geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomeKit-icoon.jpg
Vier handige tips om je smart home apparaten te beveiligen
Slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, je ziet ze steeds vaker en ze worden ook steeds meer verkocht. Deze apparaten wisselen online gegevens uit en kun je op afstand bedienen. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast, smart TV en thermostaat, maar ook aan je HomePod en smart home hub.

Dat apparaten online zijn en op afstand bediend kunnen worden, brengt ook risico’s met zich mee. Zo zijn deze apparaten bijvoorbeeld niet altijd even veilig. In dit artikel geven we je vier tips om je smart home apparaten te beveiligen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.VierHandigeTipsOmJeSmartHomeApparatenTeBeveiligen.jpg
Vier handige tips om je smart home apparaten te beveiligen


Doemscenario’s: toegang tot je netwerk via onbeveiligde apparaten

Hoe meer slimme apparaten je hebt, hoe slimmer je huis wordt. Maar al deze apparaten zijn verbonden met je internet thuis en daardoor gevoelig voor hackers en virussen. Je smart gadgets zijn vaak allemaal aangesloten op hetzelfde netwerk.

Als dit netwerk niet goed beveiligd is, kunnen hackers inbreken en toegang krijgen tot al je slimme apparaten, dus ook je slimme deurbel en beveiligingscamera’s. Zo weten ze wanneer je niet thuis bent. Het is daarom belangrijk om je smart home apparaten zo goed mogelijk te beveiligen. In onderstaande tips lees je hoe je dit doet.

Tip 1. Koop alleen slimme apparaten met een veiligheidskeurmerk

Niet alle slimme gadgets hebben even goede beveiligingsfuncties. Let er daarom op dat je alleen slimme apparaten koopt met een veiligheidskeurmerk. Belangrijke keurmerken om op te letten zijn die van het Duitse GS, TÜV-Rheinland en de Britse standaard BS.

Koop ook geen apparaten zonder een CE-markering. Deze markering betekent dat het product qua veiligheid, gezondheid en milieu voldoet aan de Europese regelgeving.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.CEMarkering.jpg
Vier handige tips om je smart home apparaten te beveiligen


Tip 2. Hou je software up-to-date

Smart home apparaten zijn eigenlijk een soort mini computers en moeten regelmatig worden geüpdatet. Heeft je smart gadget een update nodig en gaat dit niet automatisch? Installeer de update dan meteen. Het kan namelijk om een belangrijke beveiligingsupdate gaan.

Door deze te installeren kunnen hackers je netwerk minder makkelijk binnendringen en is je netwerk ook beveiligd tegen virussen.

Tip 3. Stel een sterk wachtwoord in

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar een sterk wachtwoord is heel belangrijk om je netwerk veilig te houden. Kies bij voorkeur voor een lang wachtwoord met hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Zo maak je het lastig voor hackers om het wachtwoord te kraken. Het is ook handig om meerdere wachtwoorden te gebruiken.

Zo kunnen hackers niet via hetzelfde wachtwoord bij al je apparaten binnendringen. Ook een tweestaps-verificatie biedt meer bescherming tegen hackers.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Password.jpg
Vier handige tips om je smart home apparaten te beveiligen


Tip 4. Beveilig je hele netwerk

Een handige manier om al je smart home gadgets veilig te houden is door je hele netwerk te beveiligen. Daar kun je bijvoorbeeld een router met een ingebouwde virusscanner of firewall voor gebruiken.

Zo hou je hackers en virussen zo veel mogelijk buiten de deur en kun je je smart home apparaten veilig gebruiken.Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.