“Apple krijgt 36 procent van Google’s zoekresultaten”
Bij Apple zijn ze er van overtuigd dat de platforms die het bedrijf gecreëerd heeft, met name iOS, iPadOS en macOS, het verdienen om ten gelde gemaakt te worden. De redenatie is gewoon dat ze dit verdienen omdat ze zelf een grote meerwaarde vertegenwoordigen.
Dat is meteen ook de reden waarom Apple nooit zonder slag of stoot de inkomsten via de App Store zal laten varen, die is ook door Apple bedacht en gebouwd.
Dat is niet zo heel erg vreemd als je een stap terug in de tijd gaat. Want toen Apple de App Store startte was er niets vergelijkbaars, er bestond gewoon niet één centraal en gereguleerd platform dat zoveel veiligheid biedt. Zoals zo vaak bij goede ideeën, is dat jaren later erg moeilijk voor te stellen.
Verdeling met GoogleDat brengt ons bij de deal tussen Apple en Google. Het is al lang bekend dat Apple er goed aan verdient om Google de standaard-zoekmachine te laten zijn, want verreweg de meeste gebruikers nemen niet de moeite om die aan te passen. Wat Google dus een enorm voordeel geeft op de platformen waar het meeste geld te verdienen valt, want de klanten van Apple zijn nu eenmaal bereid om meer uit te geven.
Hoewel ze bij Google in de rechtszaak hard hun best hebben gedaan om geheim te houden hoeveel het bedrijf hiervoor aan Apple betaalt liep het gisteren mis. Want Kevin Murphy, professor aan de University of Chicago, vertelde doodleuk dat Google Apple 36 procent van de omzet die voortkomt uit de zoekresultaten betaalt. John Schmidtlein, die de leiding heeft over Google’s verdediging, kromp zichtbaar ineen toen dit gezegd werd, waardoor het heel erg aannemelijk lijkt dat dit cijfer klopt.
“Apple krijgt 36 procent van Google’s zoekresultaten”
PrivacyHoewel Apple natuurlijk het recht heeft te vragen wat ze willen, en ze waarschijnlijk voor Google hebben gekozen vanwege de kwaliteit van de zoekmachine, zijn hier natuurlijk ook kanttekeningen bij te plaatsen. Want terwijl Apple zich inspant voor privacy, is Google juist enorm geïnteresseerd in de kleur onderbroek die je draagt, welke geneesmiddelen je slikt, welke sites je bezoekt, etc. etc.
Met andere woorden, ondanks dat veel van de initiatieven die Apple de afgelopen jaren heeft ontplooid om onze devices betere bescherming tegen ongewild mee-gluren te geven, verdiende het veel geld aan een bedrijf dat dit centraal heeft staan.
Je zou misschien nog kunnen argumenteren dat dit hielp, want ze konden goed meekijken hoe het werkte, maar dan moet je wel een lenige geest hebben.
#Google #iOS #iPadOS #macOS