geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS18-icoon.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer
Ook bij iOS 18 lag veel van de nadruk op Apple Intelligence, als je wilt dat dit zoveel mogelijk op je iPhone zelf gebeurt dan heb je minimaal een iPhone 15 Pro of Pro Max nodig. Heb je dat niet dan zal het wat vaker iets langer duren, dan natuurlijk afhankelijk van de snelheid van je internet-verbinding.

Maar iOS 18 biedt nog veel meer, bijvoorbeeld een heleboel mogelijkheden om het helemaal naar jouw smaak aan te passen.


Want je kan hierin jouw iPhone-toegangsscherm (Lock Screen), het beginscherm (Home Screen) en het bedieningspaneel (Control Center) veel meer naar jouw smaak aanpassen. Je kan nu bijvoorbeeld nu apps en widgets op elke open plek op het beginscherm plaatsen, inclusief recht boven het dock voor gemakkelijke toegang of een perfecte omlijsting van een achtergrond. En app-icoontjes en widgets kan je een nieuw gezicht geven met een donker of getint effect, en je kan ze ook groter op het scherm zetten.

Het bedieningspaneel is helemaal opnieuw ontworpen, zodat het eenvoudiger toegang kan bieden tot veel van de dingen wij dagelijks doen, en het krijgt nieuwe niveaus van aanpassing en flexibiliteit. Het nieuwe ontwerp biedt snelle toegang tot nieuwe groepen van de meest gebruikte besturingselementen, zoals het afspelen van media, Woning-besturingselementen en connectiviteit, en de mogelijkheid om eenvoudig tussen elke groep te vegen

Je kan in iOS 18 ook bedieningselementen van ondersteunde apps van derden toevoegen aan het bedieningspaneel, bijvoorbeeld om snel een voertuig te ontgrendelen of direct content vast te leggen voor sociale media - alles vanaf één plek. De nieuwe besturingsgalerij toont alle beschikbare opties en je kan zelf de indeling van de besturingselementen aanpassen, inclusief het instellen van de ideale grootte en het maken van geheel nieuwe groepen.Foto's krijgt nieuwe uniforme weergave, verzamelingen en meer

Foto's heeft een compleet nieuw design gekregen om ons te helpen speciale momenten gemakkelijk terug te vinden en te herbeleven. Een vereenvoudigde, enkelvoudige weergave toont het vertrouwde raster, terwijl nieuwe collecties je helpen om door thema's te bladeren zonder dat je inhoud in albums hoeft te organiseren. Bovendien kunnen collecties worden vastgepind om favorieten gemakkelijk toegankelijk te houden.

Een nieuwe carrouselweergave presenteert hoogtepunten die elke dag worden bijgewerkt en waarin favoriete mensen, huisdieren, plaatsen en meer voorkomen. Automatisch afspelende inhoud in de app brengt bibliotheken tot leven, zodat je tijdens het bladeren kunt genieten van momenten uit het verleden. Omdat de fotobibliotheek van elke gebruiker uniek is, is de app aanpasbaar, zodat je collecties kan ordenen, en kan vastpinnen om ze vaak te openen en op te nemen wat voor jou het belangrijkst is in de carrouselweergave.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18PhotosRedesigned.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer

klik of tap voor grotere versies


Berichten

iMessage heeft gloednieuwe teksteffecten die gesprekken tot leven brengen door letters, woorden, zinnen of emoji's dynamisch en geanimeerd weer te geven. Daarbij kan je in iOS 18 jezelf beter uitdrukken door opmaak toe te voegen zoals bijvoorbeeld vet, onderstreept, cursief of doorgestreept. Tapbacks kunnen worden uitgebreid met elke emoji of sticker,  en je kan voortaan berichten schrijven en dan instellen om op een een later tijdstip te versturen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18MessagesTextFormatting.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Berichten via satelliet

iOS 18 introduceert Berichten via satelliet voor als er geen mobiele of Wi-Fi-verbinding beschikbaar is. Dankzij dezelfde technologie, die we al kennen sinds de iPhone 14 voor noodgevallen, vraagt Berichten via satelliet gebruikers automatisch om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde satelliet, rechtstreeks vanuit de Berichten-app, om sms'jes, emoji en Tapbacks te versturen en ontvangen via iMessage en sms.

Met Dynamic Island weet je altijd wanneer ze verbinding hebben met een satelliet. Omdat iMessage is gemaakt om de privacy van gebruikers te beschermen, zijn iMessages die via een satelliet worden verzonden natuurlijk ook end-to-end versleuteld.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18MessagesViaSatellite.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Verbeteringen in Mail

Later dit jaar komen er nieuwe manieren in  Mail waarmee je jouw Postvak IN beter kan beheren en makkelijker up-to-date kan blijven. On-device categorisatie organiseert en sorteert inkomende e-mail in Primair voor persoonlijke en tijdgevoelige e-mails, Transacties voor bevestigingen en ontvangstbevestigingen, Updates voor nieuws en sociale meldingen, en Promoties voor marketinge-mails en kortingsbonnen.

