geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/LogicPro-Icoon.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
Parallel aan het iPad-event heeft Apple ook nieuwe versies van Logic Pro aangekondigd: Logic Pro voor iPad 2 en Logic Pro voor Mac 11. Deze zullen vanaf 13 mei in de App Store verkrijgbaar zijn. Voor de Mac als gratis update voor alle huidige gebruikers en voor nieuwe gebruikers € 229,99,

Logic Pro voor iPad 2 is een gratis update voor alle huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost deze app € 4,99 per maand of € 49 per jaar.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProlifestyleStudio2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)

klik of tap voor grotere versies

Het nieuwe Logic Pro draait deels op AI en bevat gloednieuwe Studio Assistant-features die het studiowerk makkelijker maken. Als artiest heb je zo altijd hulp bij de hand zonder in creatief opzicht de touwtjes uit handen te geven. Met de Session Players-feature wordt de populaire drummer aangevuld met een nieuwe bassist en toetsenist. Met ChromaGlow geef je nummers met één druk op de knop meer warmte, en ‘Stem Splitter’ is een handige tool om geluidsopnamen te splitsen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProlifestyleHome2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)


Session Players: je eigen AI-begeleidingsband

Met de AI‑feature ‘Session Players’ heb je een persoonlijke begeleidingsband die direct reageert op feedback (op iPad wordt een M-chip van Apple aanbevolen.) Als een van de eerste muziekgeneratoren zette de Drummer-feature bij zijn introductie ruim tien jaar geleden de muziekwereld op z’n kop. In deze update is de virtuele drummer op belangrijke punten verbeterd en kun je nu ook een nieuwe virtuele bassist en toetsenist inzetten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProDrummer2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)


Bass Player

De Bass Player-feature is getraind met behulp van de beste bassisten van dit moment en maakt gebruik van geavanceerde AI- en sampling-technologie. Je kunt kiezen uit acht verschillende bassisten, en met de regelaars voor de complexiteit en intensiteit kun je de sound verder aanpassen.

Daarvoor beschik je over geavanceerde parameters voor slides, gedempte snaren, dode noten en pickup-geluiden. De bassist kan met akkoordenschema’s meejammen, maar je kunt ook inspiratie halen uit een van de honderd verschillende Bass Player-loops.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProBassPlayer2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)


Met ‘Chord Track’ kun je de akkoordenschema’s van een nummer definiëren en bewerken, en de virtuele bassist haakt daar vervolgens op in. Daar komt nog bij dat je met de Studio Bass-plugin over zes nieuwe instrumenten beschikt, van akoestisch tot elektrisch. Die zijn met de grootste zorg opgenomen en gebaseerd op de basklanken en -genres die momenteel het populairst zijn.

Keyboard Player

Voor de Keyboard Player-feature kun je kiezen uit vier verschillende stijlen, die tot stand zijn gekomen dankzij de input van de beste studiomuzikanten en bij de meest uiteenlopende genres passen. De virtuele toetsenist is breed inzetbaar en kan van alles spelen, van eenvoudige blokakkoorden tot akkoordvoicing voor een groter klankspectrum – met een vrijwel oneindig aantal variaties.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProKeyboardPlayer2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)


Net als bij de bassist kun je met ‘Chord Track’ een akkoordenschema toevoegen en bewerken, waar de virtuele toetsenist vervolgens op inhaakt. En met de Studio Piano-plugin kun je het geluid op nog veel meer manieren vormgeven. Zo kun je de positie van drie microfoons, het geluid van een pedaal of toetsen, eindsamples en de sympathische resonantie aanpassen.

Stem Splitter: geen opname gaat verloren

De meeste mensen spelen beter als ze niet in de studio zijn en dus geen druk voelen. Denk maar aan de opnamen die je in Dictafoon hebt gemaakt, je oude demo-opnamen of je vastgelegde live-optredens. Als je die terugluistert, kom je soms van die magische momenten tegen waarbij alles op z’n plek viel. Dat lukt waarschijnlijk niet nog een keer.

Met ‘Stem Splitter’ kun je dit soort verloren gewaande pareltjes alsnog gebruiken, want met deze feature kun je vrijwel elke gemixte geluidsopname, ongeacht de bestandsstructuur, splitsen in vier afzonderlijke partijen: drums, bas, zang en andere instrumenten. Let op als je dit op een iPad wilt doen dan is een M-chip van Apple vereist.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProStemSplitter2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)


Zodra je de sporen uit elkaar hebt gehaald, kun je effecten toepassen, de mix veranderen of nieuwe partijen inspelen. En dankzij AI en de M-chips van Apple werkt ‘Stem Splitter’ ook nog eens razendsnel.

ChromaGlow: altijd de perfecte klank

Met behulp van AI en de krachtige M-chips van Apple modelleert ChromaGlow de geluiden die worden geproduceerd door een combinatie van de beste studio-apparatuur ter wereld. Let op, voor het gebruik van ChromaGlow op iPad wordt een M-chip van Apple aanbevolen, op een Mac is een M-chip van Apple vereist.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.LogicProChromaGlow2024.jpg
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)


Je vindt altijd de klankkleur die je zoekt dankzij de vijf verschillende verzadigingsstijlen, waarmee je elk spoor van superrealistische warmte, presence en dynamiek kunt voorzien. Bovendien kun je kiezen uit strakke moderne sounds, warme nostalgie of extremere stijlen, die je allemaal aan je eigen smaak kunt aanpassen.


