met je gaat. Als je daar niet op reageert, krijgt de ander allerlei bruikbare informatie te zien, zoals de locatie, batterijlading en status van de mobiele verbinding van je iPhone. Alle informatie die deze functie verstuurt, is van begin tot eind versleuteld.
Waar was je gebleven?Kijk waar je gebleven was en swipe om te antwoorden
Je kunt nu via een pijltje naar het eerste
ongelezen bericht in een gesprek springen. En wil je op een specifiek berichtje reageren, dan swipe je daarop gewoon even naar rechts.
ZoekfiltersJe vindt sneller het bericht dat je zoekt als je twee of meer zoekfilters met elkaar combineert.
Zo kan je bijvoorbeeld de naam van een persoon combineren met de naam van een film, waar jullie naartoe zouden gaan.
Locatie delenOnder de plusknop zit ook een handige methode om je eigen locatie te delen of de locatie van een ander op te vragen. Als iemand een locatie met je deelt, zie deze persoon dat rechtstreeks in je gesprek.
Audiobericht als tekstAudioberichten worden nu in tekst omgezet, zodat je meteen kan lezen waar het over gaat. Afluisteren kan dus ook op een later moment.
Stickers Als je van het onderwerp van een foto een sticker wilt maken, houd je daar gewoon even je vinger op en kies je de stickeroptie uit het menu. Vervolgens kun je de sticker oppimpen met een effect, zoals Glanzend, Dik, Strip of Contour. Voor een Live Sticker die echt beweegt, neem je een Live Photo als basis. En wil je met een sticker op een berichtje reageren, dan kun je die vanuit het Tapback-menu rechtstreeks op de tekstballon plakken.
De stickerlade staat bij de emoji, dus je kunt in alle apps waar je emoji kunt invoegen, ook stickers plakken. En wil je een foto, document, screenshot of ander type bestand van een sticker voorzien, dan kan dat via de
markeringsfunctie.
In de nieuwe stickerlade staan al je Live Stickers, emoji, Memoji en andere stickervarianten bij elkaar. Je stickers worden ook gesynchroniseerd met iCloud, dus ze staan op je iPhone, iPad en Mac.
FaceTimeOok FaceTime is in iOS 17 van de nodige opsmuk voorzien. Een klein overzicht:
Laat een bericht achterAls je via FaceTime iemand probeerde te bellen, maar geen gehoor kreeg, kun je nu een video- of audiobericht opnemen. Alle video-effecten van FaceTime, zoals de portretmodus en Studiolicht, staan daarbij tot je beschikking. Je berichtjes kunnen, naast op een iPhone, ook op Apple Watch worden afgespeeld.
Daar bovenop kan je met een simpel handgebaar het hele cameravenster vullen met een leuk AR‑effect in 3D, zoals hartjes, confetti of vuurwerk.
FaceTime op Apple TVMet je iPhone als camera kun je nu rechtstreeks vanuit de FaceTime-app op Apple TV een videogesprek beginnen. Het FaceTime-gesprek op je iPhone beginnen en overnemen op je tv kan trouwens ook.
Stand-byDe Stand-by functie geeft een geheel nieuwe draai aan full‑screen. Wanneer je je iPhone tijdens het opladen op z’n kant neerzet, krijg je allerlei handige nieuwe mogelijkheden.
Full-screenIn de Stand-by-modus staat er handige informatie op het scherm die ook vanaf een afstandje goed te zien is. Verander je iPhone in een wekker, laat de mooiste momenten uit je fotobibliotheek voorbijkomen of stel de widget ‘Slimme stapel’ zo in dat je op het juiste moment de juiste informatie te zien krijgt.
Live activiteiten in full‑screenIn de schermvullende weergave van ‘Live activiteiten’ zie je wat er gaande is. Handig als je de stand van de voetbalwedstrijd of de bezorgstatus van je eten in de gaten wilt houden.
Antwoorden van SiriSiri geeft een extra dimensie aan Stand‑by door de informatie van visuele extra’s te voorzien die ook vanaf een afstandje goed te zien zijn. Handsfree een timer zetten of het weerbericht opvragen is nu gewoon nóg makkelijker.
Interactieve widgetsDe interactieve widgets bedien je vanaf het beginscherm, het toegangsscherm of in de schermvullende Stand‑by-modus. Vink je takenlijstje af, start een podcast, pauzeer de muziek of bedien een van je slimme woonaccessoires, allemaal gewoon met een tik van je vinger.
