Dat zou zeker een heel grote stap zijn! Ikzelf beschik over verschillende appratuur die hoge resolutie audio kan afsprelen. En daar zitten heel grote verschillen in kwaliteit.
De techniek verschilt ook behoorlijk in die apparatuur. Als het optimale formaat wordt gebruikt voor de betreffende apparatuur, dan klinkt het ook echt goed.
Er zijn verschillende (mainstream) formaten in de omloop. Waarbij eigenlijk het volgende onderschijd gemaakt kan worden:
- Ongecomprimeerd, Ruw formaat waar 1 op 1 de digitale bitjes worden weggeschreven: AIFF, WAVE, DSD, LPCM
- Lossless compressieformaten: ALAC, FLAC
Bovengenoemde formaten (ALAC, AIFF, WAVE, DSD, FLAC) kunnen gebruikt worden om high resolution audio op te slaan. De werking is grotendeels gelijk met DSD als grote uitzondering.
Dan hebben we nog de Lossy compressieformaten, daar hebben we wederom een onderverdeling in speciale formaten voor spraak, videotoepassingen, radio/audio toepassing, streaming media en high resolution audio.
- MPEG 1, Layer II ('MP2 audio', MPEG 1 'MP3 audio', Layer III, Advanced Audio Codec (AAC) 'MP4 Audio', High-Efficiency Advanced Audio Coding (HE-AAC), Master Quality Authenticated (MQA), Dolby AC3 en nog vele andere ...
Er zijn hoofdelijk twee groepen, PCM (Pulse Code Modulation) en DSD (Direct Stream Digital). PCM wordt gebruikt in computersystemen, CD en vele andere toepassingen. DSD werd eigenlook ooit ontwikkeld voor Super Audio CD en werd later gebruikt voor High Resolution Audio Spelers.
PCM codeert de amplitude van het analoge signaal dat met gelijke (uniforme) intervallen wordt bemonsterd (vergelijkbaar met ruitjespapier), en elk monster (sample) wordt gekwantiseerd naar de dichtstbijzijnde waarde binnen een reeks digitale stappen (dus men zoekt naar het dichtsbijzijnde hokje). Het aantal stappen is gebaseerd op de bitdiepte van de opname. Een 16-bits opname heeft 65'536 stappen, een 20-bits opname heeft 1'048'576 stappen en een 24-bits opname heeft 16'777'216 stappen. Hoe meer bits en / of hoe hoger de bemonsteringsfrequentie, hoe hoger de resolutie. Maar het is geen lijngrafiek ... Een 20-bits 96 KHz-opname heeft ongeveer 33 keer de resolutie van een 16-bits 44.1 KHz-opname.
Het proces van het omzetten van geluid naar DSD is vergelijkbaar met het nemen van een 1-bits resolutie (dus enkel 'aan' of 'uit' waarde), maar dan met een ongelovelijk hoge bemonsteringssnelheid,

DSD is niet beter dan zijn rivalen. Een ‘standaard’ DSD-bestand, waarnaar vaak wordt verwezen als DSD64, komt ongeveer overeen met een samplefrequentie van 24bit / 88.2 kHz. ‘Double DSD’ of DSD128 bemonstert dat ene bit aan informatie 5.6 miljoen keer per seconde om een signaal te geven dat gelijk is aan 24bit / 176.2 kHz. De meest recente ontwikkelingen zijn DSD256 en DSD512, maar deze zijn vrij zeldzaam. DSD512 komt overeen met ongeveer 24bit / 705.6 kHz op PCM.
Al die formaten zijn natuurlijk fantastisch, totdat je gaat werken met conversies en compressie. Een DSD bestand kun je afspelen op PCM apparatuur, maar dat gebeurd enkel door middel van conversie. Evenals een hoge resolutie PCM vaak afgespeeld kan worden op "normale apparatuur". Maar dan is er (wederom) sprake van omzetting. Nog steeds zal het bijzonder goed klinken, maar appratuur welk "native" ondersteuning heeft voor dergelijke formaten blijft natuurlijk beter klinken.
Het is daarbij (voor mij althans) opmerkelijk geweest dat Apple gekozen heeft voor AAC tansmissie naar zijn koptelefoons en als (streaming) onderteuning voor (audio) randapparatuur en de koptelefoonuitgang in vele gevallen heeft gelaten voor wat het is.
Zelfs een gecomprimeerd MQA bestand, mits afgespeeld op goede hardware, kan beter klinken dan een AAC bestand. AAC is prima voor veel toepassingen, maar neem eens een MP3, AAC, MQA, ALAC, FLAC/DSD bestand als vergelijkende trap op goede hardware en je hoort het verschil.
En hierin dreigt het volgens mij vast te lopen: iOS ondersteunt 24bit / 96khz bestanden, maar geen hogere kwaliteit en bij het streamen naar de Apple Airpods Max koptelefoon, gaat het over Bluetooth SBC en AAC kwaliteit waarmee je dus eigenlijk nooit ten volle van High Resolution kunt genieten, omdat daar altijd sprake zal zijn van conversie en compressie. Tenzij hier iets via een firmware update geregeld zou kunnen worden.

Mogelijk dat we na de introductie van de High Resolution Audio ook verwend worden met de "Airpods Max Pro" met bijzonder hoge bitrates? Maar dan wel tegen een Pro prijs waarschijnlijk
