geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleStoreNewYorkCity-icoon.jpg
Apple komt werknemers Apple Stores VS tegemoet (Upd.)
In de VS worden er door werknemers van de Apple Stores steeds vaker pogingen gedaan om arbeidsomstandigheden via de vakbond te regelen en af te dwingen. Deze ‘unionization’ is in de VS veel dwingender dan bij ons, als dat eenmaal gebeurt heeft een bedrijf veel minder in te brengen.

Apple's head of retail Deirdre O’Brien doet inmiddels duidelijk pogingen om ervoor te zorgen dat dit niet zal gebeuren, dat probeert ze vooral te bereiken door het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De nieuwe voorstellen zijn onder andere dat er minimaal 12 uur moet zijn tussen twee ‘shifts’ (was 10 uur) en dat er niet meer dan drie dagen achter elkaar na 20.00 uur gewerkt mag worden, behalve wanneer iemand daar expliciet zelf voor kiest.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleStoreGrandCentralNewYork.jpg
Apple komt werknemers Apple Stores VS tegemoet (Upd.)


Verder mag er niet meer dan 5 dagen achter elkaar gewerkt worden (was 6), met uitzonderingen voor vakanties en tijdens de lancering van nieuwe producten. Deze nieuwe regels zullen de komende tijd ingevoerd worden, en komen bovenop de verbeteringen die in februari al aangekondigd waren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zAppleStoreGrandCentralStationNewYork.jpg
Apple komt werknemers Apple Stores VS tegemoet (Upd.)


In een video die Deirdre O’Brien recent naar de werknemers stuurde was duidelijk dat ze liever met de werknemers zelf onderhandelt, en niet met de vakbond. 

Daarin zei ze onder andere dat iedereen het recht heeft om lid te worden van de vakbond (“It is your right to join a union - and it is equally your right not to join a union”) , dat ze hoopt dat ze informatie inwinnen bij meerdere mensen en bronnen (“consult a wide range of people and sources”) en dat ze hoopt dat ze begrijpen wat het zou betekenen als ze bij Apple zouden werken onder regels van de vakbond (“work at Apple under a collective bargaining agreement”).

Daarbij liet ze weten dat het voor Apple moeilijker zou worden om snel veranderingen (“immediate, widespread changes”) door te kunnen voeren als iedereen lid zou worden van de vakbond en dat het voor Apple juist moeilijker zou worden om snel dingen aan te passen als de werknemers dat zouden willen (“make it harder for Apple to act swiftly to address things”).


Update: ondanks de pogingen van Deirdre O’Brien heeft de meerderheid van de werknemers van de Apple Store in Towson, Maryland (in de VS) gestemd om zich toch via de vakbond te organiseren. De stemming was 65 voor en 33 tegen, het ging dus om een ruime meerderheid. #AppleStore
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
Apple komt werknemers Apple Stores VS tegemoet (Upd.)
5 juni 2022 - 00:06    reactie #1
geplaatst door: Jurriaan
Werknemers vrijheid? Dit leest als beïnvloeding door werkgever.
Hoe beïnvloedt de vakbond de werknemer?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/16 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |
Apple komt werknemers Apple Stores VS tegemoet (Upd.)
5 juni 2022 - 08:33    reactie #2
geplaatst door: puk1980
Microsoft is op dit gebied een stap verder dan Apple.

https://www.volkskrant.nl/economie/werken-met-vakbonden-bij-microsoft-sjoemelen-met-lama-s-bij-opensea~b75c04c3/

https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2022/06/02/employee-organizing-engagement-labor-economy/

https://www.businessinsider.nl/microsoft-says-it-wont-fight-labor-unions-as-it-takes-a-different-approach-from-other-tech-companies/

Citaat
Within the tech sector, workers at a warehouse in New York formed Amazon's first union in April. Meanwhile, Apple's retail workers have also been busy organizing this year.

However, tech companies have long resisted unionization efforts.

Amazon reportedly intimidated workers who wanted to organize. It also ran anti-union ads on social media last year. As for Apple, some of its top leaders have urged workers to think about the risks of unionizing. The company also reportedly gave store managers talking points to dismiss workers' push for unions.

Microsoft's surprise proclamation on Thursday about working with unions has set it apart from how other tech companies have responded to their workers' unionization efforts.
Certified Terminal Guru.
Apple komt werknemers Apple Stores VS tegemoet (Upd.)
20 juni 2022 - 11:29    reactie #3
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.