Mail heeft ook een nieuwe overzichtsweergave die alle relevante e-mails van een bedrijf samenbrengt, zodat je snel kan scannen naar wat op dat moment belangrijk voor jou is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS18MailCategorization.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Updates voor Safari

Safari biedt een nog eenvoudigere manier om informatie op het web te ontdekken, met Highlights en een vernieuwde Reader-ervaring. Met behulp van machine learning kan Safari belangrijke informatie over een webpagina weergeven, waardoor jij bijvoorbeeld meteen een samenvatting kan bekijken om de essentie van een artikel te achterhalen, snel de locatie van een restaurant, hotel of bezienswaardigheid op te vragen of rechtstreeks vanuit een artikel over een nummer of album naar een nummer van een artiest luisteren.

Reader is opnieuw ontworpen om nog meer manieren te bieden om zonder afleiding artikelen weer te geven, met een nieuwe samenvatting en inhoudsopgave voor langere artikelen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18SafariHighlights.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Een compleet nieuwe Wachtwoorden-app

Voortbouwend op de basis van Sleutelhanger, dat meer dan 25 jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd, maakt de nieuwe Wachtwoorden-app het ons gemakkelijk om toegang te krijgen tot onze wachtwoorden, Wi-Fi-wachtwoorden en verificatiecodes. De app bevat ook waarschuwingen met betrekking tot veelvoorkomende zwakke punten, zoals wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn of meerdere keren worden gebruikt en wachtwoorden die voorkomen in bekende datalekken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18PasswordsApp.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Nieuwe privacyfuncties

iOS 18 geeft ons nog meer controle om te beheren wie onze apps kunne zien, hoe contacten worden gedeeld en hoe hun iPhone verbinding maakt met accessoires.

Vergrendelde en verborgen apps bieden ons de mogelijkheid om informatie die we privé willen houden ook privé te houden, zoals app-meldingen en inhoud. Deze kunnen dan niet per ongeluk door anderen worden gezien. Ook kan je voortaan een app vergrendelen; en voor extra privacy kan je ook apps verbergen door deze te verplaatsen naar een map met vergrendelde of verborgen apps.

Wanneer een app is vergrendeld of verborgen, wordt inhoud zoals berichten of e-mails in de app verborgen voor zoekopdrachten, meldingen en andere plaatsen in het systeem.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18LockedApp.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Apple Intelligence

Apple Intelligence, dat diep in iOS 18 is geïntegreerd en vanaf de basis met privacy is opgebouwd, ontsluit nieuwe manieren voor gebruikers om teksten te verbeteren en effectiever te communiceren. Met de gloednieuwe systeembrede schrijfhulpmiddelen die in iOS 18 zijn ingebouwd, kan bijna overal waar je tekst schrijft dit ook herschreven, proefgelezen of samengevat worden, inclusief in Mail, Notities, Pages en apps van derden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18AppleIntelligenceWritingTools.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


En door het genereren van afbeeldingen kan communicatie nog leuker worden. Met Image Playground kunnen je in enkele seconden speelse afbeeldingen maken, waarbij je kan kiezen uit drie stijlen: Animatie, Illustratie of Schets. Image Playground is eenvoudig te gebruiken, ingebouwd in apps zoals Berichten, maar ook beschikbaar in een aparte zelfstandige app.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18AppleIntelligenceImagePlayground.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer


Met Herinneringen in Foto's kunnen kan je verhalen creëren door gewoon een beschrijving te typen. Apple Intelligence selecteert de beste foto's en video's op basis van de beschrijving, stelt een verhaallijn met hoofdstukken samen op basis van thema's uit de foto's en rangschikt ze tot een film met een eigen verhaallijn. Daarnaast kan een nieuwe Clean Up tool afleidende objecten op de achtergrond van een foto identificeren en verwijderen, zonder dat het onderwerp aangetast wordt.

