https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple_Green.jpg
Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
Donald Trump beloofde tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 dat ‘clean coal’ de toekomst zou hebben, maar in de eerste twee jaar van deze termijn werden juist meer kolencentrales in de VS gesloten. Ironisch genoeg komt dit onder andere door succes van Fracking in de VS.

Maar gelukkig is die sterk vervuilende techniek niet de enige die in opkomst is, ook de hernieuwbare bronnen nemen steeds meer toe. En daarbij spelen bedrijven een grote rol, en blijkt Apple op nummer één te staan bij het genereren van zonne-energie, met maar liefst 393,3 MegaWatt (MW). De volgende twee in het lijstje zijn Amazon (329,8 MW) en warenhuis-keten Target (242,4 MW). Hieronder de hele top tien, aan de top drie is al te zien dat Amazon eigenlijk de enige is naast Apple die echt spectaculair veel energie genereert.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SolarEnergyRanking2019.png
Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt


Dat Amazon op de tweede plaats staat is niet voor niets, dit bedrijf verdient onder andere veel geld aan het verhuren van serverruimte aan andere bedrijven, waar Apple ook bij zit. In serverruimtes zijn het niet zozeer de servers zelf die veel energie verbruiken, het is vooral de koeling van die ruimtes die erg veel energie kost.

Hieronder zie je Apple Park, waarvan het dak voor het grooste gedeelte uit zonnepanelen bestaat, samen goed zijn voor ongeveer 17 MW van de 393,3 MegaWatt die Apple dus in totaal genereert. Apple liet trouwens vorig jaar al weten dat het bedrijf zelf al helemaal op 100 procent hernieuwbare energie draait.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePark2018-2.jpg
Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
antw: Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
reactie #1 geplaatst: 26 juli 2019 - 14:18
Is het niet: elektriciteit opwekken met zonne-energie?
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
antw: Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
reactie #2 geplaatst: 26 juli 2019 - 14:41
@ Max: vast wel, maar dat loopt niet zo lekker in de titel...  ;)
geplaatst door: Robert
antw: Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
reactie #3 geplaatst: 26 juli 2019 - 15:29
Suggestie: 'Apple: het bedrijf dat het meest op zonne-energie draait'
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
antw: Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
reactie #4 geplaatst: 26 juli 2019 - 20:14
Krijgen de bedrijven in de VS ook subsidies zoals hier in Vlaanderen om zonnepanelen op hun dak te leggen? Dan gaat Fernand Huts een klein beetje jaloers zijn op Tim Cook, denk ik.
geplaatst door: Loureiro
antw: Apple het bedrijf dat meeste zonne-energie opwekt
reactie #5 geplaatst: 28 juli 2019 - 18:23
Ik snap de trek naar positief nieuws. Wordt langzamerhand ook genoeg te krijgen van (het lijkt wel) een collectieve honger naar misère … Maar, er is een kleine correctie: Apple is niet het bedrijf dat de meeste zonne-energie opwekt.

Minsheng New Energy heeft volgens mij een Energie Park van 1 Gigawatt (1000 megawatt)
Adani Group heeft in India een park van ruim 600 megawatt

Natuurlijk is het een topprestatie dat een onderneming zelfvoorzienend kan zijn. Maar ik maak me meer zorgen over computers die verworden zijn tot een wegwerpproduct omdat niets vervangbaar is en daarmee de milieubelasting onnodig hoog is dan of een onderneming aangesloten is op "het stroomnet" of z'n eigen zonne-energie opwekt. Want dat is deels ook een economisch gewin voor de onderneming. Evenals het maken van computers die (te gek voor woorden anno 2019) enkel winnen op het vermijden van enkele metalen en chemische stoffen, maar verder zoals zojuist gezegd: dezelfde repareerbaarheid hebben als het Chinese plakspeelgoed van m'n kinderen.

Kortom, ik ben minder enthousiast. Sterker nog, het was Apple die het voorbeeld gaf aan andere computermerken hoe de winst te maximaliseren, het milieu te bagatelliseren en de consument daarbij ook nog eens te doordrenken van de doctrine en dat jouw product een groene keuze is.

Want, hoeveel EXTRA Dongles moeten er wel niet vervaardigd worden om mensen hun beeldscherm normaal aan te kunnen sluiten. Oh, ik heb nog een USB-A hardeschijf of printer … Ach gut, een dock of adapter is weer nodig. Bijzonder groen.

Ach gut, je wilt je 256GB SSD vervangen door een 512GB of zelfs 1TB … Sja, verkoop eerst je oude computer of lever hem in om hem te recyclen … Immers, geen opties daartoe.

Je kunt natuurlijk altijd wel met … weer een dongle of externe schijf altijd alles opwaarderen.

Kortom, ik vind het tof dat Apple iets met zonne-energie doet. Maar mis een echte, welgemeende groene agenda van Apple.
geplaatst door: doctor_apple