geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
macOS 12.1 gaat veel fixen, ‘Universele bediening’ nog niet van de partij
Inmiddels is de eerste Golden Master versie van macOS 12.1 update voor Monterey voor ontwikkelaars beschikbaar, waardoor we al kunnen zien welke belangrijke verbeteringen Apple binnenkort voor ons heeft klaarstaan. Daarbij is ook één grote afwezige: Universele bediening (Universal Control).

Aan een Golden Master wordt in de regel niets meer toegevoegd, dat is in principe de kandidaat voor de algemene release en wordt alleen nog maar aangepast als er op het laatste moment nog belangrijke bugs gevonden worden. De kans dat we binnenkort Universele bediening krijgen, de mogelijkheid om op meerdere devices maar één toetsen­bord, muis of trackpad te gebruiken, lijkt dus erg klein.


Apple heeft nu Universele bediening nog op de site staan als “Later dit najaar beschikbaar”, maar als deze functie inderdaad niet in macOS 12.1 is dan zal die zin binnenkort waarschijnlijk aangepast moeten worden, de herfst eindigt over een kleine twee weken.

Belangrijke bugfixes

Dat wil trouwens niet zeggen dat de 12.1 update niet belangrijk is, integendeel. Want deze nieuwe versie van Monterey corrigeert een aantal vervelende bugs. Denk aan het probleem bij ‘Tikken om te klikken’ waar iedereen last kan hebben, en in ieder geval twee bugs die iedereen met een nieuwe 14-inch MacBook Pro of 16-inch MacBook Pro raken.

Die bugs zijn het niet kunnen afspelen van HDR-content op YouTube (dat zelfs de Mac kan laten crashen) en problemen bij het opladen, vooral als het scherm gesloten wordt. #macOS  #Monterey #Update
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Zelf heb ik deze keer weinig last met het nieuwe Monterey 12.0.1 maar ik vind het goed dat Apple voorrang geeft aan het oplossen van vervelende bugs die sommige gebruikers irriteren, en dat zijn er vermoedelijk wel meer dan deze die hierboven in het artikel vermeld worden. Persoonlijk vind ik ook dat Apple beter slechts om de twee jaar een ander systeem zou uitbrengen en dat vorige systemen veel langer security updates krijgen. Stabiliteit primeert boven toeters en bellen in mijn ogen.
Applegebruiker sedert 1992
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Inmiddels is de RC2 uit. Verwacht wordt dat 12.1 volgende week voor iedereen beschikbaar is. Als ik dat forum doorblader merk ik dat er nog steeds klachten zijn o.a. over memory leaks en TimeMachine.  :sad:
Applegebruiker sedert 1992
geplaatst door: aekiameh
Fixt het ook het euvel dat wanneer je je Mac gebruikersaccount icoon wijzigt, je iCloud icoon mee wijzigt, en vice versa? Of is dit geen bug, maar een 'feature'? Vind het erg storend dat ik nu gedwongen ben op mijn Mac hetzelfde icoon te gebruiken als dat van mijn iCloud account, tenzij ik iCloud deactiveer.
geplaatst door: doctor_apple
Grote Zeur overgeslagen en maar gelijk naar Monterey "gesprongen" op de Mac afgelopen dagen ...

... De GUI blijft (voorlopig) nog even wennen ... Ben natuurlijk een dagje ouder aan het worden hier, dus het zicht wordt ietsje-pietsje minder ... en de leesbaarheid van macOS 11 en macOS 12 vind ik beduidend minder, samen met nog wat dingen die we maar laten voor wat het is ...

Wel vervelend dat na enige tijd werken ik merk dat het geheugen vol begint te lopen, en dat wijst op een Memory Leak ... Verder zijn nog steeds diverse terminal opdrachten niet goed werkend en blijkt Timemachine alszowel Apple Software Restore (ASR) niet 100% een betrouwbaar middel om een backup te maken. Nog steeds niet  :sad:

Maar goed, heb me er maar bij neergelegd dat de prioriteit bij Apple meer dan ooit op de leuk, features en GUI ligt en een stuk minder bij stabiliteit en bug-fixing. Daarnaast is het toch echt een ongelooflijk LOG operating systeem geworden. Mijn hemel: 12 GB gecomprimeerde download, zonder updates ...

Windows 11 is 5.1 GB. Kunnen we natuurlijk alles van vinden, maar 12 GB  :blink: ?

Kan me nog een tijd herinneren waar de zaken juist precies omgekeerd waren  :happy: ... Maar goed, dat is natuurlijk historisch geneuzel, wat ik wel zou waarderen is als macOS een "opruim- en reparatie beurt" zou krijgen van formaat. Het synchronisatiemechanisme voor cloud-services, maar ook voor timemachine is gewoon brak en de unix-laag mag ook eens wat liefde krijgen. Zitten steeds meer inconsistenties in, in de zin van dat het minder en minder duidelijk wordt welke toepassing/daemon of welk process voor nu precies verantwoordelijk is voor bepaalde zaken in het OS.

Veel kleine slordigheden, op alle niveaus van het OS. Laten we hopen, zoals zo vaak, dat we ergens met macOS 12.4 of 12.5 een redelijk stabiel OS krijgen. En benieuwd hoelang Intel nog de "nodige liefde" van Apple krijgt.

Tijd zal het ons leren ... Voor nu gemengde gevoelens. Natuurlijk: het smoelt strakker dan Catalina en voorgangers, maar voelt (mijn persoonlijk gevoel) alsof ik op een iPad+ aan het werk ben.

We wachten af ... op macOS 12.1
geplaatst door: bpmac
… Daarnaast is het toch echt een ongelooflijk LOG operating systeem geworden. Mijn hemel: 12 GB gecomprimeerde download, zonder updates ...

Windows 11 is 5.1 GB. Kunnen we natuurlijk alles van vinden, maar 12 GB  :blink: ?

Kan me nog een tijd herinneren waar de zaken juist precies omgekeerd waren  :happy: ... Maar goed, dat is natuurlijk historisch geneuzel, wat ik wel zou waarderen is als macOS een "opruim- en reparatie beurt" zou krijgen van formaat. …

Ja, waar is de tijd dat het systeem nog op een floppy disk van 400K paste. ;-)
geplaatst door: Smugmarty
Hoop dat deze update ook de Bluetooth issues met de (magic)mouse gaat oplossen.
Dat steeds opnieuw aan en uit moeten zetten omdat muis anders niet scrollt.... dat verzin je toch niet. Zeker niet met Apple's eigen producten.

Kind Regards, Smug.
geplaatst door: mcmt
Mijn hemel: 12 GB gecomprimeerde download, zonder updates ...
Is dat niet met code voor twee platformen?
geplaatst door: Mac Hammer Fan
MacOS 12.1 is nu uit. Dowloaden maar en veel geluk.  :happy:
Applegebruiker sedert 1992