AirDrop iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
NameDropHoud je iPhone naast de iPhone of Apple Watch van iemand anders om NameDrop te gebruiken. Jullie kunnen allebei kiezen welk telefoonnummer of e‑mailadres jullie willen delen, en het is ook mogelijk om je contactposter meteen mee te sturen.
Delen van dichtbijIets delen met iemand naast je kan nu op nóg een manier. Houd beide iPhones bij elkaar, dan gaat AirDrop meteen aan de slag.
Voltooi bestanden overzetten via het internetAlles wat je via AirDrop deelt, wordt veilig en met dezelfde kwaliteit via internet verder overgezet wanneer je niet meer binnen AirDrop-bereik bent. Dus ook als je wegloopt, gaat AirDrop gewoon door met het overzetten van bestanden. Jij en de ontvanger moeten wel allebei bij iCloud zijn aangemeld voor deze functie, die overigens pas later dit jaar aan iOS 17 zal worden toegevoegd.
SharePlayHet bij elkaar houden van twee iPhones kan ook nog bij een andere functie worden gebruikt. Je kunt zo namelijk ook direct een SharePlay-sessie starten. Ideaal als je samen met iemand anders via SharePlay naar een serie wilt kijken, muziek wilt luisteren of wil gamen.
Dagboek iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
Dagboek is een functie die pas later dit jaar beschikbaar komt. Het is een nieuwe app voor al je herinneringen.
De Dagboek-app is ideaal om bijzondere gebeurtenissen bij te houden en die later nog eens te bekijken. Noteer je gedachten over de grote en kleine dingen die op je pad komen. Elke notitie kun je aanvullen met foto’s, muziek, een audio-opname of iets anders. Bijzondere momenten kun je markeren, zodat je die later makkelijk terugvindt als je er nog eens over na wilt denken of jezelf bijvoorbeeld nieuwe doelen wilt stellen.
Je iPhone benut de geïntegreerde machinelearning om op basis van je foto’s, muziek, work‑outs en andere content op je device gebeurtenissen voor te stellen waarover je misschien iets in Dagboek wilt zetten.
PrivacyDe voorstellen die de Dagboek-app doet, worden volledig op je iPhone gegenereerd. Bovendien bepaal je helemaal zelf wat je precies in je dagboek zet. Je kunt je dagboek ook vergrendelen en volledig versleuteld synchroniseren via iCloud. Je hebt dan altijd de meest recente versie bij de hand en weet heel zeker dat niemand je dagboek kan lezen. Ook Apple niet.
Toetsenbord
iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
Autocorrect De automatische correctie tijdens het typen is verder verbeterd. Gecorrigeerde woorden worden tijdelijk onderstreept, zodat je ziet wat er is aangepast. Ook kun je met één tikje het woord terugzetten dat je zelf had getypt.
Daarnaast kun je met een simpele tik op de spatiebalk machinelearning voorspellingen laten zien terwijl je typt.
SafariProfielenNieuw in Safari zijn profielen die je kunt aanmaken voor verschillende onderwerpen of bezigheden, bijvoorbeeld Werk of Privé. Zo houd je je geschiedenis, extensies, tabgroepen, cookies en favorieten per profiel van elkaar gescheiden. Van profiel wisselen is zo gebeurd.
Sneller en relevanter zoekenZoeken in Safari gaat sneller dan ooit en de suggesties die je krijgt zijn niet alleen relevanter, maar ook beter leesbaar.
Verbeterde PrivémodusJe privévensters worden voortaan vergrendeld wanneer je ze niet gebruikt, en bekende trackers worden geblokkeerd bij het laden van een pagina. In privévensters is geen tracking meer mogelijk via een toevoeging aan de url.
VerificatiecodesWanneer je in Mail een eenmalige inlogcode binnenkrijgt, wordt die automatisch in Safari ingevuld. Je hoeft Safari dus niet te verlaten, maar kunt meteen inloggen.
Wachtwoorden en passkeys delenJe kunt nu bepaalde wachtwoorden delen met mensen die je vertrouwt. Maak een groep aan en kies welke accounts je wilt delen. Wachtwoorden blijven altijd up‑to‑date voor iedereen in de groep, en je kunt mensen ook altijd weer verwijderen.
Muziek iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
Kies samen de muziekMet SharePlay in de auto kunnen alle inzittenden, ook die op de achterbank, nu nog makkelijker hun eigen muziek laten horen.
Samen playlists makenNodig je vrienden uit om je afspeellijst aan te vullen, in een andere volgorde te zetten of er nummers uit te verwijderen. Met een emoji kun je laten weten wat je van het huidige nummer vindt. Ook deze functie is pas later dit jaar beschikbaar
AirPlaySlimme suggestiesMachinelearning op je device leert je AirPlay-voorkeuren gaandeweg kennen. In de AirPlay-lijst staat het meest relevante device nu bovenaan. Ook kan iOS op basis van je voorkeuren proactief een device voorstellen om verbinding mee te maken.
