https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Moet je echt het extra geld uitgeven voor een M1 Mac met 16 GB RAM? (Upd.)
De nieuwe M1 Macs blijken inderdaad krachtpatsers te zijn die de vloer aanvegen met Intel-processors, zowel wat betreft de prestaties als batterijtijd. Maar wat is het verschil tussen de 8 GB en de 16 GB uitvoering, en welke gebruikers hebben die duurdere uitvoering eigenlijk nodig?

Het antwoord is relatief simpel: voor het overgrote gedeelte van de gebruikers zal de basisuitvoering met 8 GB RAM voldoende zijn. Daarbij speelt ook mee dat de SSD zo snel is dat als je af en toe iets aan RAM tekort komt de prestaties niet plotseling enorm hard achteruit hollen. Dat betekent dat de 16 GB uitvoering eigenlijk alleen nodig is als je zwaar werk doet, zoals veel met hoge resolutie video werken, 3D modelling, veel foto’s in erg hoge resolutie verwerken of een ontwikkelaar bent die grote projecten maakt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1Mac-RAM8GBvs16GB.jpg
Moet je echt het extra geld uitgeven voor een M1 Mac met 16 GB RAM? (Upd.)


Hierboven het tijdsverschil bij het exporteren van video van erg hoge resolutie. Dit verschil komt ook naar voren in alle video’s die hierover te vinden zijn, hieronder twee voorbeelden daarvan.De conclusie is relatief simpel: verreweg de meeste mensen zullen bij de M1 Macs aan 8 GB RAM ruim voldoende hebben. Maar het prijsverschil is niet erg groot, dus als je het missen kan dan is de versie met 16 GB ook een aantrekkelijk optie, ook omdat die later waarschijnlijk makkelijk door te verkopen zal zijn.


Update: hieronder nog een video die ik tegenkwam die erg duidelijk laat zien hoe goed het basismodel MacBook Air (dus met 256 GB SSD en met 8 GB RAM) presteert.
 #AppleSilicon #MacMini #MacBookPro #MacBookAir
geplaatst door: Robert
De ervaring leert dat het (tot dusver) altijd 'loont' om een machine zo riant mogelijk (binnen 't redelijke) met RAM uit te rusten. Je koopt een machine doorgaans voor langere tijd - drie, vier jaar of misschien wel langer. In de tussentijd zal de hoeveelheid en complexiteit van de code die verwerkt moet worden voor zowel OS als apps alleen maar toenemen, naarmate de ontwikkeling vordert.

Ik tik dit op een MacBook Pro 15-inch, Mid 2012, 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7 - waarvan ik nu onder Catalina 10.15.7 verdraaid blij ben dat ik er ooit direct 16 GB RAM in heb laten stoppen. Hoewel Big Sur nu de eerste OS-versie is die niet meer op deze machine draait, heb ik sinds november 2012 (!) nog geen seconde het idee gehad dat deze machine 'outdated' aanvoelde. En ondertussen vanaf de eerste dag acht jaar lang kunnen 'genieten' van 16 GB RAM - wat acht jaar geleden nog echt als 'extreem veel' werd gezien.

Nee, deze machine kan onder de handen van m'n vrouw nog prima een aantal jaartjes mee zodra ik een nieuwe heb. 't Wachten is (denk ik op dit moment) nog op een 'M1' en iets met '16 inch'...

:wink:

[ Ger ]
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ter bevestiging van wat Ger Nijkamp hierboven zegt, even het volgende.

Een Mac gaat bij zorgvuldig gebruik veel langer dan drie of vier jaar mee. Ik heb hier een Mac Pro 5.1 staan, die tien jaar oud is, en het nog meer dan prima doet. Het nieuwste OS kan er niet meer op draaien; maar daar merk ik verder helemaal niets van. Alleen: de oorspronkelijke 4GB geheugen is uitgebreid tot 16GB, en er zit nu ook een SSD in. Tien jaar geleden leek 4GB prima voor normaal gebruik; maar nu is het toch wat krapjes.

