https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
De aandacht voor privacy stond in de keynote niet alleen centraal tijdens de paar minuten dat Apple daar speciaal aandacht aan besteedde. Ook bij alle informatie over de toekomstige updates van de verschillende besturingssystemen werd nog eens duidelijk hoe belangrijk dit thema is voor Apple.

Die focus was onder andere te zien tijdens de presentatie van iOS 14, dat je voortaan een seintje geeft als een app (ongevraagd) bezig is met bijvoorbeeld wat je aan het typen bent te kopiëren. In de tweet hieronder zie je iemand met de beta-versie van iOS 14 tekst invoeren op Instagram, waarbij iOS 14 duidelijk laat zien dat de app TikTok die data zich ongegeneerd eigen maakt. Nu dat TikTok hierop betrapt is hebben de makers meteen laten weten dat ze binnenkort een versie uitbrengen die dit niet meer doet.


Het zit er dik in dat TikTok niet de enige app is die zich zo misdraagt, het is dan ook wachten tot we meer van dit soort video’s zullen zien verschijnen. Het is te hopen dat bij al die apps de makers dezelfde beslissing maken als de makers van TikTok, vooral omdat die onder kinderen populair is.

Want er zijn veel meer apps die ongevraagd van alles van ons aan het inpikken zijn, zoals je in de video hieronder kan zien.
 #iOS
geplaatst door: Robert
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #1 geplaatst: 26 juni 2020 - 13:46
Dit las ik toevallig gisteren specifiek over TikTok, het doet nog veel meer enge dingen:

https://www.boredpanda.com/tik-tok-reverse-engineered-data-information-collecting

Goed dat Apple een begin maakt met dit inzichtelijk krijgen voor de gebruiker. Eigenlijk zou het verboden moeten worden, deze rotzooi.
geplaatst door: boiing
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #2 geplaatst: 26 juni 2020 - 21:14
Waarom laat iOS dit eigenlijk überhaupt toe zonder daar vooraf expliciet toestemming voor te laten vragen eigenlijk? Goed dat Apple dit nu in voert hoor, maar dat apps het sowieso al via 'n achterdeurtje konden doen klinkt een beetje raar, niet?
geplaatst door: Kapotlood
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #3 geplaatst: 26 juni 2020 - 22:17
Tiktok, en andere, weten dus door het systeem heen wat je typt. Is dat niet een fout van iOS? Autonoom is zo’n app dus niet. Ik vind het bizar.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #4 geplaatst: 26 juni 2020 - 23:19
Toch denk ik dat de strijd tegen dit soort praktijken heel moeilijk gewonnen kan worden.

De meeste mensen vinden GRATIS namelijk het mooiste woord van de wereld. Als je mensen de keuze geeft tussen een gratis app die lak heeft aan privacy en een identieke app die zeer privacy-vriendelijk is maar wel 25 euro kost, kiest 95% de gratis app. Zo niet 98%. Tja, en als je niet wilt betalen, dan word jij dus het produkt.

Ik heb herhaaldelijk geprobeerd groepen mensen over te halen om over te stappen van WhatsApp naar Signal. Hoger opgeleide mensen, geen domoren. Vergeefse moeite; de belangstelling voor het thema 'privacy' was minimaal. Ook bij mij thuis geldt privacy als 'een hobby van pappa'. De meeste mensen hebben duizend dingen die ze belangrijker vinden dan privacy. Helaas.
geplaatst door: Timotheus
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #5 geplaatst: 27 juni 2020 - 08:09
Herkenbaar Timotheus (hier nog zo'n papa met een "privacy-hobby", ik had bijv. een enorme weerstand tegen Netflix omdat ik niet vind dat het iemand aangaat wat wij kijken, maar die strijd heb ik uiteindelijk verloren...).
Maar ik heb wel de indruk dat er een verschuiving plaats vind. Een jaar of 5 geleden was het data-graaien en bijbehorende privacy-risico's van apps vrijwel compleet onzichtbaar. En wat de meeste mensen niet zien, dat geloven ze niet.

Sinds apps toestemming moeten vragen voor allerlei rechten zie je ook dat mensen er over nadenken en af en toe eens rechten weigeren als ze niet logisch zijn (bijv. wat moet een spelletje met mijn adresboek of locatiegegevens?).
Dit is de volgende stap, als je steeds als je ergens tekst invoert een verklik-tekst ziet staan dat een andere app die informatie "afgeluisterd" heeft, dan geeft dat precies het onaangename gevoel dat er iemand over je schouder meekijkt. Dat deden die apps altijd al, maar als je het zo zichtbaar maakt dan is het publiek daar op enig moment denk ik wel vrij snel klaar mee.

Je ziet dat nu bij TikTok : "O sorry, in de volgende update is dat opgelost". TikTok snapt reuzegoed dat ze betrapt zijn en met deze praktijk zullen moeten stoppen omdat anders mensen hun platform verlaten (en uiteraard weet je dat ze een andere truuk gaan proberen om onzichtbaar hun praktijken voort te zetten). Mooi dat Apple dit kat & muis-spelletje wel gewoon meespeelt.
geplaatst door: jaco123
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #6 geplaatst: 27 juni 2020 - 09:46
Dat laatste, het kat en muis spel, is voor Apple onderdeel van de business geworden.

Ook ik heb mijn gezinsleden getracht bij te brengen dat je ziel en zaligheid aan sociale media verkopen zonder geld te ontvangen niet echt slim is. Ja pa.

Collega’s overtuigen van Signal ipv Whatsapp, ook die strijdt heb ik verloren. Het is gewoon totaal niet interessant en ik denk dat het gemak wat je er voor terug krijgt het waard is. Advertentie zijn afgestemd op je interessen en je krijgt voorschotelt wat je wilt zien.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #7 geplaatst: 27 juni 2020 - 10:26
Hallo, Signal-liefhebbers. Hier nog zo'n Signal-fan. Ik heb niet getracht anderen te overtuigen want ja, 'iedereen heeft WA' dus ik wil niet uit de boot vallen. Ik heb het anders gedaan. ik had oorspronkelijk ook WA en paar jaar geleden al mijn WA-contacten een bericht gestuurd dat ik overstap naar Signal en dat iedereen, die met mij wil blijven communiceren dus Signal moet hebben. 75% heeft dat ook gedaan en daarna heb ik WA verwijderd. Dat wil niet zeggen dat al die mensen ook WA hebben afgeschaft (dat is hun beslissing) maar ik was er erg helder over : "Signal of geen communicatie. Die methode werkt echt (en het leert wie echt belangstelling voor je hebben).
geplaatst door: Cees Sweere
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #8 geplaatst: 27 juni 2020 - 10:29
Goeie punten noemen jullie allemaal en ik herken mij er helemaal in. 'Heb je boiing weer met z'n privacy' hoor ik dan (ik heet trouwens anders thuis hoor). Gelukkig - inderdaad jaco123 - wordt er meer over nagedacht en moet dat dan maar de motivatie zijn om het er over te blijven hebben, ook met gezin of kinderen.

Dat jongeren minder om privacy geven of er anders mee omgaan is tot daar aan toe. Deels begrijp ik dat ook wel. Hier lijkt het om meer te gaan: de technieken in Tik Tok zijn niet alleen 'onschuldig' data-verzamelen, dit gaat richting spionage en afluisteren en deels controle krijgen over een device. Een proxy server installeren op je device, 'code obfuscation' gebruiken om je app te beschermen tegen nieuwsgierige onderzoekers, het dataverkeer van de app zelf versleutelen zodat het onduidelijk is wát er richting China gaat etc. 'There is zero reason a mobile app would need this functionality legitimately' (@bangorlol).

