geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Mojave-icoon.jpg
Nieuw: een snellere workflow met macOS Mojave
Op 4 juni verzamelden ontwikkelaars zich weer in San Jose voor het Apple Special Event als startpunt voor de WWDC (World Wide Developers Conference) 2018. Apple presenteert hier traditiegetrouw de nieuwste softwareontwikkelingen en soms worden we verrast met nieuwe hardware.

Dat laatste was jammer genoeg niet het geval, maar iOS 12, watchOS 5, een update voor de Apple TV 4K en macOS 10.14 werden wel gepresenteerd. Het nieuwe besturingssysteem voor de Mac heeft de naam van een woestijn in Californië gekregen: Mojave. Een snellere workflow staat daarin centraal. In dit artikel vertel ik je alles over macOS Mojave.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/06/macOS-Mojave.png
Nieuw: een snellere workflow met macOS Mojave


Een duidelijke en mooie weergave met Dark Mode

Veel Mac gebruikers, vooral in de grafische sector, keken er al een tijdje naar uit: donkere modus voor de Mac. Balken en gereedschappen verdwijnen door het contrast meer naar de achtergrond. Dit geeft extra focus en is rustiger voor je ogen. Je kunt via de Systeemvoorkeuren zelf kiezen of je wel of niet in Dark Mode wilt werken. Met ‘Dynamic Desktop’ verandert dit gedurende dag automatisch. Een leuk detail is dat de wallpaper van de woestijn zich ook aanpast aan het tijdstip. Apple heeft dit prachtig gedaan en het is één van de functies waar ik persoonlijk erg naar uitkijk.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/06/Dark-Mode-Mac-1024x308.png
Nieuw: een snellere workflow met macOS Mojave


Apple helpt je het bureaublad overzichtelijk te houden

In macOS zijn al eerder voorzieningen getroffen om ervoor te zorgen dat het bureaublad gemakkelijk leeg en opgeruimd kan blijven. Zo werd in OS X 10.5 Leopard ‘Stacks’ geïntroduceerd. Hiermee kun je snelkoppelingen naar mappen en bestanden toevoegen aan je Dock waardoor ze niet op het bureaublad hoeven te zwerven. Apple voegt hier nu ‘Desktop Stacks’ aan toe. Een optie die ervoor zorgt dat items op het bureaublad automatisch worden gegroepeerd op soort of periode.

Meer mogelijkheden in Finder

Een onderdeel wat flink is aangepast in Mojave is de Finder. Met wat ogenschijnlijk kleine, maar zeer krachtige vernieuwingen wordt de Finder tot een hoger niveau getild. Allereerst is er een nieuwe weergave bijgekomen. ‘Gallery View’ vervangt het voormalige ‘Cover Flow’. Het heeft veel weg van de oude variant, maar is een stuk overzichtelijker en cleaner.

Ook kun je veel meer bewerkingen doen direct vanuit Finder. Zo kun je afbeeldingen roteren, met een wachtwoord beveiligen, of video’s korter maken zonder een extra toepassing te hoeven opstarten. Erg handig is de mogelijkheid om meerdere items te selecteren en in één klik samen te voegen in een PDF. Je kunt zelf acties toevoegen aan dit snelmenu als je die hebt gemaakt in Automator. Daarnaast wordt metadata makkelijker te bekijken en bewerken.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/06/Finder-Mojave-1024x847.png
Nieuw: een snellere workflow met macOS Mojave


Quick Look krijgt veel nieuwe functies

Het populaire Quick Look is, als onderdeel van de Finder, een snelle manier om documenten, afbeeldingen en video’s te bekijken. In macOS Mojave gaat dit nog een stuk verder. Je kunt ze direct bewerken met mark-up, roteren of bijsnijden en delen met anderen.

Screenshots maken 2.0

Maak je regelmatig screenshots? Dan is het goed te weten dat deze functie in macOS Mojave flink is uitgebreid. Je krijgt vooral meer controle over hoe je het screenshot wilt maken en waar deze moet worden opgeslagen. Naast afbeeldingen kun je ook gemakkelijk schermopnamen (video) maken. Net als op de iPhone wordt er een kleine versie van het net gemaakte screenshot getoond. Als je hierop klikt kun je de afbeeldingen direct bewerken en/of delen.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/06/Schermafbeelding-2018-06-05-om-11.50.35-768x207.png
Nieuw: een snellere workflow met macOS Mojave


De iPhone als verlengde van de Mac

In macOS Mojave wil Apple meer gebruik maken van de iPhone als verlengde van de Mac. Met ‘Continuity Camera’ voeg je snel foto’s, die gemaakt zijn met de iPhone camera, toe aan documenten op de Mac. Via de menubalk in onder andere Mail, Notities, Pages, Keynote en Numbers kies je voor het toevoegen van een foto. Vervolgens maak je de foto met je iPhone en verschijnt deze direct in het betreffende programma.

Meer, meer, meer!

Naast de krachtige, hierboven genoemde functies zijn er meer vernieuwingen genoemd. Zo kun je met wel 32 mensen tegelijk FaceTime groepsgesprekken voeren, komen de Voice Memo en Home app naar de Mac en heeft Apple meer maatregelen toegevoegd om de Mac en je gegevens beter te beschermen. Ook de Mac App Store heeft een compleet nieuwe look gekregen.

Helaas moeten we nog even geduld hebben. We kunnen macOS 10.14 Mojave verwachten in de herfst als gratis upgrade voor alle Macs uit mid 2012 of nieuwer.


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met advies en ondersteuning op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)