Bij de nieuwe M1's is 8GB nu zeker voldoende bij normaal gebruik. Maar over vijf, zes jaar? Niemand die het weet. En over vijf, zes jaar kan die 8GB extra geheugen net het verschil uitmaken tussen een apparaat waar nog prima mee te werken valt en een apparaat dat toch wat krapjes aanvoelt. En helaas kan dan niet meer wat bij de Mac Pro 5.1 nog wel kon.
geplaatst door: Timotheus
Ik kijk er ook zo tegenaan. Je weet niet wat een toekomstig MacOS verlangt. En na een jaar of 5-6 is de restwaarde van een goed configuratie vaak wat beter.

't Wachten is (denk ik op dit moment) nog op een 'M1' en iets met '16 inch'...
Yep. En als je ziet hoeveel ruimte er vrijkwam bij de nieuwe MacMini, zou dat ook nog wel eens een dunnere/lichtere machine kunnen worden. Wie weet wel een 16" MBA  :sigh:
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
Ik dacht ca. 24 jaar terug ook dat ik de rest van mijn leven de koning zou zijn doordat mijn IIFX van 12 naar 16 MB intern had geüpgraded... Kon ik tegelijkertijd X-Press en illustrator open hebben... Meer zou ik toch nooit meer nodig hebben??? Dat zou echt overdaad zijn..
geplaatst door: Nelis00
Dit is trouwens ook nog een aardige, voor iedereen die huiverig is over ingebouwde batterijen. Na bijna exact acht jaar heeft de batterij van mijn MacBook Pro nog een keurige 62,4% van z'n oorspronkelijke capaciteit:

Ik laad wel ongezien altijd eerst elke device minimaal 24 uur ongebruikt op. Dus recht uit de verpakking, zonder de device eerst aan te zetten. Daarna trek ik 'm als eerste actie he-le-maal leeg, om 'm vervolgens weer helemaal door te laden. Pas daarna neem ik een apparaat 'gewoon' in gebruik, afwisselend aan de lader of op de batterij. Ik trek nooit een batterij helemaal leeg zodat de machine 'dood' valt, hij gaat altijd aan de lader bij zo'n 2-3%.

Blijkbaar doe ik daarmee iets goed, want ik vind na acht jaar dagelijks gebruik, 1586 cycles de 'terugval' van 6900 mAh naar 4303 mAh héél netjes en acceptabel.

[ Ger ]
geplaatst door: Ger Nijkamp
De ervaring leert...
En ik ben het daar dan weer niet mee eens.

macOS (Mac OS X) heeft heel lang 2 GB als eis gehad (van 10.7 t/m 10.14); sinds 10.15 is dat 4 GB. En op die 4 GB draaide het dus een tiental (!) jaren prima, is mijn ervaring. De Wet van Moore, in zijn ruimste betekenis, is al lang niet meer van toepassing op de moderne Mac.
Met de M1 en SSD's neemt m.i. de noodzaak tot een overkill aan RAM om 'toekomstbestendig' te zijn, alleen maar af.

En natuurlijk begrijp ik ook wel dat je met een surplus aan RAM, nooit een buil zal vallen, en altijd safe zit.
geplaatst door: Flix
Wacht maar tot je 8K R3D RAW naar 4K Exports (:reading: :wacko:) gaat doen Flix. Dan piep je wel anders.

:happy:
geplaatst door: boiing
Ja, dán ben ik het haasje!!! 😱


 :wink:
geplaatst door: Flix
Toegegeven, ik gebruik de Mini met M1, dus hoor niet bij de power guys. Bij onze onvolprezen Martijn in de MacFreak shop kostte die 769 als ik de basisuitvoering koos. Voor een uitvoering met 16 Gb Ram zou ik 239 euri extra hebben moeten uitgeven, zo'n 30% van de totale aankoopprijs. Voordat ik mij 8K filmpjes kan veroorloven zijn we vast tien jaar verder en bovendien zijn dat bij mij maar al te vaak grootse dromen die in de praktijk weer tegenvallen ("Wow, 8K! Maarre...wát ga ik er vervolgens mee filmen??").

