geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FontBook-Yosemite-icon.jpg
Na responsive websites nu ook variabele lettertypes
De afgelopen jaren werd duidelijk hoe belangrijk responsive design is geworden bij websites. Met een almaar toenemende hoeveelheid van verschillende schermgroottes door de toename van mobiel, denk bijvoorbeeld aan smartphones en tablets, is het voor website-design steeds belangrijker om te zorgen dat sites op al die schermen goed bruikbaar zijn.

Eén van de dingen die niet altijd even prettig werken in een responsive layout is dat letters niet schaalbaar zijn. Maar er is goed nieuws, Adobe wil daar nu wat aan doen. Het bedrijf heeft tijdens de ATypI conferentie in Warschau variabele fonts geïntroduceerd, een techniek waarbij lettertypes mee kunnen schalen.

Hieronder een voorbeeld van een lettertype dat gemaakt is met deze techniek van de Nederlandse lettertype-ontwerper Erik van Blokland.



In het verleden heeft Adobe dit all eens geprobeerd met Multiple master fonts. Dat is toen geen groot succes geworden, die werden uiteindelijk opgevolgd door True Type Fonts.

Maar dit keer ondersteunen een aantal andere grote tech-bedrijven deze aanpak, onder andere Apple, Google en Microsoft. De kans lijkt dan ook veel groter dat dit een nieuwe standaard zou kunnen gaan worden, vooral als ontwerpers er ook brood in zien en er de komende tijd veel meer van dit soort lettertypes gaan komen.



Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Na responsive websites nu ook variabele lettertypes
16 september 2016 - 16:55    reactie #1
geplaatst door: WaltervandeMeer
Dit is een ontwikkeling die ik persoonlijk niet zie zitten. Wanneer op een klein schermpje de plaatjes kleiner worden is dat prima. Wanneer dan ook de lettertjes kleiner en dunner zouden worden levert dat een slecht of misschien zelfs onleesbare pagina op.
Na responsive websites nu ook variabele lettertypes
16 september 2016 - 19:00    reactie #2
geplaatst door: Jules
Het doel is nu juist dat teksten leesbaarder blijven op een kleiner scherm, Walter. Ik vermoed dus dat het niet zal zijn 'hoe kleiner hoe dunner', maar eerder ongeveer het omgekeerde. Dus bij een kleinere afbeeldingsgrootte kunnen de letters juist wat 'voller' zijn en de spatiëring wat groter. En bij het tonen op een heel klein scherm worden ze misschien juist wat gecondenseert, etc...
Na responsive websites nu ook variabele lettertypes
16 september 2016 - 21:25    reactie #3
geplaatst door: WaltervandeMeer
Ah, op die manier. Bij 'meeschalen' dacht ik aan 'mee kleiner worden'. Ook omdat de link naar het voorbeeld in dit nieuwsbericht dat doet.

Andersom schalen; groter worden bij kleinere schermen lijkt mij trouwens niet nodig. Wanneer een tekst goed leesbaar is zal deze ongeschaald op een kleiner scherm nog steeds goed leesbaar zijn.
Na responsive websites nu ook variabele lettertypes
17 september 2016 - 00:32    reactie #4
geplaatst door: Jules
Het ligt wat subtieler (en zoals met elke technologie kan hij goed en verkeerd ingezet worden) maar over het algemeen kun je stellen dat je aan een lettertype dat klein wordt afgebeeld (maar uiteraard wel leesbaar moet blijven) andere eisen stelt dan aan een groot lettertype.

Met deze techniek kun je ervoor zorgen dat je je publiek het optimaal leesbare lettertype presenteert afhankelijk van wat je weet over de grootte van de op hun scherm afgebeelde tekst. Maar je kunt er uiteraard ook nog een hele hoop andere dingen mee doen.
Na responsive websites nu ook variabele lettertypes
17 september 2016 - 12:45    reactie #5
geplaatst door: WaltervandeMeer
Ok, bedankt voor je toelichting!