Wat me daarom verbaast en ik nog een beetje mis in dit verhaal: waarom blijft zoiets in de App Store staan? Er zijn apps voor minder door Apple verwijderd in het verleden. Dat intrigeert mij.. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier meespeelt dat Tik Tok - terwijl wij sliepen - een van de grootste social media platforms ter wereld is geworden. Dát uit je App Store gooien is je doodvonnis tekenen en zou repercussies van China veroorzaken. Zo blijft het een kat-en-muisspelletje voor de bühne maar zijn de belangen te groot om er echt iets aan te doen. En heb ik al schrijvend mijn eigen vraag beantwoord :wink:.
geplaatst door: boiing
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #9 geplaatst: 27 juni 2020 - 11:06
Goeie punten noemen jullie allemaal en ik herken mij er helemaal in. 'Heb je boiing weer met z'n privacy' hoor ik dan (ik heet trouwens anders thuis hoor).
:happy:

Citaat
waarom blijft zoiets in de App Store staan? Er zijn apps voor minder door Apple verwijderd in het verleden. Dat intrigeert mij.. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier meespeelt dat Tik Tok - terwijl wij sliepen - een van de grootste social media platforms ter wereld is geworden. Dát uit je App Store gooien is je doodvonnis tekenen en zou repercussies van China veroorzaken.
Volgens mij vereng je deze discussie hier teveel. Apple zou enorm populaire apps die zich ernstig misdragen uit de App Store kunnen gooien, maar dan zou Apple het besluit nemen voor de gebruiker (en weer alle bekende verwijten krijgen).

Ik denk juist dat ze hier exact de juiste route kiezen. Gebruikers die het niets kan schelen kunnen deze alerts nog steeds uitzetten, maar door het inzichtelijk te maken komt er waarschijnlijk vanzelf zoveel druk op de app-makers dat ik verwacht dat er zo veel meer bereikt wordt dan met het blokkeren van apps.
geplaatst door: anraadts
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #10 geplaatst: 27 juni 2020 - 11:33
Toch denk ik dat de strijd tegen dit soort praktijken heel moeilijk gewonnen kan worden.

De meeste mensen vinden GRATIS namelijk het mooiste woord van de wereld. Als je mensen de keuze geeft tussen een gratis app die lak heeft aan privacy en een identieke app die zeer privacy-vriendelijk is maar wel 25 euro kost, kiest 95% de gratis app. Zo niet 98%. Tja, en als je niet wilt betalen, dan word jij dus het produkt.

Ik heb herhaaldelijk geprobeerd groepen mensen over te halen om over te stappen van WhatsApp naar Signal. Hoger opgeleide mensen, geen domoren. Vergeefse moeite; de belangstelling voor het thema 'privacy' was minimaal. Ook bij mij thuis geldt privacy als 'een hobby van pappa'. De meeste mensen hebben duizend dingen die ze belangrijker vinden dan privacy. Helaas.

De grap is natuurlijk dat signal ook gratis is. . . . .
Gratis is inderdaad belangrijk, maar niet eens het toverwoord. Vooral jongeren vallen voor de meest basale functies. Filtertje. Leuke emoticons. Ga zo maar door.
Verder ben ik het met je eens: niemand is geïnteresseerd in privacy. Pas als ik aan mannen vraag of ik hun browsergeschiedenis mag bekijken, gaan ze geven om hun privacy . . . .
geplaatst door: Ziegler
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #11 geplaatst: 27 juni 2020 - 11:35
Volgens mij vereng je deze discussie hier teveel.
Dank voor de nuancering. Ben ik het wel mee eens, met inzichtelijk maken bereik je waarschijnlijk meer. Weigeren of verwijderen van apps is Apple vaak op zware kritiek komen te staan, ook al hadden ze een punt.

Ik hoop wel dat dit het begin is van nog meer ‘effort’ op dat vlak. Een clipboard dat ‘afgeluisterd’ wordt is nog te begrijpen voor de gemiddelde gebruiker, bij de complexere trucs in zo’n app wordt het wat lastiger om die eenvoudig uit te leggen of inzichtelijk te maken. Dat blijft een punt van zorg, ik denk dat we niet half weten wat dit soort apps doen of potentieel kunnen op je device.

