geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
iOS en iPadOS 15.0.2: bugsfixes voor Foto’s, AirTags, CarPlay en meer
Het versienummer van de tweede update voor iOS 15 geeft aan dat het waarschijnlijk vooral om een bugfix gaat. Dat klopt, bugs met Foto’s, AirTags, CarPlay en de leren kaarthouder met MagSafe voor iPhone worden in deze update opgelost. Verder zijn er ook belangrijke veiligheidsverbeteringen.

Bij de bug die met Foto’s te maken heeft ging het om foto’s die je via de Berichten-app binnen had gekregen en bewaard, maar die verdwenen als je in iOS 15 besloot de conversatie in Berichten daarna te verwijderen. Een waarschuwing over dit probleem kwam eerder al voorbij in dit nieuwsbericht hier op MacFreak.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15.0.2ReleaseNotes.jpg
iOS en iPadOS 15.0.2: bugsfixes voor Foto’s, AirTags, CarPlay en meer

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Hieronder de release notes, waarbij het laatste punt voor iedereen met een van de nieuwe iPhone 13 modellen natuurlijk ook erg belangrijk is.

Citaat
Deze update bevat probleemoplossingen voor je iPhone:

  • Foto's die vanuit Berichten in je bibliotheek waren bewaard, konden worden verwijderd als de bijbehorende berichtenreeks of het bijbehorende bericht werd verwijderd
  • De leren kaarthouder met MagSafe voor iPhone kon mogelijk geen verbinding maken met Zoek mijn
  • De Airtag werd mogelijk niet weergegeven in het tabblad 'Objecten' in Zoek mijn
  • CarPlay kon mogelijk geen audio-apps openen of de verbinding kon tijdens het afspelen worden verbroken
  • Herstel of update van het apparaat kon mislukken bij gebruik van de Finder of iTunes voor iPhone 13-modellen

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website:
https://support.apple.com/HT201222
Klik je op de link hierboven om de informatie over de beveiligingsaspecten van deze software-update te zien dan zie je daar het volgende staan:

Citaat
IOMobileFrameBuffer

Available for: iPhone 6s and later, iPad Pro (all models), iPad Air 2 and later, iPad 5th generation and later, iPad mini 4 and later, and iPod touch (7th generation)

Impact: An application may be able to execute arbitrary code with kernel privileges. Apple is aware of a report that this issue may have been actively exploited.

Description: A memory corruption issue was addressed with improved memory handling.

CVE-2021-30883: an anonymous researcher
Dit maakt duidelijk hoe belangrijk deze update voor de veiligheid is, Apple zelf schrijft hier dat ze ervan bewust zijn dat deze bug al actief misbruikt werd. Meer details over die bug zijn te vinden op deze pagina.

Installatie van een iOS update

Een update van iOS installeren gaat natuurlijk het best als je goed voorbereid bent, hoe je dat doet vind je op deze pagina. Het installeren zelf van deze update gaat hetzelfde als altijd in iOS: je gaat naar Instellingen → Algemeen → Software-update.

Let op dat je systeemupdates alleen maar installeert als je een goede backup hebt. Voor een iDevice kan je dat ook lokaal doen, door die te verbinden met je Mac, daar iTunes op te starten, waarna jouw iDevice linksboven als icoontje zou moeten verschijnen, zoals je hieronder kan zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-In-iTunes.png
iOS en iPadOS 15.0.2: bugsfixes voor Foto’s, AirTags, CarPlay en meer


Heb je macOS 10.15 Catalina of later op je Mac staan, dan vind je jouw iDevice niet in iTunes (dat bestaat daarin helemaal niet meer) maar in de Finder in de Navigatiekolom die je aan de linkerkant van ieder Finder-venster vindt. Het proces is verder exact hetzelfde.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneFinderCatalina.jpg
iOS en iPadOS 15.0.2: bugsfixes voor Foto’s, AirTags, CarPlay en meer


Daarna kan je een lokale backup maken door te kiezen voor "Deze computer". Eventueel kan je daar ook kiezen om de kopie van je iDevice te versleutelen (Apple noemt dit coderen). Het voordeel van de keuze voor een versleutelde kopie is dat bij die optie echt alles wordt meegenomen, dus ook bewaarde wachtwoorden voor accounts en dergelijke.

Let bij het kiezen voor die laatste optie wel op dat je het wachtwoord wat je daarvoor gebruikt makkelijk kan onthouden, want je zal het waarschijnlijk niet erg vaak gebruiken.

Meer informatie over het maken van backups van iDevices, zowel in iCloud als iTunes, is hier te vinden. Daar vind je ook links naar artikelen over hoe je een reservekopie kan terugzetten, het vinden van hulp bij iCloud-reservekopieën of iTunes-reservekopieën, en het beheren van reservekopieën.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iTunes-Lokale-Backup.png
iOS en iPadOS 15.0.2: bugsfixes voor Foto’s, AirTags, CarPlay en meermet dank aan forumlid ‘nnsa’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #iOS #Update
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: JJmac
Is de helft inmiddels al op iOS 15?
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
geplaatst door: nnsa
Is de helft inmiddels al op iOS 15?

Misschien leuk idee voor een MacFreak-poll ?
geplaatst door: puk1980
Ik ben net voor het eerst op iPadOS 15.x overgegaan, voorlopig op één iPad (de mijne) hier in huis.

Wat er met Safari gebeurd is, ben ik nog niet onverdeeld enthousiast over. Om een pagina fullscreen te openen vanuit een bookmark menu moet je veel klikken, veel meer dan voorheen. Het is me nog niet duidelijk hoe je SNEL dat linker bookmark panel weg kunt krijgen, zonder helemaal naar het begin terug te gaan.
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: boiing
Ik begreep eerst niet wat je bedoelde puk1980 maar zie het nu: het gaat over de landscape-modus. In portrait verdwijnt de sidebar vanzelf. De plaatsing van het sidebar open-dicht knopje is een puinhoop geworden, daar zit het probleem. Soms wel zichtbaar, soms niet, soms in de sidebar zelf. In Safari 14 staat het consequent in de balk naast het URL venster, altijd.

Dit lijkt een behoorlijke design-blunder inderdaad :dozingoff:, ik zie ook zo snel geen workaround. Je zou de favorietenbalk kunnen gebruiken maar dat is op een iPad niet ideaal.