Nog meer functies in iOS 18

 • In Apple Kaarten kan je duizenden wandelingen in nationale parken in de Verenigde Staten bekijken en eenvoudig je eigen wandelroutes samenstellen, die je offline kan openen en gebruiken. Gebruikers van Kaarten kunnen ook hun favoriete wandelingen in nationale parken, hun eigen wandelroutes en locaties opslaan in een geheel nieuwe Places-bibliotheek en persoonlijke notities over elke plek toevoegen.
 • De Game Mode verbetert de game-ervaring met consistentere framerates, vooral tijdens lange speelsessies, en maakt draadloze accessoires zoals AirPods en gamecontrollers ongelooflijk responsief.
 • Met Tap to Cash kunnen gebruikers Apple Cash versturen en ontvangen door simpelweg twee iPhone-apparaten tegen elkaar te houden. Tickets in Apple Wallet zorgen voor een rijkere ervaring voor fans, waarbij ze belangrijke informatie over evenementen zoals stadiondetails, aanbevolen afspeellijsten van Apple Music en meer binnen handbereik hebben.
 • SharePlay met Apple Music stelt nog meer gebruikers in staat om samen muziek af te spelen via HomePod, Apple TV of een andere Bluetooth-luidspreker.
 • De AirPods-ervaring wordt nog persoonlijker, persoonlijker en handiger met Siri-interacties, waardoor gebruikers van AirPods Pro (2e generatie) gewoon met hun hoofd ja kunnen knikken of zachtjes nee kunnen schudden om te reageren op Siri-aankondigingen. Voor een nog betere gesprekskwaliteit komt Voice Isolation naar AirPods Pro, zodat de stem van de beller ook in een lawaaierige of winderige omgeving hoorbaar is. AirPods-updates bieden ook de beste draadloze audiolatentie die Apple ooit heeft geleverd voor mobiele games, en voegen Personalized Spatial Audio toe voor nog meeslependere gameplay.
 • In de Notities-app worden formules en vergelijkingen die tijdens het typen worden ingevoerd, direct opgelost met Math Notes. Nieuwe inklapbare secties en markeringen maken het makkelijker om te benadrukken wat belangrijk is.
 • In Journal helpt een geheel nieuwe weergave van inzichten gebruikers om hun doelen voor het bijhouden van hun dagboeken bij te houden, en de mogelijkheid om inzendingen te zoeken en sorteren maakt het eenvoudig om herinneringen uit het verleden op te halen. Tijd die wordt besteed aan dagboeken kan worden opgeslagen als mindful minuten in de Gezondheid app, en gebruikers kunnen hun gemoedstoestand direct in Dagboek vastleggen. Er is nu een Journal-widget beschikbaar waarmee gebruikers snel een logboek kunnen starten vanaf het beginscherm of het vergrendelscherm, audio-opnames worden automatisch getranscribeerd en gebruikers kunnen logboekvermeldingen exporteren en afdrukken.
 • Agenda wordt nog nuttiger doordat zowel gebeurtenissen als taken uit Herinneringen worden weergegeven. Gebruikers kunnen direct vanuit Agenda herinneringen maken, bewerken en aanvullen, en de vernieuwde maandweergave biedt in één oogopslag een overzicht van gebeurtenissen en taken.
 • In de Gezondheid-app is Medische ID opnieuw ontworpen om het nog makkelijker te maken voor eerstehulpverleners om de belangrijkste informatie in een noodgeval te vinden. De app Gezondheid kan gebruikers helpen om hun gegevens tijdens de zwangerschap beter te begrijpen door aanpassingen en aanbevelingen te doen die veranderingen in hun fysieke en mentale gezondheid weerspiegelen.
 • Met Emergency SOS Live Video kunnen gebruikers context delen via streaming video en opgenomen media. Tijdens een noodoproep kunnen deelnemende hulpverleners een gebruiker via een beveiligde verbinding verzoeken om live video of media uit de camerarol van de gebruiker te delen, waardoor het gemakkelijker en sneller wordt om hulp te krijgen.
 • De Woning-app introduceert gastentoegang en biedt gebruikers eenvoudige manieren om gasten de controle te geven over bepaalde smart home-accessoires, schema's in te stellen voor wanneer gasten toegang hebben tot het huis en nog veel meer. Voor een moeiteloze ervaring bij het betreden van het huis maakt handsfree ontgrendeling met huissleutels gebruik van Ultra Wideband-technologie, zodat gebruikers ondersteunde sloten direct kunnen openen zodra ze een meter van de deur verwijderd zijn. Met handige updates voor de categorie Energie maakt de Thuis-app het eenvoudiger voor in aanmerking komende gebruikers om toegang te krijgen tot hun elektriciteitsverbruik thuis, dit te begrijpen en er beter geïnformeerde beslissingen over te nemen.
 • De toegankelijkheids-updates omvatten Eye Tracking, een ingebouwde optie waarmee je alleen met je ogen door je iPhone kunt navigeren; Music Haptics, een nieuwe manier voor dove of slechthorende gebruikers om muziek te ervaren met behulp van de Taptic Engine in iPhone; en Vocal Shortcuts waarmee gebruikers taken kunnen uitvoeren door een aangepast geluid te maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18PresentationSlide.jpg
iOS 18: veel meer naar smaak aan te passen, en veel slimmer
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: raverke95
Nu heb ik op diverse fora gelezen dat voor die Apple Intelligence je minstens een iPhone 15 pro zult nodig hebben.
Ik lees wel meer de opmerking: waarom kan die dat dan niet naar de Cloud sturen, die mening deel ik ook.
Nu lees ik plots dit:
Ook bij iOS 18 lag veel van de nadruk op Apple Intelligence, als je wilt dat dit zoveel mogelijk op je iPhone zelf gebeurt dan heb je minimaal een iPhone 15 Pro of Pro Max nodig. Heb je dat niet dan zal het wat vaker iets langer duren, dan natuurlijk afhankelijk van de snelheid van je internet-verbinding.


Klopt dat zeker?

Ik was er al iets minder happy mee dat een jaar oude iPhone al zou uitgesloten worden van de nieuwste functies...