geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?
Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone. En van het abonnement met internet wordt optimaal gebruik gemaakt. En elk jaar in september komt Apple met een nieuwe iPhone waar de liefhebbers altijd naar uitkijken. Wat zijn de nieuwe features, wat is de kwaliteit van de nieuwe camera, etc.

Maar veel belangrijker is hoe je omgaat met de data op jouw iPhone, iedereen heeft tenslotte dingen die ze graag voor zichzelf willen houden. Het simpelste voorbeeld daarvan zijn de inloggegevens van je bank, niemand ziet dat soort gegevens graag in de handen van iemand die ze niet vertrouwen, of zelfs helemaal niet kennen. Maar als je goed doordenkt zijn er er veel meer gegevens die je alleen wilt delen met iemand die je vertrouwt, veel voorbeelden daarvan vind je in dit artikel van De Correspondent.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PrivacyMatters.jpg
Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?


Smartphone updaten

De fabrikant van je mobiele toestel biedt zo nu en dan een update aan. Hier worden verschillende functionaliteiten verbeterd, geoptimaliseerd en ook beter beveiligd. Het is aan te raden om je apparaat altijd te updaten om je telefoon zo optimaal mogelijk te laten werken. Om je smartphone altijd up-to-date te houden is het handig om ‘automatisch updaten’ in te schakelen. Zo heb je geen omkijken meer naar alle updates.

Openbare wifi verbindingen

Iedereen heeft dit wel eens gedaan en kan zich hier vast in vinden: gebruik maken van openbare wifi verbindingen. Denk bijvoorbeeld aan gratis wifi in een restaurant, bioscoop of andere (vaak drukbezochte) plekken. De meeste mensen weten dat dit een van de meest onveilige verbindingen is. Het is voor een hacker namelijk mogelijk om heel simpel een nep-wifi verbinding aan te maken. Door middel van een aantal vragen die op je mobiel verschijnen, kan een hacker al binnen een paar minuten veel persoonlijke gegevens van jou krijgen zonder dat je het door hebt! Om deze reden is het niet verstandig om openbare wifi te gebruiken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.DataPrivacy.jpg
Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?


Toegang geven voor Apps

Als je onlangs een app hebt gedownload dan wordt er standaard gevraagd naar jouw toestemming voor de privacy voorwaarden. De meeste mensen gaan direct akkoord zonder alle kleine letters gelezen te hebben. Het is wel verstandig om de voorwaarden te lezen, ondanks dat het vaak ellendig lange teksten zijn met veel juridische termen. Apps kunnen jou namelijk toestemming vragen tot je contacten, locatie, berichten, microfoon of foto’s. Bij een app waarmee je foto’s kunt maken en bewerken is het logisch om toestemming te geven tot je foto’s. Maar waarom zou deze app jouw locatie willen weten of toegang willen tot je berichten? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je gehaast verder klikt op je telefoon.

Wachtwoorden regelmatig wijzigen

Tegenwoorden hebben we vaak ontelbaar veel persoonlijke accounts, bijvoorbeeld bij webshops. Als dit het geval is denk dan even na over de wachtwoorden die je gebruikt. Het kan namelijk voorkomen dat je onbewust dezelfde wachtwoorden gebruikt; wellicht dezelfde als voor je persoonlijke email adressen. Op deze manier maak je het cybercriminelen erg gemakkelijk. Daarom is het verstandig om zeker eens in de zoveel tijd je wachtwoorden te veranderen. Gebruik hiervoor een sterk wachtwoord met minstens 8 karakters, verschillende tekens en cijfers. De beste optie is om langere zinnen te gebruiken. Die zijn makkelijk te onthouden, terwijl ze moeilijker te kraken zijn.

VPN diensten gebruiken

Veel mensen hebben argwaan als het gaat om onbekende diensten die aangeboden worden. Zo ook als men het heeft over het gebruiken van een VPN dienst voor anonimiteit en veiligheid op mobiele apparaten. Een VPN moet ervoor zorgen dat de verbinding tussen het internet en jou beveiligd is.