AirPlay in je hotelkamerLater dit jaar bieden sommige hotels - voornamelijk in de VS - AirPlay aan. Zodra je de QR‑code op de tv in je hotelkamer scant, kun je veilig video’s, foto’s en muziek van je iPhone naar de tv streamen.
AirPodsAdaptieve audioSpeciaal voor AirPods Pro (2e generatie) is er een nieuwe luistermodus: adaptieve audio. Die past het geluid dynamisch aan door de actieve ruisonderdrukking en de mate van transparantie op de externe omstandigheden af te stemmen.
Adaptieve audio maakt het een stuk makkelijker om helemaal op te gaan in het geluid van je AirPods Pro of juist een gesprek te voeren met iemand tegenover je.
De optie ‘Gepersonaliseerd volume’ stemt het geluid met behulp van machinelearning af en maakt daarvoor gebruik van je voorkeuren en het omgevingsgeluid.
Als je tegen iemand begint te praten, komt Gespreksdetectie in actie. Deze feature past automatisch het volume aan van waar je naar luisterde, dempt het achtergrondgeluid en versterkt het stemgeluid van degene die antwoordt.
muten en unmutenZet jezelf snel op mute of unmute tijdens een call. Wanneer je via je AirPods Pro (1e en 2e generatie), AirPods (3e generatie) of AirPods Max met iemand belt, kun je nu heel simpel even je microfoon uit‑ en weer aanzetten. Dat is een kwestie van kort op de steel drukken (of op de Digital Crown, als je AirPods Max hebt).
Verder is de feature die AirPods automatisch laat schakelen tussen Apple devices verder verbeterd, waardoor dat nu nog sneller, betrouwbaarder en makkelijker gaat.
KaartenOffline gebruikWanneer je een gedeelte van een kaart op je iPhone bewaart, vind je ook de weg als je geen bereik hebt. Je ziet bovendien de reistijd en informatiekaartjes met beoordelingen, en krijgt stapsgewijze routeaanwijzingen als je met de auto, de fiets, het ov of te voet op pad bent.
Elektrische voertuigenBekijk de beschikbaarheid van oplaadstations langs je route in real time. Ben je met de elektrische auto onderweg en moet de batterij nodig worden opgeladen? Selecteer de aanbieder waar je een pasje van hebt en bekijk welke oplaadpunten vrij zijn. Helaas is deze functie nog niet in Nederland beschikbaar.
SiriZeg maar gewoon “Siri”. Siri reageert nu ook als je alleen “Siri” zegt in plaats van “Hé Siri”. En als je Siri eenmaal hebt geactiveerd, kun je meteen meerdere opdrachten achter elkaar geven. Je hoeft Siri dus niet meer voor elke opdracht opnieuw te activeren.
SpotlightZoek je een app op je iPhone? Spotlight zet in het beste zoekresultaat nu ook een snelkoppeling naar functies in de bijbehorende app. Als je bijvoorbeeld naar Foto’s hebt gezocht, kun je bijvoorbeeld in één keer doortikken naar het album met favorieten.
Je vindt nog sneller wat je zoekt dankzij vertrouwde app-kleuren en ‑iconen in de zoekresultaten.
Visueel opzoekenMet visueel opzoeken haal je nog meer uit foto’s en video’s. Zo kun je bijvoorbeeld met een foto recepten van vergelijkbare gerechten zoeken (en vinden).
iOS 17 is uit. Ladies and gentlemen: Start your engines!
Als je het onderwerp van een foto isoleert, kun je daar meteen informatie over opzoeken. Foto's kan planten, dieren, bezienswaardigheden en meer herkennen met ‘Visueel opzoeken’.
Maar niet alleen in foto's... Pauzeer een video, houd je vinger op het onderwerp en kies ‘Zoek op’ om meer te weten te komen.
Gezondheid-appDe app biedt nieuwe manieren om te focussen op je gezondheid. De nieuwe functie kan volgens Apple "voor mentale en visuele gezondheid verhelderende inzichten geven".
Privacy en beveiliging
CommunicatieveiligheidVoor gevoelige video’s en foto’s is nu extra beveiliging mogelijk. En die werkt niet alleen in Berichten, maar ook voor beelden die je verstuurt en ontvangt via AirDrop, de fotokiezer, FaceTime-berichten, de contactposters in de Telefoon-app en zelfs in apps van derden.
