https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2020-12,9-inch-icoon.jpg
iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad
In de jaren 90 was Apple’s Newton 2100 verreweg de beste PDA. Daar kon je op schrijven en meteen, maar ook achteraf, handgeschreven tekst laten herkennen, en die handgeschreven tekst ook kopiëren en plakken. Maar toen Steve terugkwam was het snel met de Newton gedaan.

Ruim 20 jaar verder zien we exact dezelfde functies terugkomen in iPadOS in combinatie met de Apple Pencil, waardoor dat accessoire voor de meesten van ons nog heel erg veel nuttiger wordt. Want letterlijk alle bovengenoemde functies van de Newton zullen in iPadOS 14 zitten, en dan zelfs nog beter uitgevoerd. De Newton had bijvoorbeeld geen kleur, maar in iPadOS kan je op een later moment zelfs ook nog de kleur aanpassen van handgeschreven tekst.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/os/ipados/standard/Apple_ipados14_handwriting_06222020_inline.gif.large_2x.gif
iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad


Hierboven kan je zien hoe je handgeschreven tekst kan kopieëren, terwijl het tegelijkertijd wordt overgezet naar uitgetypte tekst.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles, net zoals in iOS 14 legt Apple in iPadOS 14 veel meer de nadruk op de content zelf, en worden interacties met andere dingen veel subtieler. Hieronder zie je links de interface van een binnenkomende oproep, rechtsonder hoe klein en subtiel de visuele indicatie wordt dat Siri actief is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS14SiriTelephoneCallCompact.jpg
iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad


Inspiratie van macOS

Dat veel minder ruimte innemen op het scherm geldt ook voor de zoekfunctie in iPadOS 14, maar waar de inspiratie in de afgelopen jaren vaak alleen maar van iOS naar macOS ging, is het verfrissend om te zien dat het deze keer de andere kant op is gebeurd. Want het nieuwe ‘zwevende’ zoekvenster is simpelweg hetzelfde als wat we allang kennen van Spotlight in macOS.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS14UniversalSearch.jpg
iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad


Apple noemt dit in iPadOS 14 Universal Search, en die naam is ook niet toevallig gekozen. Want net zoals in Spotlight kan je er ook apps mee opstarten en op het web sturen, allemaal tegelijkertijd. En nu maar kijken of de naam Spotlight in macOS 11.0 Big Sur gehandhaafd wordt, of dat het daar ook ‘Universal Search’ gaat heten.

Vernieuwde Navigatiekolom

De laatste van de belangrijkste nieuwe dingen in iPadOS 14 is de vernieuwde Navigatiekolom. Die zal bij het uitkomen al aanwezig zijn in de Foto’s, Bestanden, Notities, Agenda en Apple Music-apps. Daardoor wordt de navigatie veel constanter, terwijl het de content van de apps zelf niet in de weg zit. Daarbij zijn ook de ‘toolbars’ bovenaan en de pull-down menu’s daarvan allemaal gestroomlijnd en zoveel mogelijk ‘gelijk getrokken’, waardoor iPadOS 14 veel meer één geheel wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS14VernieuwdeNavigatiekolom.jpg
iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad


Wile je nog meer lezen over iPadOS 14, dat kan in dit persbericht van Apple zelf. #iPadOS
geplaatst door: Robert
antw: iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad
reactie #1 geplaatst: 23 juni 2020 - 18:39
Deze functie iPadOS 14 Universal Search zit ook in ipados 13. Wel eens waar niet als zwevende balk. Je kan nu ook al apps opstarten.

Van Pencil naar tekst lijkt mij fijn. Dan toch een andere iPad aanschaffen....?
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 14 | Air2 iPadOS 14 | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
antw: iPadOS 14 brengt nog veel meer nieuws, speciaal voor de iPad
reactie #2 geplaatst: 25 juni 2020 - 09:45
Een heel nuttige vernieuwing die weinig vermeld wordt: de mogelijkheid om captions toe te voegen onder foto’s in de Photos app in iOS/iPadOS. Dit zou betekenen dat je foto’s opnieuw alfabetisch ipv chronologisch kan ordenen zoals op de mac (hoop ik tenminste).

Tot vandaag is het niet mogelijk om mac captions over te nemen in iOS/iPadOS. Het was ‘destijds’ wel mogelijk in Mobile Me.

Wellicht zijn veel (zakelijke) gebruikers naar externe apps overgestapt (Smugmug e.a.) toen iPhoto vervangen werd door de Photos app. In de Photos app kan je wel op de foto zèlf een tekst typen of schrijven (bv met pencil) maar daarmee kun je de foto’s niet alfabetisch ordenen, wat imho een belangrijke functie is in fotoalbums.

Het is één van de vele redenen waarom ik naast een iPad Pro ook een mac gebruik.
geplaatst door: gipsman