geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
Maak slim gebruik van deel-functies van iCloud en gezinsdeling
Regelmatig kom ik situaties tegen waarin meerdere personen gebruik maken van één Apple ID. Ooit zo ingezet om functies met elkaar te kunnen delen, zoals agenda’s, notities of aankopen in iTunes en App Store. Maar Apple ID’s zijn bedoeld om gebruikt te worden door één persoon.

Het delen van één Apple ID zorgt vaak voor problemen en bugs, zoals we onlangs ook merkten met de update naar iOS 12. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om items met elkaar te delen zonder in te loggen met hetzelfde Apple ID. Deze week vertel ik hoe je slim gebruik van de deel-functies binnen iCloud en gezinsdeling kunt maken. Zo bespaar je geld, kan het een stuk overzichtelijker worden en heb je minder kans op conflicten.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/iCloud-en-gezinsdeling.png
Maak slim gebruik van deel-functies van iCloud en gezinsdeling


Gezinsdeling voor het delen van aankopen, opslagruimte en muziek

In 2014 introduceerde Apple ‘Gezinsdeling’. Hiermee is het mogelijk om als ‘hoofd van het gezin’ meerdere iCloud accounts te beheren. Je kunt, als je gezinsdelen hebt geconfigureerd, zowel aankopen als opslagruimte en een Apple Music abonnement met elkaar delen. Ook is het mogelijk om in te stellen dat de kinderen in het gezin om toestemming moeten vragen als ze nieuwe apps willen kopen en installeren. Maar niet alleen voor gezinnen is het fijn, ook kleine bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. Deze gezinsdeling kun je het makkelijkste instellen via de iCloud-voorkeuren op je Mac, onder het kopje ‘Beheer gezin’.

Aankopen en betaalmethode

Als gezinshoofd kun je jouw aankopen in iTunes, iBooks en de App Store delen met de rest van het gezin. Deze onderdelen worden zichtbaar in de betreffende Store onder het kopje ‘Aankopen’. Dit betekent ook dat jouw betaalmethode (in dit geval mijn creditcard) wordt gebruikt om alle aankopen af te rekenen. Wil je dit niet, dan kunnen de andere gezinsleden zelf saldo aan hun eigen Apple ID toevoegen. Dit wordt eerst opgemaakt alvorens de betaalmethode van het gezinshoofd gebruikt wordt.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-16-om-15.20.35.png
Maak slim gebruik van deel-functies van iCloud en gezinsdeling


iCloud-opslag delen

Als je allebei 80GB gebruikt in iCloud is het zonde om twee abonnementen van 200GB af te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om iCloud-opslag met elkaar te delen. Dit is heel eenvoudig in te stellen op zowel de iPhone, iPad als Mac. Ga hiervoor naar je iCloud instellingen of systeemvoorkeuren en deel je iCloud-opslag. De ander krijgt automatisch het verzoek om te accepteren en zijn/haar eigen abonnement eventueel op te zeggen.

Onderdelen buiten het gezin delen

Agenda, herinneringen en notities

Naast het delen via gezinsdeling kun je ook een aantal onderdelen delen met andere Apple ID’s. Zo kun je heel eenvoudig een agenda, herinnering of notitie delen. Bij de eerste twee klik je hiervoor op het waaier-icoon achter de betreffende agenda of lijst. In Notities vind je deze optie naast het zoekvenster (zie afbeelding). Let op: dit werkt alleen voor items binnen een iCloud account.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-16-om-15.37.03.png
Maak slim gebruik van deel-functies van iCloud en gezinsdeling


Het delen van bestanden

Bestanden in iCloud Drive zijn ook te delen met andere Apple ID’s. Klik hiervoor met de rechter-muisknop op het betreffende bestand en kies voor Deel > Voeg personen toe. Helaas is het niet mogelijk om mappen met bestanden op deze manier te delen. Hiervoor kun je beter gebruik maken van diensten als Dropbox, OneDrive of een eigen server. Vergeet hierbij niet om goed te letten op de beveiliging ervan.

Het delen van foto’s

Foto’s deel je door in het Foto’s programma een album aan te maken en rechtsboven te kiezen voor iCloud-fotodeling. Er wordt dan een kopie van dit album in iCloud geplaatst en gedeeld met de uitgenodigde personen. De rest van je foto’s blijft in jouw eigen account. Een volledige foto’s-bibliotheek delen via iCloud is op dit moment niet mogelijk.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-16-om-15.45.41.png
Maak slim gebruik van deel-functies van iCloud en gezinsdeling


En de rest?

Maar hoe doe je dat dan met contacten, complete mappen en/of foto-bibliotheken? Als je veel hebt om met elkaar te delen (zeker als het om een zakelijke situatie gaat) kan een eigen server een uitkomst zijn. Synology servers ondersteunen applicaties als Photo Station en Cloud Station waarbij het delen van data en multi-media centraal geregeld wordt. Je kunt werken met verschillende gebruikers en rechten en het systeem is goed te beveiligen. Gaat het om niet al te veel data en gebruikers dan kunnen Google Contacts, Microsoft Exchange of Dropbox (business) een uitkomst zijn.


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Jurriaan
Heeft iemand een idee hoe ik apple er van kan overtuigen dat de overige gezinsleden ook gebruik kunnen maken van de 200gb in iCloud? 3 van de 5 gezinsleden kunnen gebruik maken van iCloud de overige 2 niet. Van een van die 2 werkt het ongevraagd downloaden wel. Ik krijg een melding als mijn zoon ene app wil downloaden.

(note: ik heb geen credit card en toch gezinsdelen. volgens apple kan dit niet, volgens PayPal wel)
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/16 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |
geplaatst door: boiing
Zijn die 'overige 2' jonger dan 13?
geplaatst door: boiing
(note: ik heb geen credit card en toch gezinsdelen. volgens apple kan dit niet, volgens PayPal wel)

Volgens dit support document is dat geen probleem:

Screenshot 2018-10-22 at 08.58.42.png Maak slim gebruik van deel-functies van iCloud en gezinsdeling
geplaatst door: Flix
Citaat
Maar hoe doe je dat dan met contacten?

Nou simpel: maak een aparte iCloud account aan voor gezamenlijke contacten, en stel het zo in. Kun je gelijk Agenda's, Notities en Herinneringen naar believen delen.
geplaatst door: Claire Passion Support
Nou simpel: maak een aparte iCloud account aan voor gezamenlijke contacten, en stel het zo in. Kun je gelijk Agenda's, Notities en Herinneringen naar believen delen.

Dat heb ik ook ooit eens gedaan, maar iCloud raakte daar compleet van in de war. Gegevens van het andere account werden gekoppeld aan mijn eigen gegevens waardoor die informatie niet meer klopte. Zelfs het fotootje veranderde. Hoe dat nu is weet ik niet, misschien is het inmiddels stabieler, maar ik zou het niet zo snel meer aanraden.
geplaatst door: Flix
Inderdaad is 'Mijn kaart' in Contacten een beetje een raar ding, want de info daarvan wordt ook gebruik door andere zaken, zoals de account van de Mac, en door de primaire iCloud account.
Maar ik doe dit al jaren zo, en ook bij anderen stel ik het in, en ik kom verder geen problemen hierin tegen.