Ondertussen draait mijn Mini met die 8 Gb Ram als een tijger. En er komen steeds meer geluiden, ook van de power users, dat de nieuwe chip fabelachtige prestaties levert. Leuk toch? :thumbs-up:
geplaatst door: Alvinus
Dat is zéker leuk Alvinus! Ik zat ook altijd in 'kamp Nijkamp' qua overwegingen wat geheugen betreft. De M1 lijkt toch iets te veranderen in die oude(rwetse..?) redenering. Deels door de andere architectuur, deels door de snellere SSD. Dat geheugen is maar een deel van het verhaal. Dat deze chip de vorige modellen fluitend heeft ingehaald en daar ook nog eens veel minder stroom voor nodig heeft: dat is best revolutionair!
geplaatst door: boiing
Dat is zéker leuk Alvinus! Ik zat ook altijd in 'kamp Nijkamp' qua overwegingen wat geheugen betreft. De M1 lijkt toch iets te veranderen in die oude(rwetse..?) redenering. Deels door de andere architectuur, deels door de snellere SSD.

Boiing, jij verdíent een Mini met M1!

(waarom wil mijn computer jouw naam altijd in Boeing veranderen - zoiets snap je toch niet?)
geplaatst door: Alvinus
Haha, mmm.. Ik heb wel een vermoeden :happy:.
geplaatst door: boiing
Nu we toch bezig zijn: ZES externe displays op een 8 GB Mac mini M1. Zonder blikken of blozen (de fan begon niet eens te blazen :worship:):

https://www.macrumors.com/2020/11/24/m1-macs-able-to-run-six-external-displays/
geplaatst door: boiing
Blij dat zoveel mensen hier vooral nadenken over meer ram omdat een Mac dan langer mee-gaat.

Dat zou ook mijn reden zijn voor 16GB te gaan.

En als je toe bent aan het vervangen een Mac van 8+ jaar oud, dan mag je jezelf ook wel een extra kadootje doen vinnik

;-)
geplaatst door: kebdarge
Joh, al weer bijna 20 jaar MacFreak. Wat vliegt de tijd...
Ik wacht totdat er een 21,5" model met M2 komt, en kies dan 16 of 32GB!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Dat is zéker leuk Alvinus! Ik zat ook altijd in 'kamp Nijkamp' qua overwegingen wat geheugen betreft. De M1 lijkt toch iets te veranderen in die oude(rwetse..?) redenering. Deels door de andere architectuur, deels door de snellere SSD.
We kunnen het ouderwetse redeneren het intel-chip denken noemen.  :cool:
Dit is trouwens ook nog een aardige, voor iedereen die huiverig is over ingebouwde batterijen.
...
Ik laad wel ongezien altijd eerst elke device minimaal 24 uur ongebruikt op. Dus recht uit de verpakking, zonder de device eerst aan te zetten. Daarna trek ik 'm als eerste actie he-le-maal leeg, om 'm vervolgens weer helemaal door te laden. Pas daarna neem ik een apparaat 'gewoon' in gebruik, afwisselend aan de lader of op de batterij.
Dat is met nieuwe Mac's toch geen voorwaarde meer om de levensduur te bevorderen.
Niks over te lezen daar bij Apple support  > Over batterijen van Mac-notebooks.
Dit is trouwens ook nog een aardige, voor iedereen die huiverig is over ingebouwde batterijen. Na bijna exact acht jaar heeft de batterij van mijn MacBook Pro nog een keurige 62,4% van z'n oorspronkelijke capaciteit:

Ik laad wel ongezien altijd eerst elke device minimaal 24 uur ongebruikt op. Dus recht uit de verpakking, zonder de device eerst aan te zetten. Daarna trek ik 'm als eerste actie he-le-maal leeg, om 'm vervolgens weer helemaal door te laden. Pas daarna neem ik een apparaat 'gewoon' in gebruik, afwisselend aan de lader of op de batterij. Ik trek nooit een batterij helemaal leeg zodat de machine 'dood' valt, hij gaat altijd aan de lader bij zo'n 2-3%.

Blijkbaar doe ik daarmee iets goed, want ik vind na acht jaar dagelijks gebruik, 1586 cycles de 'terugval' van 6900 mAh naar 4303 mAh héél netjes en acceptabel.

