
Is het installeren van een beta-versie een goed idee?
van de WWDC 2016 is voorbij, daarin konden we veel moois zien in de beta-versies van MacOS Sierra, iOS 10 en watchOS 3.0. In eerste instantie alleen voor ontwikkelaars, in juli ook in het openbare beta-programma van Apple.
Hoewel veel van ons waarschijnlijk erg nieuwsgierig zijn om alle nieuwe dingen uit te proberen is het de vraag of dat een goed idee is, en daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Want een nieuwe versie van een besturingssysteem kan niet alleen betekenen dat je favoriete apps niet meer werken, bij een beta-versie liggen er nog meer mogelijke problemen op de loer.
Veiligheid van je dataApple zelf waarschuwt bij beta-versies dat je een goede backup van je data moet hebben. Voor de Mac betekent dat wanneer je macOS Sierra gaat gebruiken dat je dat eigenlijk op een aparte disk of partitie zou moeten doen (bijvoorbeeld een externe SSD).
Als je dan in Sierra serieus werk doet moet je je ook even afvragen wat je doet met een backup daarvan.
Carbon Copy Cloner en
SuperDuper zijn nog niet geschikt voor het nieuwe besturingssysteem en of Time Machine goed daarmee werkt is ook nog niet zeker. Het beste idee lijkt dus om Sierra uit te testen zonder dat je kritisch werk daarin doet, of daar handmatig backups van maakt.
Bij iOS 10 en wachtOS 3.0 is het natuurlijk allemaal nog wat lastiger. De enige goede manier om daarop een beta-versie te testen is eigenlijk door het te zetten op een extra device. Maar dan moet je natuurlijk wel een extra iPhone, iPad of Apple Watch hebben liggen. Als je het op je belangrijkste device zet, lees dan eerst meer over de nadelen daarvan hieronder.
StroomverbruikAls je iOS 10 of watchOS 3.0 beta nu al gebruikt dan zal je er rekening mee moeten houden dat je jouw device vaker op zal moeten laden. De optimalisatie voor het batterijgebruik komt vaak pas later en dat is te merken ook. Waar bijvoorbeeld een
iPhone 6s Plus na een dag intensief gebruik vaak nog rond de 40 procent zit, is die met deze beta van iOS 10 tegen de avond al leeg. Het geldt voor de Apple Watch, die haalt normaal gesproken altijd makkelijk het einde van de dag, met watchOS 3.0 kan je maar beter de lader bij je hebben want die zal je nodig gaan hebben.
Waarschijnlijk zullen de publieke beta-versies in juli wel al wat beter geoptimaliseerd zijn. Maar op dit moment is het beslist iets om rekening mee te houden, mocht je de verleiding al voelen.
CrashesHet een beta, en dus kan de boel vastlopen of zelfs in een vicieuze cirkel van eindeloos opstarten terecht komen. En apps zijn nog niet klaar voor deze versie, dus de kans dat die niet goed werken is ook erg groot.
Geen mogelijkheid om terug te gaan voor watchOSVoor de Apple Watch is er nog een extra waarschuwing op zijn plaats, als je watchOS 3.0 daarop zet kan je niet meer terug. Bij iOS en macOS is dat wel mogelijk, maar dan is dat ook nog altijd een hoop werk en gedoe. Daarbij is een goede backup ook weer heel erg belangrijk. Want in El Capitan of eerder zal je niks hebben aan je backup van Sierra.
Hoewel de beta-versies van bijvoorbeeld iOS steeds stabieler zijn, is het gebruiken van een beta-versie iets wat je eigenlijk alleen maar moet doen als je rekening houdt met de mogelijke problemen waar je tegenaan kan lopen. En als je een beta-versie gebruikt, zorg dan altijd eerst voor een goed backup, bij iOS betekent dat bijvoorbeeld zowel in iCloud als een lokale versie via iTunes.