Leuk boek hierover gelezen kortgeleden. Spannende verhalen over de DigiNotar hack, de KPN hack uit 2012 door een 17-jarige en het Stuxnet virus, de grote verbanden m.b.t. privacy en internet en de kwetsbaarheid van de digitale samenleving.
geplaatst door: boiing
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #12 geplaatst: 27 juni 2020 - 12:10
Ik vraag mij sterk af of dit soort waarschuwingen op de lange duur wel enig effect sorteren. Éen waarschuwing zal i.h.a. nog goed gelezen worden, vooruit, twee. Wanneer je iets te vaak gewaarschuwd wordt lees je het niet eens meer en klik je het zo snel mogelijk weg. Vaak kiest men dan voor OK of Akkoord omdat anders de functionaliteit beperkt wordt. Je raakt blasé van telkens in je workflow of gedachtenstroom gestoord te worden door waarschuwingen of alweer het opnieuw moeten invoeren van je wachtwoord.
Ik verwacht in deze kwestie dat veel mensen (mijzelf incluis) een dergelijke optie al snel uit zullen zetten.
geplaatst door: peerzwart
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #13 geplaatst: 27 juni 2020 - 12:16
Het grote gevaar van dit soort spionage-apps is dat ze niet alleen voor commerciële, maar ook voor politieke doeleinden gebruikt gaan worden. En dat gebeurt nu al: Trump c.s. zijn gek op dit soort instrumenten.

De publieke opinie wordt gemanipuleerd in de richting die het grootkapitaal graag ziet. Niet het algemeen belang wordt bevorderd, maar het particulier belang van een heel kleine groep mensen. De bevolking als een verzameling koopkoeien en stemvee, zo ziet dat soort lieden het graag.
geplaatst door: Timotheus
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #14 geplaatst: 27 juni 2020 - 12:42
Pas als ik aan mannen vraag of ik hun browsergeschiedenis mag bekijken, gaan ze geven om hun privacy . . . .
Dan hebben ze de privé-modus nog niet gevonden!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #15 geplaatst: 28 juni 2020 - 15:32
Zal sociale media uit eindelijk met de overwinning naar huis gaan? Of komt de mens eerder tot het inzicht dat sociale media alles bepalend wordt.
Soms krijg ik wel een wat mee en dan denk ik, jullie lenen je daarvoor. De macht van nep nieuws is dusdanig groot hoe lang is dat houdbaar.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #16 geplaatst: 28 juni 2020 - 16:04
Dan hebben ze de privé-modus nog niet gevonden!

Zeker handig voor die situaties  :music:

Maar toch blijft het grappig. Mijn dochter verkocht deze week haar Nintendo. Mijn vrouw was nogal bezorgd over het feit dat er wellicht nog privé-informatie op zou kunnen staan. Daar heeft ze een punt, maar op het moment dat ik confronteer met het tik-tok-verhaal, haalt ze haar schouders op.
geplaatst door: Ziegler
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #17 geplaatst: 28 juni 2020 - 16:37
Precies, zo gaat dat hier ook!

En wat denk je van het milieu. Volgens de kinderen heel belangrijk. Plastic moet de wereld uit. Maar ondertussen gooien ze alles weg in de grijze container, bio, papier en plastic. Ik ben de enige thuis die afval aan het scheiden is...

Met andere woorden: in woorden zijn milieu en privacy belangrijk, in daden is het "whatever"...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: iOS 14 legt nu al het ongegeneerde spioneren van apps bloot
reactie #18 geplaatst: 28 juni 2020 - 20:27
Grote bedrijven die zelf het milieu en onze gezondheid beschermen (denk bv. aan de hoeveelheid zout en suiker in voedingsmiddelen); de gemiddelde burger die goed op zijn eigen gezondheid past en milieubewust bezig is: er komt allemaal niks van terecht.

Waarom vind je nog steeds bij alle supermarkten plastic zakjes om los fruit in te verpakken, i.p.v. papieren zakken? Gewoon omdat dat het goedkoopste is, en omdat het kennelijk nog niet verboden is. Het milieubewustzijn van grote bedrijven reikt precies zo ver als hun financiële eigenbelang. En voor veel burgers geldt hetzelfde. Weinigen zijn bereid te betalen voor een beter milieu, en voor gezondere voeding.

Het enige dat helpt zijn regels die van bovenaf worden opgelegd, en waar forse financiële sancties aan verbonden zijn. Dan wordt men wakker en draait men bij. En hetzelfde geldt voor al die spy-ware: dat zou gewoon door een streng wettelijk kader verboden moeten worden. Maar ik vrees dat de politieke wil daartoe ontbreekt.
geplaatst door: Timotheus