Waarschuwing gevoelig materiaalVoortaan kun je gevoelige foto’s en video’s laten vervagen voordat je beslist of je ze wel wilt bekijken. Deze feature zit in Berichten, AirDrop, de contactposters in de Telefoon-app, FaceTime-berichten en apps van derden.
Meer controle over toegangBinnen apps kies jij welke foto’s je wilt delen terwijl de rest van je fotobibliotheek goed afgeschermd blijft. Verder kun je een app toestemming geven om een activiteit aan je agenda toe te voegen zonder dat je daarbij zelf gegevens prijsgeeft.
IsolatiemodusDe isolatiemodus is uitgebreid en beschermt voortaan ook tegen geavanceerde cyberaanvallen. Activeer dit op al je Apple devices, waaronder nu ook Apple Watch.
En nog heel veel meer....ToegankelijkheidVoor mensen die moeite hebben met het verwerken van informatie, is er nu Hulpbedieningstoegang. Dit hulpmiddel laat in apps en vensters alleen de strikt noodzakelijke features zien. Heb je spraakproblemen, dan kun je met ‘Persoonlijke stem’ een stem aanmaken die op die van jou lijkt.
‘Live spraak’ laat mensen die alternatieven voor gesproken communicatie willen, typen wat ze hardop uit willen laten spreken. En zie je weinig tot niets, dan kun je er dankzij ‘Wijs en spreek’11 toch achter komen wat er op een etiket staat.
MemojiLaat zien wat je ergens van vindt met drie nieuwe stickers: Halo, Smirk en Peekaboo.
HerinneringenDe boodschappenlijst ordent je boodschappen automatisch op categorie, zodat je sneller klaar bent. Als je de ordening aanpast, onthoudt de boodschappenlijst je voorkeuren voor de volgende keer.
NotitiesEen pdf of scan van bijvoorbeeld een presentatie, huiswerkopdracht of paper kun je niet alleen bekijken, maar ook van aantekeningen voorzien. En heb je verschillende notities die bij elkaar horen, zoals je reisschema in de ene notitie en een lijstje met aanbevolen restaurants in de andere, dan kun je die nu aan elkaar koppelen.
Pdf’sMet de verbeterde automatische invulfunctie kun je informatie die je in Contacten bewaart nu veilig gebruiken om sneller een pdf of gescand document in te vullen. En het ingevulde bestand stuur je in een oogwenk terug naar de afzender in Mail.
En...Later dit jaar komen er middels updates nog meer functies naar iOS 17, zoals:
ConditieJe krijgt een uitgebreider overzicht van wat je allemaal hebt gedaan, compleet met al je work‑outs, Mindfulness-sessies en zelfs het aantal duiken.
Zoek mijnJe kunt nu vijf andere mensen laten meezoeken naar spullen met een AirTag eraan of waarvoor je ‘Zoek mijn’ hebt ingeschakeld. Iedereen in de groep kan ‘Nauwkeurig zoeken’ gebruiken en een geluid afspelen om de AirTag terug te vinden.
WoningIn de activiteitengeschiedenis zie je wie er de deur van het slot heeft gehaald en wanneer. Je ziet daar ook wat er verder aan activiteit is geweest, bijvoorbeeld wat betreft de garagedeur, contactsensoren en je beveiligingssysteem.
Foto’sHet album Personen is beter dan ooit in het herkennen van mensen waar je veel mee omgaat. En ook de honden en katten in je gezin horen er voortaan bij.
Apple IDVeilig inloggen op je iPhone kan vanaf een device in de buurt* of met een e‑mailadres of telefoonnummer dat in je account vermeld staat.
FreeformTijdens het brainstormen kun je met nieuwe tekenspullen aan de slag, zoals een aquarelkwast, kalligrafeerpen, markeerstift, liniaal en pen met variabele lijndikte.
Op welke iPhones kun je iOS 17 installeren?iOS 17 werkt op de volgende iPhones:
- iPhone SE (2e generatie en nieuwer)
- iPhone XR
- iPhone XS (Max)
- iPhone 11 (Pro, Pro Max)
- iPhone 12 (mini, Pro, Pro Max)
- iPhone 13 (mini, Pro, Pro Max)
- iPhone 14 (Plus, Pro, Pro Max)
Voor de volledigheid, iPadOS 17 werkt op de volgende iPads:
- iPad Pro (2e generatie en nieuwer)
- iPad Air (3e generatie en nieuwer)
- iPad (6e generatie en nieuwer)
- iPad mini (5e generatie en nieuwer)
#iOS