https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Mojave-icoon.jpg
Siri-opdrachten en Schermtijd binnenkort ook in macOS?
Apple is duidelijk al een tijd bezig om succesvolle dingen van iOS naar de Mac te brengen, en andersom. Zo is het bijna zeker dat iOS 13 ook de donkere modus gaat krijgen van Mojave, als de geruchten kloppen dan zullen er ook weer een aantal functies van iOS in macOS gaan verschijnen.

In die nieuwe geruchten gaat het dit keer om meerdere functies, waaronder Schermtijd en Siri-opdrachten. Vooral die laatste lijkt interessant, op de Mac hebben we tenslotte al de Automator-app, waarmee je makkelijk complexe taken kan automatiseren. Gebruik je Automator nog niet, op deze pagina wordt uit de doeken gedaan hoe je daarna makkelijk zelf aan de slag kan.


Siri-opdrachten

Als we het over Siri-opdrachten (Siri Shortcuts) hebben dan moeten we wel meteen twee dingen uit elkaar halen. Er zijn opdrachten die je zelf aan kan maken (of kant en klaar op het web vindt) in Apple's eigen Opdrachten-app (in het Engels heet die Shortcuts). Maar er zijn ook Siri-opdrachten die iOS zelf suggereert op basis van dingen die je vaker doet. In het eerste geval maak je ze dus zelf aan, in het tweede komt het besturingssysteem er mee als suggestie.


Mocht inderdaad de Opdrachten-app naar macOS komen dan krijgen we mogelijk een situatie waar we twee apps hebben die beide van alles kunnen automatiseren. Voor iedereen die meerdere geautomatiseerde taken met Automator heeft aangemaakt, zoals ondergetekende, is het te hopen dat die app voorlopig nog blijft bestaan.

Op de WWDC 2019 wordt verwacht dat Apple meer mogelijkheden voor ontwikkelaars gaat bieden om apps van bijvoorbeeld de iPad ook op de Mac te kunnen gebruiken. Als er bij die apps Siri-opdrachten mee worden geleverd, zoals nu steeds vaker het geval is, dan zou dat automatisering waarschijnlijk voor een veel grotere groep bereikbaar en simpeler maken. En dat is uiteindelijk toch altijd het doel bij Apple.

Schermtijd

Schermtijd zou in macOS 10.15 een eigen paneel in Systeemvoorkeuren gaan krijgen. Hiermee krijg je makkelijk en snel inzicht in hoeveel tijd je jouw device gebruikt, en is het ook mogelijk om limieten in te stellen. Handig als je jezelf in de hand wilt houden, maar waarschijnlijk vooral interessant voor ouders die er graag zeker van willen zijn dat hun kinderen niet te lang achter de Mac zitten.


Als je een app binnen macOS langer gebruikt dan ingesteld zal er een pop-up verschijnen, waarna je optie hebt om de app uit te zetten of verder ermee te gaan als je het wachtwoord weet en dus in kan voeren.

En verder

Verder zou Apple bezig zijn om het makkelijke te maken om je Apple ID te beheren in Systeemvoorkeuren, ook hier zou een apart paneel voor gaan komen daar. Daarbij zouden er ook opties komen voor Delen met gezin, zoals nu al in iOS te vinden zijn.

Als laatste zouden veel van de effecten in Berichten die al een tijdje in iOS te gebruiken zijn nu ook hun opwachting gaan maken in macOS. Eigenlijk vreemd dat Berichten in macOS op dat gebied op dit moment zoveel achterloopt, juist van zo’n app zou je verwachten dat de ontwikkeling daarvan voor zowel iOS als macOS helemaal synchroon zou lopen.Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert