
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
Het Performance Ranking Report van Antutu is al jarenlang de standaard voor Android telefoons. Het is dan ook die test waarbij bekend werd dat Samsung de boel bedonderde. Dat gebeurde eigenlijk op dezelfde manier waarop Volkswagen het deed, door software op de testsituatie te laten reageren en zo betere testresultaten te behalen.
Maar Samsung was niet de enige die de kluit belazerde. Dat 'goede voorbeeld' was kennelijk reden voor de anderen om het ook te gaan doen. Toen AnandTech in oktober 2013 keek naar wie allemaal de boel probeerde op te lichten was de simpele, en ontluisterende, conclusie dat eigenlijk
bijna iedere maker van Android telefoons zich daar schuldig aan maakte.
Maar Antutu liet het daar natuurlijk niet bij zitten. In de herfst van 2013
kondigden ze daar aan dat ze een nieuwe benchmark hadden gemaakt, speciaal tegen alle oplichting van de fabrikanten van Android telefoons. Sindsdien is er nog een grote stap gemaakt door Antutu, hun benchmark draait nu ook op de iPhone, en die kan dus nu ook in het vergelijk meegenomen worden.
In deze nieuwe benchmark
is te zien wat je al eerder op MacFreak kon lezen, de iPhone is een stuk sneller dan alle andere smartphones op de markt.

Als je dan bedenkt dat die Android telefoons vaak processors met meerdere cores hebben en veel meer RAM, dan zie je pas goed hoe groot de voorsprong is van iOS ten opzichte van Android en hoever Apple's A-processors voorliggen op de concurrentie.
Apple's
iPhone 6s en iPhone 6s Plus hebben een A9 chip met 2 GB RAM, de veel lager scorende concurrentie heeft altijd veel meer aan boord. Zo heeft de Huawei Mate 8, nummer twee in de benchmarks, een octa-core Kirin 950 processor met 3 of 4 GB RAM (er zijn twee modellen, in deze test staat niet welke gebruikt is). Met andere woorden, vier keer het aantal processor cores en anderhalf of twee keer zoveel meer RAM is lang nog niet genoeg om de nieuwe iPhone bij te houden.
De best presterende smartphone van Samsung, de Galaxy Note 5, heeft ook een Exynos 7420 Octa chip met 4 GB RAM, dus ook daar veel meer geweld aan hardware, maar met als resultaat een score die 59 procent onder de iPhone 6s en 6s Plus ligt.
De vraag die boven de markt hangt is vooral hoe dit in de toekomst gaat. Want Apple vertraagt niet bij de ontwikkeling van de A-processors, in tegendeel. De concurrentie kan niet eindeloos cores blijven toevoegen, die vreten tenslotte ook allemaal weer stroom. Tenminste, als ze in actie komen, want vaak is dat niet zo.
Misschien zou het helpen als Android minder hongerig zou zijn wat betreft het geheugengebruik. Maar Google is op dit moment hard bezig met het herschrijven van de code van Android die 'geleend' was, daar loopt al jaren een groot proces over en kennelijk voelen ze bij Google nattigheid. Voordat ze aan verdere optimalisatie voor het geheugen komen zal dan ook nog wel even duren. Terwijl Apple ondertussen alleen maar verder uitloopt.