Update

Inmiddels is het zover, deze nieuwe versie van Logic Pro voor iPad is uit en in de App Store te vinden.  Hieronder de complete release notes voor deze versie (2.0) van Logic Pro voor iPad:

Citaat
Door kunstmatige intelligentie verbeterde tools
Nieuwe door kunstmatige intelligentie verbeterde tools verbeteren samen met Smart Tempo en de plug-in 'Pitch Correction' je artistieke werken

 • Drummer krijgt nu gezelschap van Bass Player en Keyboard Player, zodat de Session Players compleet zijn; alle spelers zijn gebouwd met kunstmatige intelligentie, wat het eenvoudig maakt om uitvoeringen te maken waarbij je aanwijzingen worden gevolgd*
 • Session Players kunnen dezelfde akkoordprogressie volgen met de Global-akkoordentrack
 • Voeg warmte aan een track toe met ChromaGlow, een geavanceerde plug-in met vijf saturatiemodellen die ontworpen zijn om het geluid van klassieke analoge hardware te simuleren*
 • Gebruik Stem Splitter om vrijwel elke gemengde audio-opname in vier delen op te delen: 'Drums', 'Bass', 'Vocals' en 'Other'**
 • Session Players, ChromaGlow en Stem Splitter komen ook naar Logic Pro voor de Mac 11, wat het gemakkelijk maakt om projecten uit te wisselen die zijn gemaakt in Logic Pro voor de iPad 2

Geluidenbibliotheek
 • Speel zes diep gesamplede akoestische en elektrische bassen met Studio Bass
 • Speel op drie zorgvuldig gesamplede piano's met Studio Piano
 • Loops die akkoordtags bevatten, vullen automatisch de akkoordentrack wanneer ze aan een project worden toegevoegd
 • Origineel project met meerdere tracks van "Swing!" van Ellie Dixon in de app beschikbaar als een demonummer

Verbeteringen
 • Leer hoe je de Session Players, ChromaGlow, Stem Splitter en Sample Alchemy ten volle gebruikt met diverse nieuwe interactieve lessen
 • Met 'Bounce in place' worden automatisch opnamen in realtime toegevoegd voor segmenten of tracks met externe instrumenten waarvoor gebruik wordt gemaakt van externe hardware met behulp van de I/O-plug-in van Logic
 • MIDI die gegenereerd wordt door ondersteunde software-instrumenten en effecten kan worden gerouteerd naar de invoer van andere tracks voor creatief gebruik van lagen tijdens afspelen of opnemen

* iPad met Apple M1-chip of nieuwer aanbevolen
** Vereist iPad met Apple M1-chip of nieuwer


#LogicPro
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
8 mei 2024 - 13:14    reactie #1
geplaatst door: Alvinus
“Scheppen, riep hij, gaat van au!” - dat laat de dichter Leo Vroman een beeldhouwer zeggen. Ik heb als amateurmuzikant altijd een hoop lol gehad aan het ambachtelijke werk op bas en gitaar. De laatste jaren waren Garageband en Logic fijne platformen om een en ander vast te leggen, maar je moest het natuurlijk wel allemaal inspelen en geluk hebben met het juiste momentum, zoals dat heet. Lang niet altijd makkelijk, maar (zei voorzitter Mao) het geluk ligt in de strijd.

Ik ben benieuwd of Logic hierin een ondersteuning blijft, of dat het de ‘markt’ dusdanig gaat bederven dat er overal zoveel volmaakte producties verschijnen, dat de lol ervan af gaat. Een beetje zoals de rekenkracht van smartphone-camera’s het ambachtelijk fotograferen haast voorbijstreeft.

Het zijn bijzondere tijden.
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
8 mei 2024 - 18:49    reactie #2
geplaatst door: puk1980
... dat er overal zoveel volmaakte producties verschijnen, dat de lol ervan af gaat.
Volmaakt is subjectief; ik vind al die Auto-Tune (gecorrigeerde) zang in de pop van tegenwoordig vrésélijk. Maar ik ben ondertussen natuurlijk ook een ouwe l*l...
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
9 mei 2024 - 23:44    reactie #3
geplaatst door: anraadts
ik vind al die Auto-Tune (gecorrigeerde) zang in de pop van tegenwoordig vrésélijk.
Je bent niet de enige (ik ben ook de jongste niet meer, maar er zijn ook veel jongere mensen die het helemaal niks vinden).
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
13 mei 2024 - 22:13    reactie #4
geplaatst door: Alvinus
Wel een beetje gek-aanstekerij, een geweldige update aankondigen en hem vervolgens niet beschikbaars stellen. Tenminste niet op de aangekondigde dag (13 mei). Of doet Apple dat vaker?
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
13 mei 2024 - 22:23    reactie #5
geplaatst door: puk1980
Er zijn inderdaad meer wachtenden...
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
Logic Pro krijgt binnenkort meer hulp van AI (Upd.)
13 mei 2024 - 23:06    reactie #6
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.