[ Ger ]

Ik heb een MacBook Pro 13” uit 2011, accu capaciteit is nog 96%.

Ik heb niks bijzonders gedaan na levering, gewoon aan de adapter gehangen en in gebruik genomen. Ik houdt mijn MacBook zoveel mogelijk aan de adapter, wanneer hij 's nachts ongebruikt op mijn bureau ligt en wanneer ik hem (thuis) achter een bureau gezeten gebruik. Alleen onderweg en bij anderen op bezoek wordt de accu gebruikt.
geplaatst door: Frans Richard
Bij mij hier hetzelfde. De accu gebruik ik bijna nooit (ook al wegens hoge cycle count wegens 2de hands ouder Macje).

Nu laat ik echter om de paar weken toch wel eens de batterij draineren: electrons must flow om een batterij gezond te houden.

De laatste jaren lees ik dan weer dat het "recalibreren" van MB(P /A) batterijen niet meer nodig zou zijn, maar daar heb ik zo mijn twijfels over.

In elk geval heeft Ger niet slecht geboerd met het dadelijk en zorgvuldig recalibreren van zijn batterij...

Bij langere tijd ongebruikt stockeren is het trouwens verstandig om dat niet te doen met een volgeladen batterij, eerder zoiets van een 65%.

Laatst kreeg ik nog een MBP 2011 met een zogezegd "dode" batterij.
Ik heb die zorgvuldig gerecalibreerd volgens de methode die Ger ook heeft toegepast, en kijk:
diens levensduur is niet meer geweldig, maar de batterij is tenminste weer in orde, én ik krijg zelfs niet de melding "replace soon/ replace now"!

Oeps, sorry voor een mogelijk off-topic.
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!
Ik snap het punt dat Robert hier maakt, maar toch zou ik altijd de (relatief lage) meerprijs betalen voor het model met 16 GB RAM.
geplaatst door: GeorgeM
Er is een update bij dit nieuwsbericht geplaatst.
geplaatst door: de Redactie
Gewoon omdat het kan en omdat dit klusje vandaag toch geklaard moest worden, een .avi bestand van 1,5GB converteren naar een mp4 bestand (.h264):

iMac met 40GB geheugen (2017 - 4,2 GHz Quad-Core Intel Core i7): 45 seconden

MacBook met 16GB geheugen (2019 - 2,6 GHz 6-Core Intel Core i7): 45 seconden

Voor de zekerheid nogmaals getest en exact hetzelfde resultaat. Het zegt verder niet zoveel, maar de hoeveelheid ram geheugen dus blijkbaar ook niet (altijd)  :biggrin:
geplaatst door: gPod
g i d e on
Ik snap het punt dat Robert hier maakt, maar toch zou ik altijd de (relatief lage) meerprijs betalen voor het model met 16 GB RAM.
Ja, ook ik zie zéker de verbazingwekkende sprong die Apple hier met de M1 maakt. Toch zou ik er zelf niet over twijfelen en eveneens (toch) voor die 16 GB RAM gaan. Twee redenen: 1. het zit vast gesoldeerd, dus je kunt er nooit meer bij prikken, en (wellicht de belangrijkste) 2: Zodra ontwikkelaars en wij 'gewend' raken aan deze verwerkingscapaciteit, zullen 'nette' ontwikkelaars dit gebruiken om complexere dingen te bouwen, en 'minder nette' ontwikkelaars wellicht genoegen gaan nemen met minder efficiënte code.

Wellicht iets te simpel geformuleerd allemaal, maar hoe dan ook: ik verwacht dat zelfs met de M1 er een punt zal ontstaan dat het gaat lonen om die 16 GB RAM erin te hebben zitten. Waarmee ik niet zeg dat je met 8 GB RAM tekórt zult komen...

[ Ger ]
geplaatst door: Ger Nijkamp
een .avi bestand van 1,5GB converteren naar een mp4 bestand (.h264)
45 seconden?! Met welke buitenaardse methode heb je dat gedaan :woot:
geplaatst door: boiing