
Tip: hoe je Autocorrectie kan laten doen wat jij wil
De meesten zegt de naam Ken Kocienda waarschijnlijk niets, maar veel van ons gebruiken één van zijn creaties dagelijks: Autocorrectie (Autocorrect). Het kan een zegen zijn als je snel typt, zoals ik, maar kan er soms ook vreselijk naast zitten en dan voor (heel erg) vreemde resultaten zorgen.
Autocorrectie kijkt naar vier bronnen, en doet dat in de volgende volgorde: eerst de statische woordenlijst (waar geen vloeken en scheldwoorden in staan), dan een lijst van vloeken en scheldwoorden die het nooit zal afmaken, dan een dynamische woordenlijst, die leert van wat jij typt en als laatste machine learning, correcties die het leert van woorden en zinnen van het internet.
Ten eerste kan de moeite die Autocorrectie doet om nooit vloeken en scheldwoorden te gebruiken je dwars zitten, vooral als je juist zo’n woord wil gebruiken. De oplossing daarvoor is relatief simpel: tik op de iPhone of iPad het woord linksboven, dat is wat je zelf net getypt hebt zonder correctie, zolang je nog niet op de spatiebalk gedrukt hebt.
Op de Mac hoef je alleen maar even de Escape-toets linksboven aan te tikken.
Drie keer foutMaar het belangrijkste wat je moet weten van Autocorrectie is waarschijnlijk dat als jij drie keer een woord typt wat het niet kent dat het dit aan de woordenlijst zal toevoegen. Dat betekent dus ook dat als je drie keer dezelfde fout maakt, dat het dan ook die fout voortaan als goed zal zien, of zelf verkeerd voor je zal corrigeren!
Gelukkig is er wel een optie om dit te corrigeren, in iOS en iPadOS doe je dat door in Instellingen → Algemeen → Tekstvervanging het verkeerd gespelde woord in te voeren, gevolgd door de juiste spelling. Op de Mac doe je dit in Systeemvoorkeuren → Toetsenbord → Tekst.
En mocht je toch graag bepaalde scheldwoorden vaker willen gebruiken, door die als contacten toe te voegen zal je iPhone of Mac ze wel gaan gebruiken, want namen van contacten zijn altijd van Autocorrectie uitgezonderd.
#Tip