Er wordt gebruik gemaakt van software zodat je internetverbinding beschermd wordt. Een VPN heeft nog meer voordelen, want je kunt er ook geografische blokkades mee omzeilen. Zo kan je bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix series bekijken die niet in Nederland beschikbaar zijn. Er zijn talloze VPN aanbieders, gratis en betaalde, dus het is begrijpelijk als je niet snel een keuze maakt maar deze eerst vergelijkt. De beste VPN diensten kan je hier vinden.
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
antw: Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?
24 december 2019 - 21:08    reactie #1
geplaatst door: Alvinus
Ik vind het jammer dat site waar de beste vpndiensten te vinden zijn, amper kenbaar maakt hoe dat onderzocht is of hoe de vergelijking tot stand is gekomen en ook niet vermeldt welke instantie of personen bij het onderzoek betrokken zijn. Het hier en daar gebrekkige taalgebruik geeft ook niet echt de indruk van een gerenommeerd onderzoeksteam. Of ben ik nou aan het zeuren?
antw: Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?
24 december 2019 - 21:22    reactie #2
geplaatst door: Thomas
Altijd goed om aandacht te vragen voor online veiligheid en goede gewoontes. Ik zou willen toevoegen, hergebruik vooral geen wachtwoorden maar gebruik de Keychain en wachtwoord suggesties in Safari om voor elke dienst een uniek, sterk wachtwoord te gebruiken. Die zijn dan ook meteen >12 karakters en écht sterk gekozen.
Een goede site met breder tips is deze: https://www.laatjeniethackmaken.nl
Wat ik hier uitkraam is puur mijn persoonlijke mening.
antw: Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?
24 december 2019 - 21:43    reactie #3
geplaatst door: HEXDIY
Ook geen kerst aan het vieren jongens? Welnu: zalig kerstfeest!
Enne: @ Thomas: top artikel!

Dat gezegd zijnde:
https://nl.vpnmentor.com/blog/de-beste-echt-gratis-vpn-diensten/
En let wel: gratis VPN diensten slurpen naar ik vermoed data als geen ander!

Betaalde VPNs wellicht ook. Noem me paranoïa...

Wat ik nog zou willen vertrouwen is Proton VPN, maar daar ben je niks mee voor streaming...

If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?
29 december 2019 - 10:30    reactie #4
geplaatst door: dennisreij
De enige goede VPN is een VPN verbinding die je zelf beheert. Bijvoorbeeld je eigen router als VPN server inzetten. Al het internetverkeer loopt dan via je thuis internetaansluiting. OpenVPN is niet zo heel spannend om in te richten. Nadeel is dan wel dat je de buitenlandse series niet kan volgen.

Voor de rest vertrouw ik geen enkele VPN boer omdat je verkeer op hun VPN concentrator / server wordt decrypted om het internet op te gaan. Ze zien dus precies wat je doet als je geen HTTPS pagina’s gebruikt.

Gr. Dennis
antw: Hoe betrouwbaar is het internetten op Apple’s devices?
29 december 2019 - 12:27    reactie #5
geplaatst door: Timotheus
Het door Thomas aangeraden artikel is inderdaad zeer de moeite waard. Het veronderstelt niet of nauwelijks voorkennis en is dus zeer laagdrempelig; maar anderzijds zullen ook zeer ervaren mensen er een aantal nuttige tips in vinden.

Maar het artikel heeft een opvallende schaduwzijde: het is bepaald Google-vriendelijk. Er wordt zelfs expliciet aanbevolen om een Google Chromebook aan te schaffen. Bijna geen woord over de schandalige en massale inbreuk op de privacy die Google dag in dag uit pleegt; en ook bij het massale gebruik van Google's social media wordt geen enkele kritische kanttekening geplaatst. Dit is zo opvallend, dat op zeker moment zelfs het idee bij me opkwam dat Google deze publicatie wel eens 'begunstigd' zou kunnen hebben.

Voor de bescherming tegen hackers dus prima, maar voor de bescherming van privacy volstrekt ontoereikend.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain